Volkswagen’in şimdiye kadar en çok tercih edilen modellerinden olan Passat’ın köklü tarihini inceledik. Gelin 1697’de başlayan Passat tarihine beraber bakalım.
Yazı Başlıkları(İncele)
Passat B1(1967)
Ülkemizde ve dünyada D segmentinin liderlerinden olan Passat, 1967-1977 yılları arasında B1 kod adı ile üretildi. Güncel modeline göre oldukça gösterişten uzak olan efsane model, zamanın standartlarını fazlasıyla karşılıyordu. Sadece manuel şanzıman ile satılan Passat’ta 4 ileri vites seçeneği vardı. Stationwagon, sedan ve hatchback versiyonları ile satışa sunulan otomobil 1981 yılında yeni kasası ile yollara çıktı. B1 kasadaki motor ve şanzımanın o dönem üretilen Audi 80 ile aynı olduğunu da belirtelim.
Passat B2(1981)
İkinci jenerasyonu ile üretilen Passat B2, hatchback ve station wagon olarak üretildi. Bu model ile birlikte tüm motorlarda 5 ileri vites tercih edildi. 1984 yılında ise Variant Syncro adında dört çeker bir model üretildi. Sonrasında ise 5 silindirli 2.3 litre motora sahip GT versiyon üretildi. Otomobil 9 saniye gibi bir sürede 0-100 km hızlanmasını yapabiliyordu.
B1 jenerasyonu haricinde tek kapılı Passat üretimi yapılmadı.
Passat B3(1988)
1988 yılına geldiğimizde Volkswagen D segmenti otomobilin B3 versiyonunu satışa sundu. Radyatör ızgarası gizlenmiş olan otomobil, önceki modellere göre modern görünmekteydi. B3 kasa ile ilk kez enjeksiyonlu motor teknolojisi Passat’ta kullanıldı. Artık otomobil tüm dünyada Passat ismi ile satılmaya başlandı.
Passat B4(1995)
Önceki kasaya göre tasarımsal olarak pek değişiklik göstermeyen model, en büyük değişimini güvenlik donanımlarının eklenmesiyle gösterdi. Ayrıca muhtemelen çok eleştirilen ızgarasız ön panel tasarımı da B4 kasa ile tarihe karışmış.
Passat B5(1998)
Önceki kasaya göre tamamı ile değişen B5 Passat, gerek donanım gerekse motor seçenekleri bakımından günümüzde dahi güncellğiğini korumaktadır. Yenilenen mühendislik harikası tasarımı Passat’ı sadece 0.27 Cw rüzgar katsayısına ulaştırdı. O dönemdeki birçok spor otomobilden düşük olan bu değer modeli gerek yakıt tasarrufu, gerekse performans bakımından zamanının ötesine taşıdı. B5 Passat ile ilk kez 1.8T 150 hp gücünde bir turbo destekli benzinli ünite kullanıldı. Bu motor seçeneği ile beraber oldukça tutulan modelin günümüzde dahi piyasası oldukça hareketlidir.
1.8T Passat Hızlanma Videosu;
Passat B5.5(2001-2005)
1998 yılında üretilen modelin çok tutulması ve birçok yeni teknolojinin sunulması sonucu Volkswagen B5 kasayı makyajlamayı tercih etti. Şase ve motor kısmında değişiklik yapılmayan otomobil görsel açıdan yenilendi.
B5.5 kasa ile Trendline, Comfortline ve Highline donanım paketleri sunulmaya başlandı. Ayrıca ilk kez Passat’ta 4.0 V8 motor kullanıldı. 275 hp güç üreten bu motor dört tekere güç verebiliyordu.
YORUMUM: Bana göre Passat’ın en güzel kasası budur. Günümüzde de hala ikinci el değerinin çok yüksek olması bunu doğruluyor.
Passat B6(2005)
İlk olarak 2003 yılında duyurulan B6 Passat, 2004 yılı sonlarında Türkiye’de satışa çıktı. Model ile FSI benzinli motor ilk kez satışa çıkmış oldu. Şimdiye kadar keskin hatları ile öne çıkan otomobil, B6 kasasında biraz daha yumuşak hatlara sahipti. B6 Passat, ülkemizde ve dünyada büyük satış rakamları yakaladı.
Balina Kasa Passat
Bu model sıkça Passat balina kasa olarak da anılmaktadır.
Passat CC(2008)
İlk olarak 2008’de üretilen Passat CC, sportif kasasını modelin alışılmış konforu ile buluşturdu. 5 kapılı coupe olarak tasarlanan model, sportif yapısı, çıtasız kapıları ile oldukça dikkat çeken CC, tek donanım seviyesi ve benzinli motorlar ile satışa sunuldu. Ayrıca CC ile ilk kez panoramik cam tavan opsiyonu sunuldu.(Tam olarak açılamıyor.)
Passat B7(2010)
2010 yılında satışına başlanan B7 Passat, bir önceki neslin altyapısına sahipti. Tasarım olarak baştan aşağı yenilenen otomobilin 2015 sonuna kadar üretimi devam etti. Passat’ın en iyi modeli hangisi şeklinde bir soru sorulsa tartışmasız Passat B7 diyebilirim.
Passat B8(2015-Günümüz)
2015 sonlarında üretimine başlanan otomobil keskinleşen tasarım hatları ve yeni teknolojileriyle yüksek satış rakamlarına ulaştı. Panoramik cam tavan ve hayalet ekran opsiyonları ile alınabilen Passat B8, 1.4 TSI benzinli ve 1.6, 2.0 TDI dizel motor seçenekleri ile satın alınabiliyor. Yeni Passat 115.400 TL başlangıç fiyatına sahip.
Passat B9(2019-)
2019 yılı içerisinde tanıtılması beklenen B9 Passat henüz kamuflajlı testler ile ve sızdırılan fotoğraflar ile biliniyor. Sızdırılan fotoğraflarda Arteon ile benzer tasarım, Volkswagen’in modellerindeki benzerlik göz önüne alındığında yeni Passat’ta görülmesi çok yüksek ihtimal diyebiliriz.
Modelin elektrikli ve hibrit versiyonları olacak.
Passat B8 (Makyajlı)
Birkaç ay önce tanıtılan ve iç ve dış tasarımda birkaç değişiklik geçiren Passat’ın en büyük değişimi iç kısımda oldu. Direksiyon ve multimedya sisteminin değiştiği araçta kaput altında da artık 1.5 TSI motoru yer alıyor. Dış tasarımın sportifleştiği modelde artık bagajda daha şık görünen bir Passat yazısı yer alıyor.
Artan sıfır araç fiyatları ve ötv zamları sebebi ile Passat tutulan modeli genellikle B7 kasa oluyor. Üst kasa ile birçok donanımının aynı olması ve iç tasarımının benzer olması sebebi ile mantıklı seçenek.
Aynı zamanda hatchback Passat da ülkemizde variant modeli ile en çok B7 kasada sattı.