Elektrikli Arabalar Hakkında Her Şey

Elektrikli Arabaların Yürütme Maliyetleri Ne Durumda?

Yeni yeni pazarda tüketicisinin karşısına çıkan elektrikli otomobillerin bakım, yürütme maliyetleri konusunda alıcılar yeterli bilgi bulamıyor. Bu araçlarda uzun süreli kullanım sonucunda batarya değişimi haricinde ciddi bir işlem gerekmiyor. Frenler ve lastikler haricinde değişmesi gereken bir parça bulunmuyor. Bu sebeple elektrikli otomobillerin oldukça düşük yürütme maliyetleri olduğunu söyleyebiliriz.

Ömrünü Dolduran Bataryaların Değişim Maliyeti Ne Kadar?

Elektrikli otomobillerin en önemli parçası diyebileceğimiz piller, birçok modülden ve çok fazla enerji hücresinden meydana geliyor. Yüksek teknoloji ile üretilen bu parça ömrünü doldurduğunda değiştirebiliyor.

Dünyada en çok satılan elektrikli otomobillerden olan Nissan Leaf‘ın pil değişim maliyetini incelediğimizde, modelin yeni pili 4100 Euro ücretle satılıyor. Ayrıca Nissan eski pil için 820 Euro geri ödeme yapıyor. Bu hali ile değişim işleminin 3300 Euro gibi bir rakama geldiğini görüyoruz.

ÖZET: Tüm bu bilgiler ışığında elektrikli otomobillerin hem çevreci hem de ekonomik olduğu açık. Türkiye’de satılan en ucuz elektrikli modelin 129.400 TL fiyat etiketi ile satılan Renault Zoe olduğunu da belirtelim.

Son olarak halk arasında bir söylenti olan “elektrikli araç dönüşümü” işleminin yapılamadığını da belirtelim. İlerleyen yıllarda benzinli otomobillerin lpg’ye dönüşümü gibi içten yanmalı motorlar elektrik enerjisi hale getirilebilir mi göreceğiz.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here