Türkiye’de en yaygın kullanılan otomobil markalarından biri olan Opel hangi ülkenin arabası? Opel nerede üretiliyor? Gibi soruların cevaplarıyla birlikte, çok daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Türkiye şartlarında gerek maliyeti ve gerekse kullanım koşullarına uygunluğu nedeniyle tercih edilen Opel, ülkemizde en fazla satılan araçlar sıralamasında ilk 6-7. Sıraya giren markalardan biridir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Opel Nerenin Malı?
Opel nerenin malı? sorusu, daha çok ülke üretim kalitesini dikkate almak isteyenler tarafından sorulan sorulardan biridir. Soruya cevap verirken, meraklılarına biraz daha geniş şekilde ayrıntı verelim.
Opel 1929 yılında kurulmuş ve 2017 yılına kadar, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan General Motors bünyesi altında faaliyetlerine devam etmiş bir markadır. Bu tarihten sonra ise ünlü Fransız şirketi olan Groupe PSA tarafından satın alınan marka, Almanya’nın Rüsselsheim ve Hessen şehirlerinde kurulu fabrikalarında hizmet vermektedir.
Opel Nerede Üretiliyor?
Opel bir Fransız iştiraki olan şirket tarafından üretilse de, Almanya’nın Essen eyaletine bağlı olan Rüsselsheim kentinde üretilmektedir. Ancak tüm modelleri Almanya’da üretilmiyor. Mesela Opel’in B segment otomobili Corsa yıllardır İspanya fabrikasında üretilmekte.
Opel’in Tarihçesi
Opel, ilk olarak dikiş makinesi firması olarak Almanya’nın Rüsselsheim kentinde 1862 yılında kurulmuştur. Adam Opel’in girişimleri sunucu ilk bisiklet üretmeye başlaması 1886 yılında olan şirketin ilk otomobilini üretmesi ise, 1899 yılında olmuştur.
Adam Opel’in hedefleri arasında, sadece zengin zümrenin değil tüm insanların rahatlıkla alıp kullanabilecekleri otomobiller yapmak vardı. İlerleyen süreçte bunu başarmış, devamında ise Avrupa’nın en iyi otomobil markası, dünyanın da sayılı markaları listesine girmiştir.
O dönemde Almanya’nın en büyük otomobil markası olan Opel, aynı zamanda diğer markaların toplamına yakın ihracatı tek başına gerçekleştirerek Almanya ekonomisine ciddi katkı sağlamıştır.
1929 yılında ise Amerikan motor ve otomotiv üreticilerinden biri olan General Motors tarafından hisselerinin önemli bir kısmı alınmış, sonraki yıllarda ise tamamen General Motors’un olmuştur.
Bu satıştan tam 33.3 milyon dolar gelir elde eden Opel, ardından hafif kamyon üretimine geçmiş ve Blitz adında dönemin en iyi kamyonlarını üretmeye başlamıştır. Satılmadan önce yıllık 100.000 araç kapasitesine ulaşarak, Almanya’nın en fazla otomobil üreten şirketi olmayı başarmıştır.
1934 yılında başka bir fabrika kurarak dünyanın ilk demir gövdeli aracını seri olarak üreten marka, bu özelliğiyle de dünya otomotiv sektörüne yenilik kazandırmayı başarmıştır.
General Motors’a satışının ardından çok ciddi bir büyüme yaşayan marka, satıştan sonraki süreçte de üretimlerine Almanya’da devam ederek otomotiv şirketine ciddi kazançlar sağlamıştır. İkinci Dünya Savaşı başladıktan sonra tüm global şirketler gibi ciddi bir duraksama dönemine girmiş ve savaş döneminde üretiminin %85’lik kısmını durdurmuştur.
Ancak Opel, General Motors çatısı altında uçak parçaları ve tank üretimi gibi bir görev üstlenerek, büyümesini sürdürmeye devam etti. Ford markası da böyle bir girişimde bulunmak istese de, Alman hükümeti Ford markasını yeterince güvenilir bulmamış ve tank ve uçak parçası üretimini Opel’e vermiştir.
2017 yılına gelene kadar General Motors çatısı altına hızlı büyümesini sürdüren marka, Fransız iştiraki olan Groupe PSA şirketine satılmış ve şirket halen Almanya sınırları içerisinde üretimini yapmaya devam etmektedir.
Opel Corsanın tüm kasaları hakkında bilgi almak isterseniz bu yazımızı da inceleyebilirsiniz.