Arabası olanların karşılaştıkları sorunlardan birisi de akünün bitişine bağlı olarak arabanın çalışmaması veya düşük seviyede akım sebebiyle arabanın zor çalışması olarak karşımıza çıkıyor. “Akü Şarjı Bitiminden Yapılması Gerekenler Nelerdir?” sorusuna geçmeden önce akünün araç tiplerine göre kullanım mantığının kavranmasının daha faydalı olacağı herkes tarafından kabul görüyor.
Yazı Başlıkları(İncele)
Akü Ne İşe Yarar?
Akü, araçlara ilk çalışma esnasında ihtiyaç duyulan akımı veren, araç çalışırken şarj dinamosundan gelen akımı dengeleyerek far veya ateşleme sistemi gibi elektrik tüketen parçalara aktaran ve kendisini de bu akım ile tekrar dolduran elektrik donanımının bir parçasıdır. Sadece elektrikle çalışan araçlar dışında sağlıklı çalışan bir araçta ilk çalıştırma dışında çalışan aracın akü şarj seviyesi azalmıyor.
Dizel araçla ilk çalışma dışında elektrik enerjisini;
- Isıtma bujisinde,
- Aydınlatma donanımında,
- Göstergelerde,
- Bazı araçlarda ısıtma veya hem ısıtma hem de soğutma için kullanıyor.
Dizel araçlar aküsüz de çalışmaya devam edebilirken benzinli araçların ateşleme sistemleri sürekli elektriğe ihtiyaç duyduğundan akü, benzinli araçların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Akü Neden Biter?
Akü, motorun ilk çalışması sırasında marş motoruna sağladığı enerjiyi araç çalıştıktan sonra şarj dinamosu sayesinde bütünlüyor. Sağlıklı çalışan bir elektrik sistemine sahip aracın aküsünün bitmesi akünün kullanım ömrünün dolması ile açıklanıyor.
Bunun yanında açık bırakılan farlar, bagaj kapağı veya kapı da iç aydınlatmaların aküden elektrik çekmesine sebep olduğundan aküdeki şarjı bitiriyor. Ancak, sağlam bir akünün bu şekilde deşarj olması durumunda araç akü takviyesiyle çalıştırıldıktan bir müddet sonra akü şarjı yeterli seviyeye ulaşıyor.
Günümüzde sulu tip denilen ve içerisinde su ve asit bulunan aküler yerini hemen hemen tamamen jel akülere bırakıyor. Eski tip akülerde, akü suyu buharlaşma yoluyla azaldığından suyun saf su kullanılarak tamamlanmaması durumunda kurşun plakalar ısınarak dökülüyor ve akü tamamen elden çıkıyordu. Jel akülerde kullanıcıya düşen görev sadece aküyü fiziksel olarak temiz ve sağlam tutmak olarak görülüyor.
Yukarıda anlatılan durumlar dışında akünün bitmesine etki eden faktörler arasında; şarj dinamosunun yeterli elektrik üretmemesi, elektrik donanımında oluşan kaçaklar da sayılıyor. Bu nedenle eski araçların akü kutup başlarının bir günden fazla aracın kullanılmama ihtimali varsa sökülmesi tavsiye ediliyor.
Normal şartlarda bir akünün yolda bitmesi mümkün görülmüyor. Ancak şarj dinamosu çalışmıyor ve araç, aydınlatma sistemi veya araç benzinli ise bu da mümkün oluyor.
Rölantide Akü Şarj Olur mu?
Sağlıklı bir araç, çalışmaya başladığı anda akü de şarj olmaya başlıyor. Rölantide çalışan bir aracın çalışma devri akünün şarjı için yeterli oluyor. Akünün şarj olup olmadığı göstergeden de görülüyor. Eski araçlarda bazen rölanti devri akünün şarjı için yeterli olmayabiliyor.
Boş Akü Ne kadar Sürede Dolar?
Akü bitmişse yapılacak ilk iş elbette aracı çalıştırmak için bir çare düşünmek oluyor. En pratik yöntem akünün başka bir akü ile takviye edilerek aracın çalıştırılması olarak karşımıza çıkıyor.
Araçların debriyaja basılarak ittirilmesi ve belli bir hıza ulaşıldığında debriyajın aniden bırakılması ile çalıştırılması mümkün olsa da bunun özellikle yeni nesil araçlarda çeşitli hasarlara sebep olması ve emniyetsiz olması sebebiyle çok da istenmiyor. Bu yöntem otomatik vitesli araçlarda ise kullanılamıyor.
Akü takviyesi için bir takviye kablosu ile araçların (+) (-)kutup başlarının birbirine bağlanması gerekiyor. Takviye sırasında kabloların birbirine vurulmamasına dikkat edilmesi, takviye yapan aracın rölantide çalışması gerekiyor. Eğer akü tamamen boşalmış ise kablolar çıkarılmadan bir müddet çalışması tavsiye ediliyor.
Araç çalıştıktan sonra eğer aküde ve aracın elektrik sisteminde bir arıza ve kaçak yok ise kısa sürede aracın çalışmasına yetecek enerji aküde birikiyor.
Akünün araç tarafından yeterli seviyede şarj edilememesi durumunda veya takviye yoluyla çalıştırılmadan akü şarj edilmek isteniyorsa bu işlemin bunun için düzenlenmiş yerlerde ve ehil kişilerce yapılması gerekiyor. Bu süre akünün tipine ve büyüklüğüne göre değişiyor. Akü ömrünü doldurmuşsa akünün yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor.