Yeni araçlarda görmeye başladığımız çarpışma önleyici otomatik fren sistemi nedir?
Son yıllarda otomobiller özellikle devlet politikaları sayesinde çok daha güvenli hale geldi. Elektronik Stabilite Programı(ESP) Lastik hava basıncı kontrol sistemi gibi hayati donanımlar artık donanım seviyesi fark etmeksizin tüm yeni otomobillerde standart. Son zamanlarda özellikle lüks otomobillerde karşılaşılan otomatik fren sistemi kısaltması AEB(Autonomous Emergency Brake) sistemini bu yazımızda anlattık.
Trafikte kazaların sebepleri incelendiğinde halen çok büyük bölümünün kısa mesafeli takip mesafesi ile akan trafikte olduğunu görmek mümkün. Genellikle arkadan çarpma ile sonuçlanan bu kazalar, sürücünün reflekslerinin öndeki aracın frenlemesine geç tepki vermesi sebebi ile gerçekleşiyor. AEB veya diğer adı ile çarpışma önleme sistemi bu kazalara çözüm sağlanabiliyor. Şimdi sistemin nasıl çalıştığına bakalım:
Otonom Acil Fren Desteği(AEB) sıkışık trafikte öndeki araç ile çarpışma riskini, yola aniden çıkan yayaya çarpma riskini minimuma indiriyor. Markalar genellikle bu güvenlik sistemini en yüksek donanım ile veya opsiyonel olarak sunuyor.
Yazı Başlıkları(İncele)
AEB Sistemi Nasıl Çalışır?
AEB sistemi adaptif hız sabitleyici ile benzer donanımlar ile çalışır. Markaya göre değişmekle birlikte lazer, sensör veya kamera ile yol üzerindeki engeller sürekli taranır. Aslına bakılırsa AEB ile ACC(Adaptive Cruise Control) aynı sensörlerden veri alırlar ancak yaya tespiti için bazı üreticiler kamera tercih etmektedir.
Sistemin algoritması olası riskleri anlık olarak analiz eder ve engelle karşılaştığında ilk olarak şoförü uyarı ışığı ve sesle uyarır. Ardından, sürücü müdahalesi olmaksızın maksimum fren gücü uygulayarak muhtemel bir kazadan kurtulmaya çalışır.
Sistem birçok otomobilde 50 km hıza kadar aktif olmakta bu da şehir içerisinde olabilecek yaya kazalarını minumuma indirmektedir.
Otomatik Fren Sistemi Olan Araçlar
2019 yılı itibari ile çarpışma önleyici sistem hangi araçlarda var? Özellikle Euro Ncap standartlarında yüksek puan almayı sağlayan bu donanım birçok üretici tarafından kullanılıyor. Seat İbiza ve Leon, Volvo’nun neredeyse tüm modelleri, Mercedes, Bmw, Audi’nin birçok modeli otomatik fren yapan arabalardan. Ancak bu donamının hala standart olarak değil de müşteri isteği ile opsiyonel olarak sunulduğunu söyleyelim.
AEB Sisteminin İlk Kullanımı
Otonom Fren Sistemi ilk kez 1996 yılında düzenlenen Detroit Otomobil Fuarında tanıtıldı. Duyurulmasından yaklaşık 20 yıl sonra büyük üreticiler tarafından seri üretimine başlanan bu güvenlik donanımı muhtemelen birkaç yıl içerisinde ESP gibi tüm otomobillerde zorunlu bir güvenlik sistemi olacak.
Volvo’nun tırında bulunan AEB sisteminin günlük hayatta faydasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
2019 yılında birçok B segmenti otomobilde opsiyonel olarak sunulmaya başlanan Aeb sistemi C ve D segmenti modellerde artık standart olarak sunulmaya başlanmış durumda.
Çarpışma Önleme Sistemi
Yeni üretilen birçok otomobilde çarpışma önleyici sistem opsiyonel veya standart olarak sunulmakta. Temel olarak otomatik çarpışma önleyici sistem aeb ile aynı donanımdır. Sistem aracın ön kısmındaki kızılötesi kamera sayesinde sürekli önünü tarar ve belli bir hıza kadar oluşabilecek durumlarda sürücüden bağımsız ani fren yapar.
Bazı lüks segment otomobillerde bu donanım için hız limiti sınırı olmamaktadır.