3 silindirli motorlar, orta sınıf ve kompakt araçlar için üretilen yeni bir teknolojidir. Bu motorlar otomobiller dışında motosikletlerde de kullanılmaktadır. Dünyaca ünlü otomobil markalarına sahip olan Japonlar, kendi ülkelerinde de 3 silindirli motorları sıklıkla üretmektedirler. Avrupa’da ve tüm dünyada 3 silindirli motorlar çok sık şekilde kullanılmakta olup otomobil kullanıcıları tarafından da kabul görmekte ve satın alınmaktadır.
Emisyon oranlarında elde ettiği değerler, yakıt tasarrufu sunması ve üreticilere düşük üretim maliyetleri sağlaması nedeniyle hem üretici markalar hem de tüketiciler tarafından yoğun ilgi görmektedir. 3 silindirli motorlara yapılan turbo takviyeleri ile mükemmele yakın performansları elde edilmektedir. Günümüzde ise tüm otomobillerin artık 3 silindirli olarak üretilmesi düşünülmektedir.
Yazı Başlıkları(İncele)
3 Silindirli Motor Nedir?
3 silindir motor diğer motorlardan bazı noktalarda ayrışmaktadır. 3 silindirli motorların çalışma prensibi diğer motorlardan daha farklı bir yapıya sahiptir. 3 silindirli otomobillerde silindirlerin sayısı diğer araçlara göre daha az olduğundan krank mili farklılıklar içerir. Motor 3 silindirli olduğu için pistonları simetrik şekilde konumlandırılamamaktadır. Bundan dolayı da kranklar farklılaşmış ve 120 derece oluşturacak bir şekilde pistonların birbiri ile bağlantıları oluşturulmuştur. 4 silindirli motorlarda pistonların hepsi bir grup halinde hareket ederek enerji üretirken, 3 silindirli otomobillerde ise 3 silindirin tamamı birbirinden bağımsız şekilde hareket gerçekleştirmektedir. Ford, Renault, Volkswagen ve hatta BMW bile ürettikleri araçlarında 3 silindirli motorlara yer vermektedir.
3 Silindirli Motorun Avantajları
3 silindirli motorlar yapı itibariyle 4 silindirli motorlara göre daha küçüktür. Aynı zamanda da daha hafiflerdir. Bu özellikleri ile birçok otomobil için gayet yeterli ve iyi performans veren motorlardır. 3 silindirli motorların sahip olduğu bazı avantajlar vardır. Avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Hafifler: 4 silindirli motorlara göre daha hafif ve daha küçük boyutlular. Böylece yakıt tasarrufu konusunda gayet başarılı durumdadırlar.
- Yakıt Konusunda Verimliler: 4 silindirli motorlar ile aynı gücü üretirken daha az yakıt tüketirler. Az silindirli oluşları ile daha az ağırlığa sahiptirler böylece ekonomik bir sürüş sunarlar.
- Düşük Emisyon Oranı: Daha küçük bir motor olduğu için ve yakıt olarak çok daha az tüketimde bulunduğu için diğer otomobillere göre emisyon oranları düşüktür.
- Maliyetleri Düşük: Diğer otomobillere göre daha düşük maliyetler ile üretilirler. Muadillerine göre daha uygun fiyatlılardır.
- Motor Sesleri Rahatsız Edici Değil: 3 silindirli motorlar kendilerine has bir sese sahiptirler. Bu özelikleri ile de konforlu sürüş deneyimi yaşatırlar.
3 Silindirli Motorların Dezavantajları
Maalesef çok göze batan durumlar söz konusu olmasa da bu motorların bazı handikapları söz konusudur. Dezavantajlarını sizler için sıralıyoruz;
- Daha Az Tork ve Güç: 4 silindirli motorlar ile mukayese edecek olursak daha az güç üretmektedirler. Bayırlarda ve hızlanma esnasında bazı yetersizlikler gözlemlenebilmektedir.
- Titreşim: Küçük boyutları ile daha büyük güç ürettiği için bazen titreşimlere neden olabilmektedir.
- Motor Gürültüsü: Boyutları küçük bir motor olduğundan daha fazla çalışarak güç elde eder, bu fazla çalışma bazen gürültülü olabilmektedir.
- Yedek Parça ve Usta Sıkıntısı Olabilir: Günümüzde yaygın olarak 4 silindirli otomobiller kullanıldığı için 3 silindirli araçlar yedek parça ve tamir gerektiren durumlarda kalifiye personel sıkıntısı yaşanabilir.
- Bakım Konusunda Endişeler Olabilir: Bazı kullanıcılar dayanıklılık konusunda tedirgin olduklarını dile getiriyor. 4 silindirli motorlar kadar dayanıklı olmayacağı konusunda görüşler var. Bu durumda daha fazla bakı maliyetine ihtiyaç duyulabileceği konusunda bazı görüşler mevcut.