Yazı Başlıkları(İncele)
Ruhsatı Araçta Bulundurmamanın Cezası 2019
Ruhsatsız araba kullanma cezası 108 Türk lirasıdır. Ruhsat aracın kimliği ve tescil belgesidir. Ruhsat olmazsa aracın kime ait olduğu bile bilinemez ve aracın çalıntı olma ihtimaline karşı sistemden bakılmak zorundadır. Sistemde aracın kime ait olduğu tespit edilerek ceza yazılır. Fakat aracın sahibi sürücüyle aynı değilse, işte o zaman araç otoparka çekilerek trafikten men edilir. Bu yüzden ruhsat mutlaka araçta bulunması gerekir. Aksi takdirde hem para cezası uygulanır hem de ruhsat taşımamanın cezasına ek olarak ehliyete eksi yirmi puan girilir. Bu durumun tekrarlanması durumunda da ehliyete el konulur. Sürücünün ehliyetine el konulursa trafiğe çıkması veya trafikte araç kullanması yasaktır.
Araç Ruhsatı Taşımak Zorunlu Mu?
Kanunlara göre motorlu tüm taşıtların ruhsatı sürüş sırasında araç içerisinde bulundurulmalıdır. Olası kontrol durumunda ibraz edilmelidir. Polis kontrolünde ruhsatın olmaması yukarıdaki cezai işlemin uygulanmasını gerektirir.
Ruhsatsız Araç Bağlanır Mı?
Trafik kontrollerinde ruhsatsız araç kullanmak tespit edildiğinde güvenlik güçlerinin doğrudan aracı bağlama yetkisi vardır. Ancak araç size aitse ve bilgiler sistemden eşleşirse yetkililer sadece cezai işlem uygulamaktadır.
Ruhsat Olmadan Araç Muayenesi Yaptırılabilir Mi?
Ruhsat olmadan araç muayenesi kesinlikle yaptırılamaz. Aracın ruhsat haricinde bir tek belge ile izin verilebilir. Bu belge ise araç tescil belgesidir. Araç tescil belgesinin çıktısı da işe yaramaz. Bu belge ruhsat yerine geçebilen tek belgedir. Bu belgenin olmaması durumunda ruhsatta yok ise muayene işlemi yapılamaz. Muayene işleminde istenilen evraklardan biri eksik olursa muayene işlemi iptal edilir. Bir aracın muayenesi olmaz ise trafikte ağır cezalar alabilir. Bir aracın trafiğe çıkmadan alması gereken iki önemli unsur vardır. Bunlardan birisi trafik sigortası diğeri ise muayenedir. Muayenesi olmayan araç trafiğe çıkmamalıdır.
Ruhsat İşlemlerinde Önemli Olan Faktörler
Ruhsat işlemlerini yaparken özellikle birkaç işlem çok önemlidir. Kesinlikle tüm ruhsat işlemlerinde ruhsatın gerçeği verilmemelidir. Ruhsatın çıktı belgesinin verilmesi yeterli olacaktır. Gerçek ruhsatın verilmesi durumunda kaybolma riski oldukça fazladır. Bu yüzden hiçbir ruhsat işlemlerinde gerçek ruhsat talep edilemez. Eğer bir işlem sırasında gerçek ruhsat talep edilirse, dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Ruhsat çalınırsa eğer, aracın sürücüsü kesinlikle bulunamaz.
Ruhsat Kaç Yılda Bir Değiştirilir?
Ruhsat devlet kanunnameleri ile değiştirilebildiği gibi normal şartlar altında denetim içinde değiştirilebilir. Fakat çoğu insan on veya on beş yılda bir değiştiriyor. Ruhsat değiştirmenin pek bir masrafı bulunmuyor. Ruhsat değiştirmek yaklaşık 100 ile 200 Türk lirası arasında değişkenlik gösteriyor. Ruhsatı on yılda bir değiştirmek zorunludur.
Ruhsat Kaybetme Durumunda Yapılması Gerekenler
Araç ruhsat kaybetme durumunda ilk olarak en yakın polis merkezine giderek kayıp bildirimi yapmanız ve sonrasında notere giderek yeni ruhsatınızı çıkarmanız gerekmekte. Ruhsat kaybetme durumunda 170 lira yeni belge bedelini de ödemeniz gerekiyor.
Kasko Ruhsat Yoksa Ödeme Yapar Mı?
Diğer bir merak edilen konu da kaskoların herhangi bir çalınma durumunda zararı gidermek için ruhsat ve iki anahtarı istemesidir. Poliçelerde yazan bilgiyi aktarmak istersek; Eğer aracınız çalınırsa kasko şirketi sizden aracınızın anahtarlarını ve ruhsatını isteyecek, eksik varsa ödeme yapmayacaktır.
Ancak, eve hırsızlıkla girilmesi, gasp gibi durumlarda polis raporu ile olay kanıtlanırsa kasko ödeme yapabilmektedir. Aracınızı park ettikten sonra ruhsatını yanınıza almanız olası bir çalınma durumunda daha hızlı işlemlerinizin sonuçlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca olası bir polis kontrolünde ruhsatı olmayan otomobil ekiplerce incelenecek ve aracınızın bulunması sağlanacaktır.
Ruhsat Arabada Bırakılır Mı?
Yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü aracınızın ruhsatını özellikle uzun park durumlarında mutlaka yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz.
Ehliyet Bulundurmama Cezası 2019
Ehliyetiniz var ancak trafik kontrolleri sırasında yanınızda olmadığını fark etmeniz durumunda 2019 yılı için 235 TL trafik cezası ve 5 ceza puanı ehliyet sicilinize eklenir. Yanında ehliyet bulundurmama cezası eğer 15 gün içerisinde ödenirse erken ödeme indirimiyle 175 liraya düşmektedir.
Olası trafik çevirmelerinde ehliyetimi evde unuttum şeklinde polise bilgi verdiğinizde size cezai işlem uygulanacaktır. Ehliyetinizin var olup da yanınızda olmaması ile ehliyetsiz araç kullanmanın cezaları farklıdır.
Ehliyet taşımama cezası olası kontrollerde 235 Tl’dir ancak olası bir kaza durumunda vs. ehliyetsiz olmanız size sigorta ödemeleri konusunda sorun çıkarabilir. O sebeple her sürüş öncesi ehliyetinizi mutlaka kontrol etmenizi öneririz.
Ehliyet Sınıfına Uygun Araç Kullanmama Cezası
Ehliyetinizin sınıfına uygun olmayan araç kullanmanız ve polis kontrolünde çevirilmeniz durumunda sürücü ve araç sahibi için ayrı ayrı 1002 TL ceza kesilmektedir.
Örneğin otomobil yani B sınıfı bir ehliyetiniz var ancak tur minibüsü sürüyorsunuz, bu durumda tarafınıza ceza yazılacaktır. Ayrıca yetkililerin böyle durumda aracı bağlama yetkisi de vardır.