Merhabalar, Aracım Hyundai getz 1.5 Crdi Dizel , 245.000km , tamamen orjinal değişensiz.Aracımı yeni aldım. Çekişleri yürüyeni ve bakımlarından memnunum. Fakat 3 silindir. Çoğu yerde okudum motor seslerinin belirgin olması 3 silindirden kaynaklı olduğunu duydum bu doğru mu ? Bu araç bakımı hakkında neler önerebilirsiniz ? Hangi en iyi yağı kullanmalıyım ? Würth yakıt takviyesi sipariş ettim onu kullanmam fayda edecekmidir ? Yakıt ışığı yandıktan sonra beni kaç km daha götürür ? Kontak açarken ve kapatmadan önce nelere dikkat etmeliyim ? Motordan gelen, motorun güçlü çalışmasından kaynaklı ses ile ilgili ne yapabilirim ? Aracımın orjinalliğini ve bakımını üst seviyeye çıkartarak yormadan sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorum . Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Merhabalar,
Aracınız sizin de araştırıp gördüğünüz gibi 3 silindirli. Ülkemizdeki otomobillerin %90’ı sıralı 4 silindirli olduğu için tüm dizellerin dahi sesi aşağı yukarı aynı. 4 silindirli motorlarda 1,3,2,4.pistonlar beraber çalışırlar. 3 silindirli motorlarda ise durum biraz daha farklı. 1,3 beraber çalışırken 2.silindir tek başına çalışır. Bu sebeple motorun biraz daha sesinin farklı olması normaldir. Bir de zincirli triger olduğu için ses daha da fazla olacaktır. Aracınızın sesi normaldir, bununla ilgili yok ise kaput koruma geçesi sipariş edebilirsiniz.
Motor korumaya gelirsek;
Kendi aracımda(1.3 CDTI) şimdiye kadar hep kaliteli istasyonlardan yakıt aldım hiç yakıt katkısı kullanmadım. Size kullanmanızı şu sebeple tavsiye etmiyorum: Aracınızın kilometre dolayısı ile motorunda kurumlaşmalar artmış olabilir ve katkı bu kurumları çözerek yakıt yolunda vs. tıkanıklıklara sebep olabilir.
Aracınızı ilk çalıştırırken kontağı açtıktan sonra tüm ışıkların sönmesini bekleyin ve öyle marş yapın. Hava durumuna göre 15sn-1dk rölantide bekleyin ve motor ideal sıcaklığına ulaşana kadar acil olmadıkça 2500 deviri geçmeyin. Stop ederken de özellikle 2000dd+ uzun süre kullandıysanız 30-45 sn rölantide çalışmasına izin verin. Bu sayede turbo yavaşlayacak ve aşınması minimuma inecektir.
Ses için maalesef yapılacak pek bir şey yok 3 silindirli Getz’lerin en büyük dezavantajı o ancak normal bir dizelden %10 fazla ses yapıyor, müzik sesini artırmanızı öneririm :)