Araçlarda oluşan çizikler, mat görünüm, delikler aracın estetik olarak kötü görünmesine neden olur. Bu oluşumlar genellikle dış faktörler ve güneşin etkisi ile meydana gelir. Araç eski parlak görünümünü kaybeder ve mat bir görünüme kavuşur.
Bu olumsuzlukları önlemek ve aracı daha estetik hale getirmek için boya koruma işlemleri uygulanır. Çoğu kişi boya koruma nedir? Sorusunu merak eder. Boya koruma, aracı dış etkenlerden koruyan ve parlaklık kazandırmak için kullanılan malzeme türüdür.
Yazı Başlıkları(İncele)
Boya Koruma Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
Araca boya koruma işlemi yaptırmak hem aracı hem de araç sahibini mutlu eder. Çok sayıda fayda ve kolaylık sunar.
Faydaları şunlardır:
- Araç daha yeni ve parlak görünür.
- Aracın yüzeyi daha düz ve pürüzsüz hale gelir.
- Araç yüzeyinde çizik oluşumunu önler.
- Tozların ve diğer kimyasal maddelerin araç yüzeyine tutunmasını önler.
- Aracı sık sık yıkamaya gerek kalmaz. Bu da araç sahibinin zamandan tasarruf etmesini sağlar.
- Araç dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale gelir.
- Aracın cilasını korur.
Sağladığı faydalardan dolayı boya koruma uygulamaları çok fazla tercih edilir hale geldi. Araç sahipleri daha parlak, temiz ve pürüzsüz araçlar için bu işlemlere başvuruyor.
Boya Koruma Zararlı Mı?
Boya koruma işlemleri doğru teknikler ile yapıldığı taktirde araca hiç bir şekilde zarar vermez. Yaklaşık 2 seneye yakın aracı dış etkenlerden korur ve yeni gibi görünmesini sağlar. Bu süre geçtikten sonra araç eski haline döner ve yenileme ihtiyacı duyar. Bu işlemlerde aracın zarar görmemesi için profesyonel kişilerden destek almak gerekir.
Boya Koruma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Bu işlemler aşamalı olarak ilerler. Öncelikle araç detaylı şekilde yıkanır. Yıkama işlemi yaklaşık yarım saat veya 1 saat kadar sürer. Boya koruma işlemi için malzeme hazırlığı yapılır. Bu işlem de yaklaşık 1 saati alabilir. Ardından çizik ve darbeler yok edilir. Aracın durumuna göre 2 veya 3 saat arasında değişiklik gösterir. Hasarsız bir aracın işlemi daha kısa sürede biter. Bu süreler işlemi yapan kişi sayısına göre de farklılık gösterir.
Seramik Kaplama ile Boya Koruma Arasındaki Farklar
Bu yazımızda daha önce seramik kaplamanın ne olduğundan bahsetmiştik. Seramik kaplama boya koruma sonrasında aracın kaportasına uygulanan sıvı bir seramik maddesidir. Bu madde araç kaportasında ek bir katman oluşturur ve oluşabilecek küçük hasarlarda, kuş, reçine kirlerinde boyanın zarar görmesini engeller.
Seramik kaplama boya korumanın aksine maliyetli bir işlemdir. Uygulanan malzeme ve ince işçiliği sebepli ortalama fiyatları 2 ila 4 bin Tl arasındadır.