Sıfır ya da ikinci el otomobil alacakların araçlarını almadan önce ilk düşündükleri araçlarının yakıt tipi oluyor. Siz de benzinli otomobil mi yoksa dizel mi diye düşünenlerdenseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Yazımızda dizel ve benzinli arasındaki farkları açıklayıp tercihinize yardımcı olmaya çalışacağız.
2021 Güncellemesi: 2021 itibari ile dizel 6.70, benzin 7.30 seviyelerine yükselmiş durumda. Eğer aracınızı sürekli kullanıyor ve sıkça uzun yola gidiyorsanız dizelin düşük yakıt tüketimi cebinizi ferahlatacaktır. Yine kısa mesafe sürüşler, ağırlıklı şehir içi kullanım için benzinli uygun olacaktır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Dizel Benzin Farkı
Avantajları
Dizel yakıt benzine göre daha ucuz olduğundan en önemli tercih sebebidir.(Güncel durumda fark çok azalsa da) Özellikle sıklıkla uzun yol yapıyorsanız dizel aracın daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Dizel yakıtının ucuz olması yanında, dizel araçlar benzinli araçlarla kıyaslandığında daha az miktarda yakıt tüketirler. Enerjisi daha yüksek bir madde olan motorinin bu özelliği ile şehir içinde de çok ciddi yakıt tüketimleri ile karşılaşılmaz.
Dezavantajları
Dizel araçlarının kullandığı yakıt daha ucuz olsa da daha fazla parçadan oluşması sebebiyle fiyatları benzinliye göre yüksektir. Bu da dizel araçların en büyük dezavantajlarından birisidir. Ayrıca dizel araçlar daha fazla özen ve bakım isterler. Bakımlarının aksatılmaması çok önemlidir. Ek parçaları ve dpf, egr gibi sistemlerin sık bakım istemesi biraz daha masraflı olmasına sebep olmakta.
Soğuk mevsimlerde ilk çalıştırma esnasında yüksek yakıt tüketimleri ve sarsıntılı çalışmaları da dizelin başka bir eksisi. Eğer düşük segment bir otomobil kullanıyorsanız motor sesi benzinli araca göre bir hayli fazla olacak ve özellikle uzun yollarda rahatsız edici olacaktır.
Benzin Dizel Farkı
Avantajları
Benzinli araçlar daha basit bir tasarıma ve uygun fiyat etiketine sahiptir(atmosferik motorlar için). Motor içerisinde daha az parça bulunması arıza olasılığını azaltmaktadır. Ateşleme ile çalıştığı için çok daha sarsıntısız ve sessiz bir çalışma sağlar.
Benzinli motorlar yapısı gereği yüksek devirlere çıkabildiği için özellikle turbo destekli üniteler ile ciddi güçler üretilebilir. Son olarak kışın hemen ısındığını da söylemeden geçmeyelim.
Dezavantajları
Benzin litre fiyatı bakımından dizelden pahalıdır. Ayrıca benzin ve motorinin kimyasal farkları sonucu genellikle benzinli araçların daha fazla yakıt harcaması gerekir.
Özellikle seri kullanımlarda dizelde %20-30 yakıt farkı oluşurken benzinli bir motorda bu fark %100’leri dahi geçebilir.
Dizel mi Benzinli Mi Daha Güçlü?
Dizel motorlar benzinli motorların aksine sıkıştırma ile yakıtın ateşlenmesini sağlar. Daima fakir karışım ile çalışan dizellerin piston ve biyel kolları aynı hacimdeki benzinli motorlardan büyüktür. Bu da tek zamanlamada daha fazla güç üretilmesini sağlar.
Özetle; tork bakımından dizel motorlar daha güçlüdür diyebiliriz. Ancak ağır motor parçaları yüzünden yüksek devirlere çıkamayan dizel motorlar istisnalar dışında çok yüksek hızlara çıkamaz. Dizellerin daha çok ağır vasıtalarda vs. kullanılmasının en büyük sebebi de budur.
Dizel Benzin Farkı Hesaplama
Yeni bir araba alacaksanız ve motor tipini seçmekte zorluk çekiyorsanız buna karar vermek için kolay bir hesaplama yapabilirsiniz.
- Kullanım Şekli
Aracınız ile sürekli şehir içi kısa süreli sürüşler yapacak ve nadiren uzun yol yapacaksanız benzinli bir otomobil almanız size birçok açıdan avantaj sağlayacaktır. Kısa sürede ısınan motor, düşük satın alma maliyeti ve düşük bakım maliyetleri yüksek yakıtı tolere edecektir. Öte yandan sürekli uzun yol yapıyorsanız da dizel bir otomobil sizin için mantıklı olacaktır.
- Yıllık Yaptığınız Kilometre
Eğer yılda 15 bin km’yi geçmiyorsanız dizelin fazla bakım maliyetleri ve başlangıçta satın alım pahalılığını çekmemek için benzinli bir araç almanız daha avantajlı olacaktır.