Fren Limitörü Nasıl Çalışır? Fren Limitörü Arıza Belirtileri

Fren limitörü ön frenleri disk, arkadaki frenleri da kampana olan araçlarda kullanılan bir sistemdir. Ön ve arka fren sistemlerinde oluşan frenleme farklarını düzenlemek için fren limitörleri kullanılır. Eğer bir arıza söz konusuysa arka tekerlerde sapmalar yaşanacaktır. Fren limitörlerinde gerçekleşecek olası arızlar genelde fark edilemeyebilir. Çoğunlukla da araç muayene istasyonlarında muayene esnasında bu arıza tespit edilebilmektedir. Arka frenlerin zayıflaması ile birtakım sorunlar kendini belli edebilir. Fren limitörü nasıl çalışır? Fren limitörü arıza belirtileri nelerdir? Tüm merak edilenleri içeriğimizde derledik.

Fren Limitörü Nasıl Çalışır?

Araçlar üzerinde yer alan hayati derece önem taşıyan bir parçadır. ABS teknolojisinin gelişmesi ile birlikte fren limitörleri çok fazla tercih edilmemektedir. ABS teknolojisi tekerlerin dönüşü esnasında oluşan açıları aracın beynine ilettiği için fren limitörünün görevini böylece beyin üstelenmiş olur. Fakat ABS teknolojisine sahip olmayan ve arka kampana ön disk şeklinde frenlere sahip olan araçlarda bahsettiğimiz işlemi fren limitörü gerçekleştirir.

Çoğunlukla araçların ön kısmına yerleştirilmiş bir parçadır. Bazı araçlarda ise arka ve ön fren sistemlerinin ortasında yer alan hidrolik yağ hattı üzerinde bulunabilir. Limitörün içerisinde küçük piston ve yaydan oluşan bir ölçüm mekanizması yer alır. Çok ani yapılan frenlemelerde arka ve ön frenler arasında gerçekleşecek basıncı kontrol altında tutar. Böylece tekerleklerde yaşanacak kilitlenmenin önlenmesi için fren hidroliğinin basıncını sınırlamaktadır.

Bozuk ya da hatalı olan fren limitörlerini tespit edebilmek için çok çeşitli frenleme teknikleri uygulanarak aracın bu frenleme tekniklerine karşı vereceği tepkimelerin ölçülerek kayıt altına alınması gerekir. Ani gerçekleşen frenlemeler esnasında fren limitörleri, araçların arka tekerlerinde yer alan kampanaları kilitler. Yani arka sağ ve sol teker dönmez. Böyle bir durum gerçekleştiğinde ise araç sağa ve sola doğru şiddeti değişen şekilde çekmeler yapar. Bu tarz durumlarla karşılaşmayı önleyebilmek adına fren sıvısı düzenli ve gerektiği şekilde değiştirilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Yeni Ford Mondeo Darbe Emici Süspansiyon İle Geliyor

Fren Limitörü Arıza Belirtileri

Fren limitörleri araçlarda bulunan diğer parçalara nazaran pahalı parçalar değildir. Sistemde bazı problemlerin olması durumunda frenleme esnasında yaşanan fren zayıflığından bir şeylerin ters gittiğini kolayca anlayabilirsiniz. Bunun dışında fren limitörü bozuksa bunu anlamanız için bazı farklı belirtilerde vardır. Bahsettiğim belirtileri değerlendirerek sorunun ne olduğunu detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Fren limitörlerinde gerçekleşen arızların belirtileri şu şekildedir:

  • Fren pedallarında sertleşme görülür
  • Hidrolik yağı eksiltme sorunu gözlenir
  • Hidrolik kaçak yapar
  • Frenler hiç tutmaz hale gelebilir
  • Fren pedalında yumuşama olabilir
  • Fren bazı terklerde tutarken bazılarında tutmayabilir
  • Fren basılı şekilde kalabilir
  • Frenleme esnasın araçta çekme olabilir
  • Fren tepkisiz kalabilir

Fren Limitörü İptali Yapılabilir Mi?

Fren limitörü iptali gerçekleştirilebilen bir işlemdir fakat oldukça meşakkatli ve zordur. Tüm fren sistemine müdahale edilmesi gerekir. Tüm zorluklar göze alınıp iptal yapıldığında ise frenleme esnasında kontrolsüzlükler görülür ve bu durum insanlar için önemli tehlikeleri ortaya çıkarabilir. Tüm üreticiler bu iptalin yapılmaması konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar.

Fren limitörünüz yoksa ya da bozuksa uzun yolculuklara kesinlikle çıkılmaması gerekmektedir. Bu yolculuklarda yapılacak yüksek hızlar esnasında frenler tutmayabilir veya bazı tekerlerin kilitlenmesi sonucunda araç kontrolden çıkarak maalesef takla atarak büyük kazalara ve kayıplara neden olabilir. Diğer bir durumda ise limitörünüz yoksa sağlıklı fren yapamayacağınız için aracınız fren testlerinden yeterli sonucu alamaz ve böylece aracınız hiçbir zaman muayenede geçerek yasal şekilde trafiğe çıkamaz. Bu tarz ciddi ve hayati olabilecek sorunlar ile karşılaşmamak için fren limitörlerinin iptal edilmemesi gerekir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here