Sadece dizel motorlarda gerçekleşen motorun ambale kalkması veya motorun kontolsüz çalışmaya başlaması genellikle yağın fazla konmasından ve bakımsızlıktan kaynaklanır. Motorun ambale kalkması durumunda hemen araç stop edilmelidir, aksi halde büyük masraflar ortaya çıkacaktır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Ambale Ne Demek
Kelime anlamı olarak “çok fazla gaz vererek otomobili kullanılamaz duruma getirmek” olarak tanımlanan bu kavram, motorun kontrolsüz bir yakıt veya yağ girişi ile stop edilemez hale gelmesini ve bozulmasını tanımlar.
Motorun Ambale Kalkması
Araç ambaleye neden kalkar sorusuna cevap; motorun yanma odasına yağın girmesidir. Dizel sıkıştırma ile yanan bir yakıt olduğu için buna göre tasarlanan parçalar, yanan yağ ile kontrol edilemeyen çalışmaya sebep olur. Elektronik bir ateşleme sistemi olmadığı için kontağın kapatılması da motoru durdurmaz. Yanma odasındaki yağın miktarına göre dizel motorların 6000-7000 devirlere çıkması mümkün olabilir. Oldukça zararlı olan bu devirler kısa sürede motorun yağsız kalarak yatak sarmasına sebep olur.
Motorun Ambale Kalkması Durumunda Ne Yapılmalı?
Böyle bir durumla karşılaştığınızda muhtemelen aracın egzoz ve motorundan yoğun dumanlar yükselecek ve motordan çok yüksek çalışma sesleri gelecektir. Motoru stop etmeniz, kontak anahtarını çıkarmanız vs. hiç bir şekilde aracın motorunu durdurmayacaktır. Bu durumda yapılabilecek birkaç şey vardır.
Aracınız manuel ise;
- El frenini sonuna kadar çekip frene tüm gücünüzle basarken vitesi 5 veya 6’ya alıp debriyajdan ayağınızı yavaş yavaş kaldırın. Hareket edemeyen tekerleklerle bağlantı kuran motor duracaktır.
- Motorun hava filtresine giden boruyu çıkarıp tıkamanız veya bir ip vs. ile sıkmanız hava girişini engeller ve yanmanın gerçekleşmesini engeller.
Eğer frene basmadan ve el frenini çekmeden viteste stop etmeyi denerseniz çok yüksek motor devri ile araç hareket edecek ve kaza riski oluşturacaktır.
Otomatik vitesli otomobillerde;
- Otomatik şanzımanlar çok yüksek motor devirlerinde vites geçişlerine izin vermez. Manuel gibi en yüksek dişliye gücü aktaramayacağınızdan araç stop etmez. Bu sebeple tek şansınız motora hava girişini engellemek olacaktır.
Motorun Ambale Kalkmasının Sebepleri
Normal kullanımda bakımları düzenli yapılan hiç bir dizel motor böyle bir soruna yol açmaz. Ancak yanlış yapılan bakımlar, araçta oluşan arızalar bu problemi tetikleyebilir. Başlıca sebepler;
- Bakım sonrası motora kapasitesinden fazla yağ eklenmesi.
- Motor bloğunun aşınması sonucu otomobilin yağ yakıyor olması.
- Turbonun yağ kaçırması.
- Üretici tarafından onaylanmamış parçalarının kullanılması.
gibi sebepler motorun ambale kalkmasına ve ciddi masraflara neden olabilir.
Benzinli Motor Ambale Olabilir Mi?
Benzin motorları sıkıştırma ile değil de buji ateşlemesi ile çalıştığından dolayı elektronik sisteme sahiptirler. Aracın kontağı kapatıldığında veya elektrik bağlantısı kesildiğinde ateşleme sistemi kapanacağından böyle bir problem yaşansa dahi hemen motor durdurulabilir.
Aşağıdaki videoda bu problemi yaşayan bir otomobili görebilirsiniz.
Ekleme 15.03.2019
Aracınızı yağ bakımından aldıktan sonra mutlaka yağ çubuğunu kontrol edin ve fazla yağ olmamasına dikkat edin. Özellikle turbolu motora sahip otomobillerde diesel runaway yaşanmasına en büyük sebeplerden birisi motora fazla yağ eklenmesi ve turbo arızaları.
Arabada Turbo Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sadece turbo dizel otomobillerde ortaya çıkan bu durumun riskini öğrenebilmek için kaputunuzu açtığınızda yuvarlak içine alınmış kısımdaki gibi bir metal görürseniz aracınız turbolu demektir. Ayrıca 2000 model üzeri tüm dizel binek araçlarda turbo beslemesi olduğunu da söyleyelim.