Hava filtresi, motorun çalışmasını sağlayan silindirlerin içine giren havayı temizler ve motor çekiş gücüne ve aracın performansına önemli etki eder. Motora partiküllerin ya da başka zararlı maddelerin girişini engeller, sağlıklı çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Yazı Başlıkları(İncele)
Hava Filtresi Ne Zaman Değişir?
Hava filtresi değişimi; aracın modeline, markasına, kaç kilometrede olduğuna hatta filtrenin kalitesine göre değişiklik gösterir. Genel durumda 10 bin ya da 15 bin kilometre sonrasında periyodik olarak hava filtresinin değiştirilmesi gerekir.
Bazı özel durumlarda daha sık değiştirilmesi gerekebilir. Aracınızı çok tozlu topraklı yollarda kullanıyorsanız ya da filtrenin kalitesi düşük seviyede ise daha erken değiştirilmesi gerekebilir.
Aracınızı çok kullanmıyorsanız ya da hiç kullanmıyorsanız kilometre dolmadan hava filtresi değişim zamanı 3 yıl olarak bilinir. Çünkü filtre bir süre sonra eskiyip kırılgan hale gelir. Motora kum, toz gibi zararlı maddelerin girmesine sebebiyet verir.
Ancak özellikle dizel motorlarda ve turbo beslemeli benzinli motorlarda her periyodik bakımda değişmesini öneririz.
Hava Filtresi Kaç Km’de Değişir?
Sürüş koşullarına hava durumuna ve çevreye bağlı olarak 10 bin ile 15 bin kilometre arasında değiştirilmesi gerekir.
Asfaltsız yani kumlu arazide aracınızı kullanıyorsanız en fazla 10 bin kilometrede değiştirmeniz gerekir. Aracınızı çok fazla kullanmıyorsanız filtrenin değişim zamanı 3 yıldır. Hiç kullanmasanız bile 3 yıl sonunda değiştirmeniz gerekir.
Hava Filtresi Neden Yağlanır?
- Tıkalı Karter Havalandırma Valfi
- Motorda Segman Aşınması
- Tıkalı Yağ Kanalları
1) Tıkalı Karter Havalandırma Valfi
Günümüzde birçok arabada bulunan PCV valfi, çevre kirliliğini minimum dereceye indirmeye yarar. Bu sistem atmosfere havayı salmak yerine, hava girişine yönlendirir. Olabilecek arıza durumunda hava yağ filtresine yağ sızdırabilir.
Hava filtresi yağlanması, valf tıkandığında yağ sızıntıları contalardan ve bulabileceği tüm bölümlerden ilerler, hava filtresine kadar gidebilir.
2) Motorda Segman Aşınması
Piston halkaları, yanma odasına hava ve yakıt karışımının buluşmasıyla kuvveti en üst düzeye çıkarır. Kuvvet ne kadar güçlüyse araba o kadar güçlenir.
Piston ve silindir bölümü mükemmel bir sızdırmazlık sağlasa da zaman içinde bu bölüm aşınmaya başlayıp piston segmanları erozyona uğrar. Genelde düzensiz bakım, motor yağının değişim süresinin gecikmesi ya da sürekli sert kullanım gibi durumlar hava filtresinin yağlanmasına sebebiyet verir.
3) Tıkalı Yağ Kanalları
Günümüz motor yağları uzun sürelere kadar dayansa da değişim süreleri uzadığı durumlarda; araçta bulunan yağ kalınlaşmaya başlayıp çamurumsu maddeler birikir. Çamura dönüşen yağ motoru yağlayamaz ve yağ kanalları tıkanır.
Bu durum hava filtresi yağlanması sebebiyetine neden olur. Kaliteli ürün kullanmanız çok önemlidir.
Hava Filtresi Fiyatları Ne Kadar?
50 TL’den kalite farkına ve ekstra ürünlere göre 300 TL’ye kadar çıkıyor. Ayrıca araba modeline ve markasına göre de değişiklik gösterir. Üretici tarafından onaylanmış orijinal filtreler pahalıyken, OEM marka filtreler(Filtron, Mann,Mahle, Bosch) nispeten daha ucuza bulunabilmektedir.
Aracınızın orijinal hava filtre markasını merak ediyorsanız yorum kısmından motor-model bilgileri ile bize sorabilirsiniz.
Hava Filtresi Nasıl Temizlenir?
- Adım 1: İlk olarak hava filtresi temizliği için, temizleyici sprey ile filtreyi ıslatın, pas ve kirin yumuşamasını bekleyin.
- Adım 2: Sprey ile ıslatılan filtreyi birkaç dakika bekledikten sonra kir pas akmaya başlayacak. Yaklaşık 15 dakika bekleyin. Temiz, kireçsiz ve soğuk suyun altında iyice durulayın.
- Adım 3: Konik bir yapıya sahip olan filtre, su altında temiz alandan kirli alana doğru tutulması gerekir. Bu yöntem ile kirli alandan gelen pis su temiz su ile buluşmaz.
- Adım 4: Durulama işlemi bittikten sonra kurutma işlemine geçin. Fakat kurutmayı doğal yoldan yapmaya özen gösterin. Saç kurutucusu gibi cihazlardan uzak tutun. Bütün gece kendi halinde kurumaya bırakın.
- Adım 5: Son aşamada filtreyi yağlamanız gerekir. Filtrenin her yanı yağ rengi alacak şekilde yağlama spreyini kullanın.
Not: Kurutma işleminde fön makinesi gibi cihazlar kullanırsanız, basınçlı hava filtreye fark edemeyeceğiniz zararlar verir.
Bilgilendirme: Her ne kadar kağıt hava filtreleri temizlenerek tekrar kullanılabilse de en iyi yol değişimdir. Aksi halde filtrenin yıkama sonrası aralıkları genişleyebilir ve zararlı maddelerin motora girişi kolaylaşır.