Yazı Başlıkları(İncele)
Akü Nedir ?
Akü hakkında bilinmesi gereken bilgiler başlığımızdan önce akü hakkında kısa bir bilgi edinmemiz yararımıza olacaktır. Akü, enerjiyi kimyasal olarak depolamaktadır. Elektro kimyasal bir cihaz olarak geçer. Elektrik devresinin bağlantı kurmasıyla birlikte depolanan kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşmektedir. Hemen hemen tüm aküler çalışma mantığı olarak birbirine benzemektedir. Her hücre bir adet negatif ve bir adet pozitif olmak üzere seperatör ve elektrottan oluşmaktadır.
Akü Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
– Araçlar, kışın haftada 1 kez ve en az 10 ile 15 dakika arasında yazın ise, 15 günde bir mutlaka çalıştırılmalıdır. Araç uzun süre çalışmazsa akü sülfatlaşır, bu durumda araç çalışmaz.
– Aküler kurşun bileşimleri ve kimyasallar içermektedir, bunlar da insan sağlığına zararlıdır. Sağlık problemleri ile karşılaşmamak için akü ile ilgili işlemlerden sonra ellerinizi güzel bir şekilde yıkamanız gerekmektedir.
– Arabaya akü takılırken ilk önce pozitif kutup bağlanmalıdır. Arabadan akü sökülürken ise, ilk önce negatif kutup sökülmelidir.
– Akü, kuru ve temiz tutulmalıdır.
– Uzun süreli kullanılmayacak bir akü, saklanırken tam şarjlı şekilde bekletilmelidir.
– Kısa süreli ve kısa mesafe araç kullanımları, akünün ömrünü azaltmaktadır.
– Akü kabloları sıkı bir şekilde bağlanmalıdır.
– Akü sabitleme aparatı her zaman sıkı durumda olmalıdır.
– Akü bakımını kendiniz yapacaksınız, aküye saf su eklemeniz gerekmektedir. Saf su haricindeki sular, akünün aşırı şarj olmasın ve deşarj olmasına sebep vermektedir.
– Soğuk havalarda, akü mutlaka tam şarjlı olmalıdır.
– Gevşeme ve oksitlenme durumlarına dikkat edilmelidir. Kutup başlarında oksitlenme gözlemlendiği zaman, sıcak su ile kutup başları temizlenmelidir.
– Sulu aküler, düz ve sabit tutulmalıdır. Aküler, sülfürit asit içermektedir. Bu asit türü ise, ciddi yanıklara sebep olmaktadır. Asit ile temas edilmesi durumunda, temas edilen bölge hemen bol su ile yıkanmalıdır.