Stepne Nedir? Stepne Bulundurmak Zorunlu Mu?

Stepne Nedir?

Stepne yedek lastiğe verilen isim olup otomobillerde bagaj kısmında yer alır. Jeep türü binek araçların arka kısmında stepne lastiklere yer ayrılır. Yer alan stepne lastik kullanmadan evvel muhakkak kontrol etmek gerekir. Stepne lastik ana lastiğin yerine kullanılan ancak geçici amaçla kullanılan lastiktir.

Stepne lastik yedek lastik konumunda olduğu için genellikle orijinal araç lastiğinden daha küçüktür. Yüksek hız ve sürekli araç kullanımında stepne kullanılmaya uygun değildir. Piyasada, katlanabilir özellikte, boyutu aracınıza uygun stepne ve kompakt stepne çeşitleri mevcuttur. Katlanabilir ve kompakt stepneler avantajları ile bilinir.

stepne bulundurmak zorunlu mu?

Stepne Bulundurmak Zorunlu Mu?

Tüvtürk muayenelerinde ve üreticiler için zorunluluklara göre araçta stepne olması şart değildir. Yeni nesil araçların iç hacminde artış sağlamak ve ağırlığı düşürmek için genellikle stepne yerine lastik tamir kiti bulunmaktadır.

Trafik kurallarına uyum maddelerinde stepne bulundurmak zorunluluğu diye bir madde yer almadığı için yasal olarak bulundurmamanın her hangi bir cezası yoktur. Trafik kontrollerinde de stepne lastik konusunda her hangi bir soru araç kullananlarına yöneltilmez. Araçta stepne olmaması tedirginliğe yol açmamalıdır.

Her ne kadar zorunlu olmasa da olası bir lastik patlaması durumunda lastik tamir kiti her zaman işe yaramayabiliyor. Örneğin lastiğinizin yarılması, parçalanması durumunda mutlaka değişim gerekecektir. Ancak çivi vs. gibi cisimlerle lastik tabanının delinmesi durumunda lastik tamir kitleri işe yarayacaktır.

Stepne Havası Ne Zaman Kontrol Edilmeli

Araçlarda yol ile temas içerisinde olan lastiklerde zamana bağlı aşınmalar, lastiği delici bir maddenin etkisi gibi sorunlar nedeniyle hasarlar oluşur. Özellikle şehirden uzak bir noktada seyahat halinde iseniz akla ilk gelen stepne lastiği hasar gören lastiğin yerine yerleştirerek en yakın lastikçi de lastik değişimi yapmaktır.

İlginizi Çekebilir  Lastik Hız Endeksi Nedir? Lastikte H Ne Demek?

Böyle bir durum hasıl olduğunda panik yapmadan stepne lastik değişimi için araç trafikten uzak bir noktaya çekilerek akışın devamı sağlanır. Daha sonra stepne lastik takılmadan evvel lastiğin her tarafı temas ve gözle kontrol edilmelidir. Havası dolu olan stepne uygun koşullarda ise araca monte edilmelidir. Dolgun ve tam şişmeyen stepne lastik fren ve gaz durumunda sorunlara yol açacak ve lastikle janta zarar verecektir.

Aracınızın stepne havalarını ortalama 2-3 ayda bir kontrol etmeniz önerilir. Dışarıdaki lastiklere göre hava basıncı 4-5 psi daha fazla olmalıdır.

stepne ile kaç km hız yapılabilir

Stepne İle Kaç Km Hız Yapılabilir?

Patlayan, sönen, yırtılan lastiklerin birinde değişim yapılabilen ve bu değişimde yedek lastik olarak kullanılan stepne uzun yolculuklar için uygun değildir. Genellikle ebat olarak diğer lastiklerden farklı olacağı için araçta denge problemleri yaratabilir. Bu sebeple yüksek sürat stepne ile yapılmamalıdır.

Genellikle ince ve siyah janttan oluşan stepnelerde 80 etiketi bulunur. Üreticiler stepne ile 80 km hızın aşılmasını tavsiye etmez. Ayrıca uzun zaman geçirmeden mutlaka lastiğinizi tamir ettirmeli veya değiştirerek orijinal jantınızı taktırmanız gerekmektedir.

Tek Lastik Değiştirilir Mi?

Yarılan ve tekrar kullanılamaz hale gelen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerekir. Eğer lastikleriniz yeni ise diğer lastiklerinizin de dişleri aşınmadığı için sorun oluşmaz. Ancak birkaç yıllık bir lastiğiniz patladığında tek yeni lastik almanız durumunda aynı akstaki lastiklerin diş derinliği farklı olacaktır. Bu durumda da araçta balans ve rot sorunları oluşabilir.

Eğer patlayan lastiğiniz eski ise mutlaka aynı akstaki lastikler çift olarak değiştirilmeli veya benzer diş derinliğinde ikinci el bir lastik takılmalıdır.

Stepne mi Lastik Tamir Kiti Mi?

Son dönemlerde yeni üretilen otomobillerde genellikle yedek lastik yerine lastik tamir kiti tercih ediliyor. Otomobilin ağırlığını azaltması, bagaj hacmini artırması gibi birçok avantajı olan lastik tamir kitleri maalesef her senaryoda işe yaramıyor.

İlginizi Çekebilir  Boğaz Kelebeği Arızası - Boğaz Kelebeği Tamiri

Lastiğe çivi girmesi, taban kısmından patlamalar için çok pratik çözümler sağlayan lastik tamir kitleri, yanaktan veya tabandan lastiğin yarılması durumlarında maalesef aracın yolda kalmasına ve servis çağrılmasına ihtiyaç duyuyor. Kendi aracımda stepne bulunuyor ve olası ufak lastik patlamaları için ayrıca lastik tamir köpüğü bulunduruyorum.

Yazı Özeti
Stepne Nedir? Stepne Bulundurmak Zorunlu Mu?
İçerik
Stepne Nedir? Stepne Bulundurmak Zorunlu Mu?
Açıklama
Stepne araçlarda lastik patlaması durumlarında kullanılır? Araçlarda stepne bulundurmak zorunlu mu? Stepne hakkında merak edilenler yazımızda.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here