Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır 2019

İkinci el bir araba aldığınızda yada mevcut arabanızın plakasını değiştirmek istediğinizde ne yapmanız gerekiyor? İşlemin ayrıntılarına haberimizde ulaşabilirsiniz.

plaka-degisimi-arabahaberim

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

İkinci el otomobil alırken satış işlemleri için notere gidildiğinde “plaka değişimi de istiyorum” diyerek belli bir ücret yatırılmaktadır.(2015 yılı için 215 Türk Lirası) Daha sonra zorunlu trafik sigortası da yaptırılır ve bulunduğunuz şehrin trafik tescil şubesinin internet sitesinden her Pazartesi güncellenen alınabilir plakalar sorgulanır.(Sorguladıktan sonra tarafınıza ayırtmak isterseniz sadece 24 saat süre ile ayırtılmış olmaktadır.)

Plakanızı ayırdıktan sonra trafik tescil şubesine giderek yeni plakanızın basılı olduğu belge alınır ve şoförler odası veznesinden yaklaşık 20 TL masraf ile dosyanızı alıyorsunuz. Daha sonra ilgili vezneye gidilerek eski plakalar teslim edilir ve belli bir zamana ruhsat teslim saati belirlenir. Plakanızı da ruhsatı aldıktan sonra Plaka basım merkezinden yaklaşık 45 lira gibi bir ücret ile bastırıyorsunuz. İşlem tamamlandıktan sonra zorunlu trafik sigortasını yapan firmaya yeni plakayı bildiriyorsunuz ve işlem tamamlanmış oluyor.

Plaka değişimi için gereken belgeler

Plaka tahsis kağıdı
Geçiçi tescil ve satış belgesi
Trafik sigortası fotokopisi
Nüfus cüzdanı fotokopisi

Yaklaşık 290 lira gibi bir ücretle işlem tamamlanmakta. İşlemlerde dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise tercih edilecek olan plakanın “Hasar Kaydı” sorgulaması yapılması. Eğer almış olduğunuz plakada hasar kaydı bulunmaktaysa bunu ayrıca sigorta şirketinize bildirmeniz gerekmektedir.

Bu işlemleri halihazırda sahibi olduğunuz aracınız için de aynı adımları izleyerek yapabilirsiniz.

GÜNCELLEME: 2019 yılında da plaka değişim işlemleri için yukarıdaki adımları izlemeniz gerekiyor. Yeni yılda plaka değişim ücretlerine zam gelmedi.

Plaka Değişikliği 2019

2019 yılında plaka değişikliği artık noterler vasıtası ile yapılmakta. Yeni sistem ile ilgili bilgi almak için bu haberimizi okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Dizel Partikül Filtresi Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here