Malum önümüz kış ve halihazırda kış lastiği olanlar araçlarına taktırmaya başladı. Olmayanlar ise satın almak için şimdiden lastik fiyatlarını incelemeye başladı bile. Bu yazımızda kış lastiği hakkında merak edilen ve yanlış bilinenleri derinlemesine anlatacağız.
Yazı Başlıkları(İncele)
Kış Lastiği Sadece Karda Mı Kullanılır?
Evet, birçok sürücü bu şekilde düşünüyor. Sanılanın aksine kış lastikleri sadece karda, buzda sürüş için tasarlanmaz. Kışlık lastikler hava sıcaklarının çok düştüğü(testler 7 derece altında yapılır) koşullarda yazlık lastiklere göre daha iyi su tahliyesi, yola tutunma ve buna bağlı olarak güvenli sürüş sağlarlar.
Kış Lastiği Ne İşe Yarar?
Hava sıcaklığının çok düştüğü dönemlerde yazlık lastik hamurları sertleşir ve yola tam olarak tutunamayacak hale gelir. Bu da yol tutuşunun düşmesine sebep olur. Sıcaklığın düştüğü yol koşullarında yumuşak kalan kışlık lastikler tutunmayı artırır ve genellikle V kanallı yapısı sayesinde yağmurda su tahliyesini de daha iyi gerçekleştirir.
Hava sıcaklığının Türkiye’de Kasım ortalarından Mart ayına kadar eksi derecelerde seyrettiği illerde mutlaka kış lastiği taktırmalısınız.
Kış Lastiğinin Farkı Ne?
Kışlık lastikler birçok açıdan yaz lastiklerinden farklılık gösterir. Bu farklar;
- İlk olarak desenlerden fark edebilirsiniz. Desenler genellikle enlemesine suyu kolayca tahliye edebilen ve karı içerisine doldurabilen yapıya sahiptir.
- İkinci olarak kışlık lastikler silica adı verilen bir malzemeden üretilir. Donma sıcaklığı çok yüksek olan bu madde sayesinde eksi havalarda dahi lastiğin yumuşak kalması sağlanır.
- Üçüncü farkılık ise kış lastikleri genellikle dönme sırasında titreşecek şekilde tasarlanır. Bu sayede üzerinde su, kar, buz birikintisi sürekli temizlenmiş olur ve yola taban desenleri temiz şekilde basabilir. Diğer yandan bir yaz lastiği karlı bir zeminde tamamen karla dolar ve yol hakimiyeti bozulur.
Kış Lastiği Kullanmak Zorunlu Mu?
Güncel trafik yasalarına göre hususi otomobiller için zorunlu kış lastiği uygulaması mevcut değil. Ancak ekstrem hava koşullarında yapılacak güvenlik kontrollerinde lastiklerinizin uygun olmaması durumunda yola devam etmeniz engellenebilir. Ticari araçlarda ise 1 Kasım-1 Mart tarihleri arasında kış lastiği kullanmak zorunludur.
Yazın Kış Lastiği Kullanmak Yasak Mı?
Sıcak mevsimlerde kış lastiği kullanmanın herhangi bir cezai yükümlülüğü yoktur. Ancak yazın hala kışlık lastik kullanmanız durumunda;
- Lastikleriniz ciddi anlamda sertleşeceğinden yol tutuşu düşecektir.
- Asfalta tutunamayan lastikler fren mesafesini çok ciddi oranda artıracaktır.
- Yolla sürtünmesi artan lastikler çok daha erken aşınacak ve değişim periyodu kısalacaktır.
Neden yazın kış lastiği kullanılmaması ile ilgili videoya yukarıda ulaşabilirsiniz.
Dört Mevsim Lastik ile Kışlık Lastik Arasındaki Fark Ne?
Yıl boyu tek takım lastik ile devam edebiliyor olmak, depolama sorunun olmaması ve daha düşük maliyet gibi artıları olan dört mevsim lastiklerin farkı ne?
Dört mevsim lastikler sahip olduğu özel hamur ile yüksek ve düşük sıcaklıklarda da yumuşak hamurlu kalabilir. Aynı zamanda sırt deseni genellikle V şeklindedir. Kışları çok soğuk olmayan, yazları ise aşırı sıcak olmayan illerde(Manisa, İstanbul) gibi şehirlerde kullanılabilir.
Ancak, çok sıcak havalarda bir yaz lastiği kadar, çok soğuklarda ise bir kış lastiği kadar kesinlikle yeterli değillerdir. Yaz-kış sıcaklık farkı çok olan bir yerde yaşıyorsanız mutlaka kışlık lastik satın almanızı öneririz.
Kış Lastikleri Nasıl Saklanır?
Yazlık lastiklerinizi taktırdıktan sonra diğer lastiklerinizi saklamak için dikkat etmeniz gereken birkaç adım var. Bunlar;
- Lastikleriniz doğrudan güneş almayan, serin, kapalı bir alanda bulundurulmalıdır ve üst üste veya yan yana istiflenmelidir.
- Depolama işlemine geçmeden önce üzerindeki taşlar, kirlerden arındırmalı ve kurutmalısınız.
Eğer garajınız veya deponuz yoksa birçok lastikçi “lastik oteli” adı altında cüzi bir ücretle lastiklerinizi saklayabilmektedir. 2019 için lastik oteli ücreti ortalama 20-30 Tl arasında diyebilirim.
Kış ve Yaz Lastikleri Birlikte Kullanılabilir Mi?
Oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bu durumu maalesef birçok araçta görüyorum. Genellikle kışları çekişin olduğu tekerleklere kışlık, diğer tekerleklere ise yazlık lastik takılıyor. Bu durum keskin bir virajda, ani frende vs. aracın dengesinin bozulmasına, fren performansının düşmesine neden olacak ve kazaya sebebiyet verecektir.
Arkadan İtişli Arabada Kış Lastiği Kullanılmalı Mıdır?
Otomobil forumlarında vs. rastladığım yanlış bir bilgi de arkadan itişli otomobillerde kışlık lastiğe ihtiyaç olmadığıdır. Sanılanın aksine ağırlık dengesi önde olduğundan sürtünmenin az olduğu bir zeminde arkadan itişli araç için sürüş daha zor olacaktır.
Kış Lastiklerinin Hava Basıncı Kaç Olmalı?
Aracınızın yakıt kapağında yer alan lastik basınç tablosundaki değerleri uygulamanız yeterlidir. Ancak buzlanmanın vs. olduğu durumlarda lastik basıncını olduğundan 2-3 bar yükseltmeniz lastiğin temas yüzeyini azaltarak basıncı artıracak ve daha iyi performans sağlayacaktır.