Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda son dönemlerde otomotiv sektöründe bilinirliği ve kullanımı artan Adblue hakkında detayları sizlerle paylaştık.

Otomobil üreticilerinin üzerindeki emisyon düşürme baskısı her gün yeni teknolojilerin gelişmesine altyapı hazırlıyor. Dizel otomobil normlarının iyice katılaşması sadece ağır vasıtalarda görmeye alışık olduğumuz adblue sıvısını binek araçlarda da görmemizi sağlıyor.

Adblue Nedir? 

Adblue; motorun çalışması esnasında çevreye salgıladığı gaz miktarında azalma yaşanmasını ve salınan gazın çevre kirliliğine olumsuz etkisini azaltan bir çözeltidir.

İlk çıktığı dönemlerde daha çok ağır vasıtalarda kullanılmaya başlayan ürün, sonrasında ise SCR teknolojisine sahip tüm araçlarda kullanılabilir hale gelmiştir. Emisyon değerlerini ciddi oranda düşürmesi nedeniyle dizel araçları çok daha çevreci hale getiren Adblue, ayrı bir tank ile araçta kullanılabilmekte ve sıvı çözelti bidonlar şeklinde akaryakıt istasyonlarında satılmaktadır. Dizel araçlarda bulunan dizel partikül filtresi ile kıyaslandığında çok daha çevreci bir sistem olarak karşımıza çıkmakta.

adblue nedir

Adblue Ne İşe Yarar?

Adblue, yakıt sisteminden bağımsız depolanır ve yaklaşık 4 litre/100 km gibi bir oranda motorun egzoz kısmına iletilir. Özel donanımlar sayesinde motordan çıkan Nox oranı zengin egzoz gazı çok daha çevreci bir hale getirilir ve atmosfere salınır. Euro 6 motorlar ile zorunlu hale gelen Adblue tıpkı dizel partikül filtresi gibi egzoz emisyonunu azaltmayı amaçlayan ve dpf’ne göre çok daha uzun ömürlü bir parçadır.

Adblue Ne Kadar Gider?

Adblue kullanımı için cevabı en fazla merak edilen sorulardan biri de, Adblue ne kadar gider? sorusudur. Bu sorunun cevabı, ürünün kullanıldığı aracın kullanım performansına bağlı olarak değişiyor olsa da, şehir içi ve şehir dışı ortalamasında 6000 ile 10.000 kilometrelik bir mesafe için kullanımı söz konusudur. Aracın yüksek performans ile kullanılması halinde ise, ortalama 5 ile 6 bin km mesafe için kullanılması söz konusudur. Ağır vasıtalar için ortalama 1000 km’de 40 litre gibi bir tüketim öngörülse de binek araçlarda genellikle her yağ değişim periyodunda adblue eklemesi yeterli olmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Araba Neden Çalışmaz? En Sık Karşılaşılan Arızalar

Adblue Uyarısından Sonra Ne Kadar Gider?

Araçlarda egzoz sistemini temizleme sıvısı olan adblue kritik seviyesine geldiğinde yol bilgisayarında “adblue seviyesi kritik son 1000 km” gibi bir uyarı çıkar. Bu uyarı çıktığında araç her km’de geri sayım yapar ve 1000 km boyunca adblue deposuna ekleme yapılmaz ise araç çalışmaz.

Motor beyni araç çalıştırılırken ilk olarak Adblue seviyesini kontrol ettiği için depoda sıvı yok ise motorda ateşleme gerçekleşmeyecektir. Adblue uyarısından sonra ne kadar gider sorusuna; yol bilgisayarındaki belirtilen km sonuna kadar şeklinde yanıt verebiliriz.

Adblue Biterse Ne Olur?          

Ürün doğrudan araç performansına etki etmese de, bitmesi halinde yakıt püskürtme sisteminde ortaya çıkacak aksaklıklar aracın çekişten düşmesine sebep olabilmektedir.

Ürün bittiğinde araç için emisyon düzeyinin daha fazla üzerine çıkılmasına sebep olarak, kısa zamanda katalizörün zarar görmesi durumu söz konusu olmaktadır. Diğer yandan sıvı geçişinin filtreler üzerinden sağlanamaması sebebiyle de, filtrelerin büzüşmesi ve kuruması gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır.

Bu problemlerin yanı sıra aracınızın Adblue sıvısı bittiğinde, aracı çalıştırmak mümkün olmamaktadır. Adblue ışığının yanması, sıvının bittiğinin göstergesi olup araca bu sıvının eklenmesi gerekmektedir. Hemen hemen tüm benzin istasyonlarından, Adblue temin edilebilmesi mümkün olmaktadır.

Eğer Adblue sıvınız bitmiş ve aracınız ile Tüvtürk muayenesine gitmişseniz egzoz emisyonununuz üreticinin belirlediğinden çok daha fazla çıkacak ve muayeneyi ağır kusurlu olarak tekrar etmeniz gerekecektir.

Adblue Nasıl Doldurulur?

Ürünün hazneye doldurulma işlemi, oldukça basittir. Depo kapağının yanındaki ürüne özel bölmenin kapağını açarak, ürün kutusunda bulunan plastik yardımcı aparat sayesinde, bidondaki ürünü doğrudan bu depoya aktararak dolum işlemi yapılabilmektedir. Diğer yandan genel araç bakımında da servisler, Adblue kontrolü de yaparak dolum yapılması gereken araçlar için dolum yapmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Egzoz Emisyon Değeri Neden Yüksek Çıkar? Değerler Nasıl Düşürülür?

Adblue Nerede Doldurulur?

4-5 yıl önce binek araçlarda yeni yeni kullanılmaya başlayan Adblue, sadece kısıtlı sayıda benzinliklerde satılıyordu. Ancak günümüzde neredeyse her yakıt istasyonunda adblue sıvısı da ayrıca satılmaktadır.

Ayrıca genellikle tek depo ile 10-15 bin km çalışabilen adblue sistemleri otomobillerin periyodik bakım süreçlerinde servisler tarafından doldurulabilmektedir.

Adblue Sıvısı Yakıt Tasarrufu Sağlar mu?

Ürün yakıt tasarrufu sağlamayıp, Avrupa Birliği ülkelerinde emisyon için zorunlu hale getirilmiş olup yeni nesil araçlarda doğrudan bu sistem üzerine araç üretimi yapılmaktadır. Temel amaç yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dizel araçlardan salınan gazın etkilerini azaltarak çevre kirliliğinin önlenmesidir.

Hangi Araçlarda Kullanılır?

Ağır vasıta(otobüs, tır, kamyon) gibi araçlarda neredeyse 10 yıldır kullanımı zorunlu olan Adblue sistemi binek araçlarda ise Euro 6 normu kabul edildiğinden beri zorunlu olmaktadır. Güncel olarak 2020 yılında üretilen Renault Clio, Nissan Quasqai gibi modellerin dizel versiyonlarında Adblue sistemi bulunmaktadır.

Yazı Özeti
Adblue Ne İşe Yarar?
İçerik
Adblue Ne İşe Yarar?
Açıklama
Adblue dizel araçlarda egzoz emisyonunu azaltmak amaçlı kullanılan, egzozdan çıkan Nox oranını ciddi oranda azaltan sıvıdır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here