Karter Nedir? Yağ Karterinin Arıza Belirtileri ve Nedenleri

Yağ karteri ya da motor karteri olarak da tabir edilen karter, motorun alt kısmını kapatarak motor yağını ve yağ pompasını dış etkilerden koruyan, motor yağını depolayan ve soğutan bir otomobil parçasıdır. İçten yanmalı motorların tamamında bulunan bu parça hem aracın çalışması için hem de bileşenlerin korunması için büyük bir öneme sahiptir. İçeriğimizde yağ karteri nedir, yağ karterinin görevleri, yağ karteri arıza belirtileri ve çözüm yollarını derledik.

Yağ Karteri Nedir?

Karter, motor bloğunun alt kısmında bulunan, genellikle çelik sacdan yapılan önemli bir bileşendir. Motor yağının depolanmasını, aktarımını, motor bileşenlerinin birbirleri ile sürtünmesini azaltmaya yönelik kullanılan bu bileşen aynı zamanda motorun altında bulunan krank mili, krank bölmesi ve yatakları da kapatarak dış etkenlere karşı korur.

Karter terimi ile birlikte karter tapası ve karter contası gibi terimler de sık sık kullanılmaktadır. Her iki bileşen; karterin görevini sorunsuz yapmasını sağlayan ek parçacıklardır. Karter tapası, yağ transferi yapılmak istendiğinde açılan genellikle manyetik yapıda bulunan parçadır. Karter contası ise karterde depolanan yağın diğer bölgelere sızmasını önleyen ve yağın sorunsuz bir şekilde aktarılmasını sağlayan parçadır.

Motor yağını içerisinde barındırdığı için motor üzerindeki en hayati parçalardan biridir.

Karter Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorların içerisinde bulunan parçaların birbirine sürtünmesini azaltmak amacıyla bir yağ deposu bulunur. Bu yağ deposu görevini üstlenen karter, aslında bir yağ havuzudur. Aracın çalışmaya başlamasıyla beraber yağ pompası, karterde bulunan yağı emer. Karterde depolanan yağ sırasıyla yağ filtresine, ardından krank miline ve ardından da eksantrik miline aktarılır. Bu sıralamanın sonunda yağ tekrardan karterin içine akar ve bu döngü araç stop edene dek devam eder. Araç stop ettiğinde silindir kapağında bulunan yağ da süzülerek kartere akmaya başlar.

İlginizi Çekebilir  Dizel Partikül Filtresi Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey

Arabada Karterin Görevi Nedir?

Küçük motorlu arabalar 4 litre kadar, daha büyük motorlu arabalar ise 5 ila 9 litre arası yağ alır. Karterde depolanan yağ hem dinlendirilir, hem dağıtılır hem de birtakım pislikleri karterin dibine atarak zararlarını azaltır. Bunun dışında karterin görevleri şunlardır;

  • Motorun alt kısmını kapatarak bileşenleri dış etkilere karşı korur.
  • Motor yağına depoluk eder, parçalar arası sürtünmeyi azaltır.
  • İçerisinde bulunan yağı soğutur, dinlendirir ve tekrar kullanılabilir hale getirir.

Yağ Karteri Arızası

Karter arızası bozuk yollarda aracın altını vurma, çukura düşme, kartere taş çarpması gibi nedenlerden dolayı karter delinmesi olarak ortaya çıkar. Bu tip bir karter hasarı dışında karter contası gevşemiş ya da eskimiş olabileceğinden yağ kaçağı yaşanabilir. Motor karteri yağ kaçırıyor ise karterde fiziki bir çatlak veya delik olmadığı ile birlikte conta ve tapanın durumu kontrol edilmelidir.

Ayrıca yağ değişimi sırasında tapanın üretici tarafından belirlenmiş tork değerlerinden fazla sıkılması durumunda da karter hasar görebilir. Özellikle aliminyum kartere sahip araçlarda çok sık görülen bir arızadır.

Karter Koruma Gerekli Mi?

Yeni araçların birçoğunda artık karter koruyucu bir malzeme maalesef fabrikadan çıkmıyor. Gerek araçların modern yol şartları için üretilmesi gerek maliyet düşürme faaliyetleri sebepli karter koruma parçası olmayan otomobiller sürüşte risk oluşturuyor.

Olası bir aracın altını vurmanız, sürtmeniz durumunda karter koruma demiri olması durumunda ilk hasarı ilgili parça alacak ve çarpmanın şiddetini oldukça düşürecektir. Eğer aracınızda karter koruma demiri yoksa ve sık olmasa da bozuk yollarda kullanım yapıyorsanız mutlaka karter koruma demiri kullanmanızı öneririz.

Yağ Karteri Tamiri

Karter dış etkenlerden oluşacak hasar nedeniyle de zaman içinde yaşanacak aşınmalar nedeniyle de arıza yapmış olabilir. Karterden yağ damlaması sonucu kullanıcılar karter tamiri nasıl yapılır arayışına giriyorlar ancak karter tamir edilebilir bir bileşen değildir, değiştirilmesi gerekir. Yağ karteri değişimi konusunda daha önce tecrübeniz yoksa profesyonel kişilerden yardım almanız tavsiye edilir. Zira değişim esnasında yağın dikkatli bir şekilde süzülmesi, parçanın da yerinden büyük bir özenle çıkarılması gerekir.

İlginizi Çekebilir  Araba Neden Tekler? Motor Tekleme Sorunu

Karter değişimi sonrasında da mutlaka karter contası orijinal olarak temin edilmelidir. Silikon, sıvı conta gibi orijinal olmayan parçalar ile yapılan onarımlar karterin ısısı sebebiyle bir süre sonra tekrar yağ kaçaklarına sebebiyet verecektir.

Araba arızaları ve güncel araba haberleri için sitemizi sık sık ziyaret etmeyi unutmayın.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here