Kasko poliçesi için teklif alırken öncelikle ekonomik olmasına ve fiyatın düşük tutulmasına dikkat ediliyor. Aslında bu tamamen yanlış bir başlangıçtır. Neden yanlış? Çünkü siz bir 1500 TL.’ye teklif almış olabilirsiniz, gayet uygun olabilir ama içeriğini teminatlarını incelediniz mi? Eğer güçlü teminatları yoksa bu poliçe ileride sizin için çok büyük sorunlar yaratabilir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Kasko Teminatlarının Önemi
Bunu bir örnekle açıklayalım, uygun fiyatlı bir kasko poliçesi yaptırdınız, teminatlarına da hiç mi hiç bakmadınız. Bir kazaya karışıyorsunuz, kazada da karşıdaki lüks segment araçta 100 bin lira değerinde bir hasar oluşuyor. Trafik Sigorta Poliçeniz burada devreye giriyor ve karşı tarafın hasarının 36.000 TL.’lik kısmını ödüyor, burası güzel ancak güzel olmayan tarafı şimdi başlıyor. Çünkü siz sadece uygun fiyatlı bir poliçe aldınız ama teminatlarına hiç bakmadınız, karşı tarafın sigortası da, size bu teklifi sunan kişi de fiyatı kaçırmamak için yani sizi kaçırmamak için buradaki teminatları tamamen düşürdü. İhtiyari mali mesuliyet var, kasko poliçelerinin tamamen can damarı olabilecek nitelikte ve çok önemlidir.
Kasko’da İMM Ne İşe Yarar?
Trafik poliçesi 36 bin lirasını ödedi ve sizin ucuz almış olduğunuz kasko poliçesinde de bu teminat 50 bin lira olarak seçilmiş durumda. Burada ne olacak? 33.000 lira ödendi ve 50.000 lira da ödendi toplam da 83 bin lira ödendi. Hasar ise 100 bin lira. Geriye 17 bin liralık bir bedel kaldı. Karşı tarafın sigorta şirketi bunu sizden mutlaka rücu ederek alacaktır. Daha en başında siz 1500 liraya uygun fiyatta ful kasko poliçesi yaptırdım, rahatım diye düşünürken şimdi 17,000 TL. Hasarı ödemekle yükümlü durumda kaldınız. Buradan çıkartacağımız sonuç şu olmalıdır, kasko poliçemizin kapsadığı teminat bedelinin ve şartlarının bizlere çok iyi izah edilmesi, ihtiyari mali mesuliyet bedelinin ne kadarlık bir tutarı kapsadığı ve poliçede de kayıt altına alınması gerektiğidir. Ayrıca kapsadığı teminatlar ve ihtiyari mali mesuliyet tutarı da dikkate alınarak sadece ucuz olmasına da bakmamalıyız.
Ayrıca eğer içeriğinde varsa, kasko poliçe tutarını düşük tutabilmek adına gerçekleşmesi düşük olan deprem muafiyetlerini de kaldırtabilirsiniz. Bu bile kaskonun yansıyacak tutarını etkileyebilecektir.
Kaskoda Hangi Teminatlar Seçilmeli?
Aracınıza kasko yaptırırken kaza anında sizin en çok işinize yarayacak birkaç teminatı aşağıda açıklayalım:
- IMM(İhtiyari Mali Mesuliyet)
Yukarıdaki örnekte de anlattığımız gibi bu teminat, olası hatalı olduğunuz bir hasarda trafik sigortanızın karşılamadığı kısmı ödeyerek cebinizden para çıkmasını engeller. Kasko poliçelerinde standart olarak 50 bin olarak belirlenmiş İMM mutlaka yükseltilmelidir. Bu değerin 100 bin TL’ye yükseltilmesi ücreti %7 civarı artırmaktadır.
- Yetkili Servis Teminatı
Bildiğiniz üzere trafik sigortaları orijinal parça kullanmaz. Yani sizin hatalı olmadığınız bir kazada dahi karşı tarafın sigortası aracınıza yan sanayi parça takarak onarabilir. Aynı şekilde kasko poliçelerinde de genellikle primi düşük tutmak için yan sanayi parça ve özel servis teminatı sunulur. Aracınız güncel bir modelse mutlaka poliçenize yetkili servis teminatını eklemenizi öneririz.
