Trafik kurallarına ve yasalarına göre terlikle araba kullanımına ilişkin bir kural veya yasa bulunmamaktadır. Bir trafik polisinin aracı durdurması durumunda terlikle araba kullanıldığı ceza kesmesi söz konusu değildir. Ancak trafik polisi ancak kişinin kendi emniyeti için uyarıda bulunabilmektedir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Terlikle Araba Kullanımında Kasko Ödeme Yapar Mı?
Fakat bir kaza olması durumunda terlikle araba kullanılması farklı bir durum oluşturmaktadır. Sigorta şirketleri olası hasarı ve karşı tarafa verilen hasarı karşılamamaktadır. Öte yandan bir yaralanma veya ölüm olması durumunda tüm sorumluluk sürücüye yüklenmektedir. Yasalar kişinin terlikle veya çıplak ayak araç kullanımını yasaklamamaktadır ama ayakların pedallardan kaymasıyla yaşanabilecek olaylar sebebiyle tüm sorumluluğu sürücüye yüklemektedir. Karayolu Trafik Kanunu “Herhangi bir kişinin yolda bir tehlikeye neden olacak veya neden olma ihtimali olacak şekilde davranması veya yoldaki trafiği engellemesi veya engelleme ihtimali olması yasaktır.” şeklinde belirtmektedir.
Terlikle Araba Kullanımında Kasko Ödeme Yapar Mı?
Karşılaşılan kaza veya hasar durumu araca bilinçli bir şekilde zarar verilme kastıyla gerçekleşmedi ise kasko aracın hasarını karşılamaktadır. Tek taraflı kazalar ya da karşılıklı kazalar fark etmeksizin kasko hasarı karşılamada teminat sunabilmektedir. Ancak terlikle araba kullanılması ve sonucunda kaza meydana gelmesi durumunda Karayolu Trafik Kanununa göre sürücü sorumlu tutulacağı için hasarsızlık indiriminden yararlanamama durumu oluşabilmektedir.
Hasarsızlık İndirimi Nedir ve Nasıl Bozulur?
Hasarsızlık indirimi, kasko sigortası alınırken indirim avantajı imkanıyla kurallara uyan sürücülere maddi avantaj sağlayan bir sistemdir. Sürücünün bulunduğu dönemde herhangi bir hasar yaşamaması durumunda bir sonraki dönem hasar yaşar ise belli bir oranda indirim kazanma durumudur. Poliçe dönemi içerisindeyken sürücü yani sigorta sahibinin kusurlu olduğu bir kaza durumu yaşanması dolayısıyla bu hasarsızlık indiriminden yararlanma hakkı kaybedilmektedir.
Kasko Teminatına Dahil Olan ve Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
Kasko teminatı dışında kalan durumlara örnek olarak şunlar gösterilebilir:
- Ehliyetsiz araç kullanımı
- Devlet tarafından alınan önlemler dolayısıyla oluşan zararlar
- Araç sahibinin veya araç sahibinin sorumluluğunda olan kişilerin araca kasıtlı zarar vermesi
- Sigorta kapsamında bulunmayan durumların aracın donanımına zarar vermesi
- Araç kapasitesini çok yolcu ile veya yük ile aşma
Kasko teminatına dahil olan durumlarına örnek olarak ise çarpma, çarpılma, araç seyir halindeyken oluşan çarpma ve çarpılma, aracın teknik ve dış etkenler yüzünden yanması, lastik, teyp, ayna gibi araç aksesuarlarının çalınması ya da çalınmaya niyet edilmesi örnek verilebilir. Ancak bunların kasıtlı olduğu tespit edilmesi durumunda kasko karşılamamaktadır.
Terlikle Araba Kullanmanın Yasak Olduğu Ülkeler Var Mı?
Türkiye’de direkt olarak böyle bir yasa bulunmasa bile çeşitli ülkelerin çeşitli yasaları ve yasakları mevcuttur. Örneğin İspanya’da terlikle araba sürmek tavsiye edilmemektedir ve İspanya’da bu bir suç sayılmaktadır. Öte yandan benzinin bitmesinin de ceza almaya sebep olarak gören ülkeler mevcuttur. Örneğin, Almanya’da otobanda benzininiz biter ise bu sürücünün sorumluluğunda olan bir eylem olduğu gerekçesiyle bundan dolayı ceza kesilmektedir. Genel olarak bakıldığı zaman, kanunlarda yasalarda her detayı belirtmek mümkün olmadığı için sürücünün sorumluluğunda olan ve sıra dışı eylemlerde sürücü sorumlu tutulmakta ve olası kaza ve yaralanmalardan da yine sürücü sorumlu tutulmaktadır.