Günümüzde sıkça birbirleriyle karıştırılan trafik sigortası ile kasko sigorta iki faklı sigorta türü olarak birbirlerini tamamlıyorlar. Bu yazımızda Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir? sorusu için detaylı bilgiler sunacağız. İnsanların mağduriyet yaşamamaları için bu iki sigorta türünün farkları ve detaylarının bilinmesi fayda sağlar. İki sigorta türünün farklarına geçmeden sigorta türlerinin ne olduğu üzerinde durulacaktır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Farklar
Trafik sigortası ile Kasko sigortası arasında birçok fark bulunuyor. Ancak iki sigorta türü arasındaki temel farklar şunlardır.
*Trafik sigortası zorunlu olurken kasko sigortası ise isteğe bağlıdır. Aracınız olası polis kontrolünde trafik sigortası yok ise cezai işleme maruz kalacaktır. Ancak polis kontrollerinde kasko sigortası kontrolü yapılmaz.
*Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın zararları karşılanırken kasko sigortası ait olan aracı yani kendi aracınızla ilgili hasarları karşılama söz konusu oluyor. Ayrıca İMM limitleri dahilinde kasko sigortası da karşı tarafın hasarını karşılayabiliyor.
*Zorunlu trafik sigortasının devlet tarafından sınırları belirlenirken kasko sigortasında poliçe kapsamının genişletilmesi araç sahibi tarafından belirlenir. Trafik sigortasında kaza başına en fazla 44.000 TL hasar ödemesi yapılabilir.
*Trafik sigortasında teminat limitleri tarife üzerinden belli olurken kasko sigortasında poliçenin neleri kapsadığına göre limitler belirlenmektedir.
*Trafik sigortası fiyatları şehre ve hasarsızlık basamağına göre belirli tavan ve taban fiyatlar arasında yapılır. SBM tarafından bu fiyatlar belirlenir.
Tüm dünyada olduğu Türkiye’de de karayolu ulaşım daha çok tercih edildiği için aynı zamanda kaza oranı da yükselmektedir. Bunda dolayı araç sahiplerinin kendilerine en uygun sigorta türünü yaptırarak maddi ve manevi güvencelere sahip olabilir.
Kasko Karşı Tarafın Hasarını Karşılar Mı?
Çok sık karıştırılan durumlardan biri de kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusu oluyor. Kaza durumunda karşıdaki aracın veya hasarlı yerin tazminini zorunlu trafik sigortası üstlenir. Ancak araç fiyatlarının artması sebepli trafik sigortasının limitleri bazen yetersiz gelebilir. Böyle durumlarda kasko sigortanız İhtiyari Mali Mesuliyet limitleri dahilinde trafik sigortasına ek olarak hasar ödemesi gerçekleştirir.
Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası Karayolları Trafik Kanununa göre araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan ve bir trafik kazasında karşı tarafının canına veya malına yönelik zararların karşılandığı bir poliçe türüdür. Trafik sigortası aynı zamanda sorumluluk sigorta kapsamına giren bir tür olarak ön plana çıkıyor.
Trafik Sigortası Neden Yapılır?
Trafik sigortası üçüncü kişilerin maruz kalabileceği olumsuz durumlardan korunmasını sağlıyor. Bu da kazaya karışan aracın veya poliçe sahibinin alacağı zararlar karşılanmamaktadır. Yani kazaya karışan kişiler bu sigortayı bir kasko sigortası niyeti ile kullanamaz.
Kasko Sigortası Nedir?
Kara taşıtları sigortası veya bir diğer simi olan kasko sigortası bir aracın kaza yapması, çalınması, yanması veya herhangi olumsuz durumlar sonucunda alınabilecek zararların giderildiği sigorta türüdür. Bu sigortaya eklenen teminatlar sayesinde güvenceler daha fazla genişletilebilir.
Kasko Sigortası Neden Yapılır?
Kasko sigortası herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor. Kaza durumlarında karşı tarafının değil de ait olan aracın zararları kasko tarafından karşılanıyor. Poliçede yer alan hususlara göre meydana gelen hasarın bir kısmı veya tamamı karşılanmaktadır. Kasko sigortasında belirleyici ve en önemli olan poliçede yer alan teminatlardır. Bundan dolayı kasko sigorta yaptıran kişilerin teminatları incelemesi oldukça faydalı olacaktır.