Özellikle düşük hacimli motora sahip otomobillerin satışının arttığı şu dönemlerde chip tuning yani otomobilin motor yazılımına müdahale işlemleri popülerlik kazanmış durumda.
Özellikle turbo beslemeli motorlar için ciddi güç artışları ve yakıt tasarrufu vaat eden chip tuning zararlı mı?
Yazı Başlıkları(İncele)
Chip Tuning Nedir?
Modern otomobillerin motorları ECU adı verilen bir beyin ile kontrol edilir. Sürücü gaz pedalına bastığında onlarca sensörden gelen veri motor beynine iletilir ve optimum hareket sağlanır. Enjektörlerin püskürtme zamanlaması, hava-yakıt karışımı, subapların açık kalma zamanlaması, turbo basıncı vs. ecu üzerinden ayarlanır.
Chip tuning işlemi de ecu’ya müdahale edilerek bu değerlerin fabrika standartlarına oranla daha yükseltilmesidir. Motor beyni sökülerek özel cihazlar ile tekrar programlanarak tork ve beygir artışı sağlanır. Genellikle obd portu üzerinden yazılım işlemi yapılmaz, söküm gerekir.
Chip Tuning Zararlı Mı?
Otomobil üreticileri bir motor bloğunu farklı otomobillerinde farklı beygir ve tork değerleri ile satışa sunabilir. Örneğin Volkswagen’in çok tutulan 1.4 TSI motoru 122 HP ve 150 HP olarak sunulmaktadır. Pratik olarak düşünüldüğünde iki farklı güç aynı motor bloğunda üretilmektedir.
Genellikle chip tuning işlemi ile düşük güçteki motorun üreticinin diğer güçlü motorunun değerlerine kolayca ulaşabileceği düşünülür. Ancak bu durum o kadar da basit değildir. Yine TSI motorundan gidersek; 1.4 122 HP ünitenin turbosu, intercooler’i 150 HP’ye göre daha küçüktür. Yazılım işlemi ile basıncı yükseltilen turbo daha ağır yükte çalışmak durumunda kalacak ve kullanım ömrü kısalacaktır.
Üreticiler motor güç değerleri için en uygun parçaları kullandığından özellikle yüksek güç artışı sağlayan yazılımlarda aktarma sisteminde(şanzıman, aks. vs) arızaları da görülebilmektedir. (Yine Volkswagen grubunda DSG çift kavramalı şanzımanın 250 Nm’den fazla torku karşılayamaması sebebiyle çokça şanzıman arızasına rastlanmakta.)
Özellikle Volkswagen motorları üzerinden anlatımları ile bu yazıda bana büyük faydası olan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Chip Tuning Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı?
Diğer bir konu da yazılım modifikasyonlarının yakıt tüketimine olumlu etkisi olup olmadığı şeklinde. Aşırı performans odaklı yapılmayan yazılım düzenlemeleri ve ile tork gücünde kayda değer artış olacağından aracınız daha düşük devirlerde yüksek güç üretmeye başlar. Bu sayede özellikle ara hızlanmalarda daha az yakıt ihtiyacı olan motorun tüketimi de düşer.
Yani chip tuning yakıt tasarrufu sağlar diyebiliriz. Ancak bu tasarruf genellikle %5-10 seviyelerini geçmemektedir. Tabi, yazılım iyileştirmesi ile araç sahipleri performans beklentisi aradıkları için genellikle bu tasarruf hissedilememekte :)
Daha ağır şartlarda çalışan turbo sistemi sebebiyle yağ değişiminin daha kısa periyotlarda yapılması chip tuning sonrası motor ömrünü azaltmamak için çok önemlidir.
Chip Tuning Sadece Turbolu Motorlara Mı Yapılır?
Atmosferik motorlar adından da anlaşılacağı üzere sadece pistonların vakum gücü ile hava çekerler. Turbo sisteminde ise pistonların yarattığı vakum gücü ile oluşan egzoz gazı, turbo içerisindeki türbinleri döndürerek motorun hacminden çok daha fazla havayı çekmesini sağlar. Bu da turbo beslemeli motorların daha düşük hacimlerde yüksek beygir üretmesini sağlar.
Yazılım işlemi genellikle turbo açılış zamanının erkene alınması, turbo basıncının yükseltilmesi gibi değerlerin oynanması ile yapıldığı için turbo benzin ve dizel araçlarda ciddi fark edilebilir değerler ortaya çıkarabilir. Atmosferik motora sahip otomobillerde bu ayarlar yapılamayacağından performans artışı çok çok az olacaktır.