Ateşleme Bobini Nedir? Arıza Belirtileri

Ateşleme bobini, motorlarda silindirlerin buji kafalarında yer alan ve ürettiği 30 bin voltluk gerilim ile bujilerin ateşleme yapmasını sağlayan parçadır. İçeriğimizde ateşleme bobini nasıl çalışır, ateşleme bobini arıza belirtileri ve nasıl tamir edilir gibi konuları kapsayan detaylı bir rehber hazırladık.

ateşleme bobini

Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?

Arabada ateşleme bobininin görevi aküde bulunan 12 volt değerindeki akımı alarak yakıtı ateşlemek, ardından 20 bin ila 30 bin volt akım oluşturarak ateşleme yapmaktır. Her bir bobinin içerisinde üst üste konumlanmış primer sargı ve sekonder sargı olmak üzere 2 farklı sargı yer alır. Sargıların en iç kısmında ise bir çekirdek bulunur ki bu sistem manyetik alanın güçlenmesi içindir.

Elektronik kontrol sistemi (ECU), bobinin primer sargısına akünün sağladığı 12 volt değerindeki akımı iletir. Ateşlemenin gerçekleşeği esnada bu akımı keser ve sekonder sargıda 30 bin volt akım oluşur. Bu akım bujide yer alan orta elektrottan girip buji tırnaklarını atlar ve kıvılcım oluuşturur. Sonrasında da yanma odasına giren hava ve yakıt karışımı yakılarak aracın çalışması sağlanır.

Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Anlaşılır?

Ateşleme bobininin düzgün çalışmaması durumunda araç motoru ve yakıt etkilenebilir ya da araba duman atabilir. Ateşleme bobini arıza belirtileri şunlardır;

  • Duman atma: Otomobilin egzoz borusundan yoğun şekilde duman çıkıyorsa genellikle ateşleme bobinin arızalandığına işarettir. Bu tür bir belirtide çıkan duman benzin kokusu da salgılayabilir. Dumanın sebebi; motor silindirlerinde yanmayan yakıtın egzozdan dışarı atılmasıdır.
  • Yakıt tüketiminin artması: Otomobilin yakıt tüketimi her zamankinden daha yüksekse ateşleme sisteminde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle olabilir.
  • Motor ışığı: Araç panelinde motor arıza ışığı yanıyorsa ateşleme ile ilgili bir problem ortaya çıkmış olabilir. P0351 hata kodu ateşleme bobininde ortaya çıkan arızayı belirtir.
  • Motorun çalışırken zorlanması: Ateşleme sistemi düzgün çalışmadığında gerekli akım ortaya çıkmaz ve motor çalışırken zorlanır.
  • Düşük rolanti ve sarsılma: Araba hızlanırken sarsılıyorsa, düşük rolantide çalışıyorsa ya da sarsılıyorsa ateşleme bobini düzgün çalışmıyor olabilir.
İlginizi Çekebilir  Start-Stop Sistemi Zararlı mı?

Ateşleme Bobini Neden Arıza Yapar?

Ateşleme bobini arıza nedenleri bujilerin eskimesi, buji tırnak aralıklarının olması gerektiği genişlikte olmaması, bujilerin kablolarında oluşan hasarlar olabilir. Ek olarak orijinal olmayan ateşleme bobinlerinin kullanılması sık sık arızaya neden olabilir. Otomobilin yaşına bağlı olarak da bobinler yıpranmış olabilir.

Ateşleme Bobini Ne Zaman Değişir?

Her motor için üretici tarafından belirlenmiş bobin değişim periyotları vardır. Ayrıca arıza kaynaklı da bobinlerin değiştirilmesi gerekir. Genellikle 30-45 binde bir buji değişimi, 60-90 bin km’de bir de bobinlerin değişimi önerilmektedir.

Ateşleme bobini değişim periyodu için mutlaka aracınızın kullanım kılavuzuna bakmalı ve parçanın uzun ömürlü olması için uygun buji kullanımına dikkat etmelisiniz.

Ateşleme Bobini Tamiri

Ateşleme bobinleri kullan at formda olduklarından tamir edilemezler, direkt olarak değiştirilmesi gerekir. Bobinlerin tamamını ya da arızalı olan birini değiştirebilirsiniz, ancak genel olarak toplu olarak değiştirilmesi tavsiye edilir. Ateşleme bobininin kullanım ömrü ortalama 40-50 bin kilometredir. Araç kullanımına göre bu süre artabilir ya da azalabilir. Genel olarak yüksek devirli ve soğuk havalarda araç kullanımı ateşleme bobininin ömrünü kısaltır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here