- Cam Hasarları
Otomobillerin camları yoldan gelen taş, ısı değişimi vs. ile çatlayıp kırılabilir. Kasko firmaları da cam teminatı altında yılda 1 veya 2 kez hasarsızlık indiriminiz bozulmadan cam hasarınızı onarabilir. Özellikle sık sık uzun yola çıkıyorsanız mutlaka cam hasar teminatını poliçenize ekletmelisiniz.
- Yedek Araç Temini
Kasko firmalarının en çok gider kalemlerinden biri de hasarlı araç sahibine verilen ikame araçlardır. En düşük primli kaskolarda genellikle yedek araç teminatı bulunmaz. Eğer aracınız ile kaza yaptığınızda araçsız kalmak istemiyorsanız mutlaka bu güvenceyi de ekletmelisiniz.
Kasko Bozulursa Ne Olur?
Aracınıza ilk kez kasko sigortası yaptırırken ilgili firma yaşınız, araç segmentiniz, daha önceki trafik ihlalleriniz ve ikamet ilinize göre bir fiyatlandırma sunar. Bu fiyatlandırma siz hasarsız kasko dönemi geçirdiğinizde ilk yıl %30, sonraki yıl %40 şeklinde indirimler ile devam eder.
Eğer kusurlu olduğunuz bir trafik kazası geçirirseniz kasko aracınızın onarımını gerçekleştirir ve hasarsızlık kademenizi bir alta indirir. Eğer aracın pert olması ve sigorta firmasının araç bedelini ödemesi durumunda firma hasarsızlık basamağını sıfırlayabilir.
Kısaca kasko bozulursa sonraki yıl kasko sigortası için ödenecek prim tutarı ciddi oranda artar. Bu sebeple çoğu araç sahibi ufak hasarlarda kaskoyu devreye sokmak yerine cepten ödeme yapmayı tercih etmektedir.
Kaskoda Meslek İndirimi Nedir?
Meslek indirimleri de zaman zaman kasko şirketlerinin içeriğinde bulunan bir avantajdır. Mesleğe mensup diğer potansiyel müşterileri de bünyelerine çekebilmek için kasko-sigorta şirketleri dönem dönem meslek indirimleri de yapmaktalar. Örneğin polislere, avukatlara, bazı sendika mensuplarına ya da askeri personele indirim hakkı tanındığı da görülmüştür. Siz de eğer söz konusu şirketin herhangi bir şekilde indirim/avantaj tanımladığı meslek grubundansanız o an doğru yerdesiniz demektir.
Ancak, indirim tanımlanmış mesleği yapmadığınız halde indirim için meslek indirimi almanız hasar durumunda size zorluklar çıkarabilir. Öyle ki kasko eksperleri hasar ödemesi yaparken sigortalıdan mutlaka meslek belgesi ister. Bu belgeyi ibraz edememeniz durumunda da meslek indirimi oranında hasar ödemeniz eksik yapılır.
Kasko Poliçesini Onaylamadan Önce Mutlaka Okuyun
Kasko poliçesi oluşturma esnasından birçok muafiyet seçenekleri de vardır. Mesela hasar koruma kılavuzu. Olası bir kaza durumunda kasko kullanımından dolayı hasar prim oranınız düşecektir. Halk arasında kasko delinmesi olarak da bilinen bu uygulamayı, bir defaya mahsus bozulmamasını talep edebilirsiniz. Bu bile size en azından 1 yıl içerisinde bir kaza durumunda kaskonuzun delinmemesini sağlayacaktır.
Ayrıca poliçenizin ödemesini yapıp aktif hale getirmeden önce mutlaka tamamını okuyarak eksik bir güvence vs. olup olmadığını kontrol edin. Poliçe hazırlandıktan sonra ekleme ve çıkarma işlemi yapılamamaktadır.