Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı – Lastik Üzerindeki Harfler

Araç lastiklerinin üzerinde lastik ile ilgili bilgi veren birçok yazı bulunur. Lastiğin üretim tarihi, taban ölçüsü, tabanın yanağa oranı, jant genişliği, yük ve hız endeksi gibi birçok bilgi çeşitli harf ve sayılar ile lastik tabanına yazılır. Daha önce lastik basıncı ve rot balans ile ilgili yazılarımıza sık gelen sorular sonrası lastik üzerindeki değerlerin anlamını da yazdık.

Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Gelir?

Otomobil lastiklerinden konuşacak olursak, aracın lastiğinin üzerinde üretim tarihi, üretim ülkesi, lastik ebadı, yük ve hız endeksi yer alır. Ayrıca mevsimsel özellikler de lastiğin yanağında yazılır.(Kışlık ve 4 mevsim lastiklerde)

lastik üzerindeki yazılar

Aracınızın lastik yanaklarında yukarıdaki gibi birçok rakam ve harf bulunur. Bunları tek tek anlatacak olursak;

205/55 R16 kısmı: Lastiğinizin tabanı 205 mm, yanak kısmının tabana oranı %55 ve lastiğin uyumlu olduğu jant 16 şeklinde okunur.

91 V ise 91 lastiğin yük taşıma kapasitesi yani 1 lastiğin en fazla 615 kg ağırlığa direnebileceği, V ise lastiğin hız endeksi yani çıkabileceği son hızdır. V sınıfındaki lastikler 240 km hıza kadar kullanılabilir.

DOT olarak başlayan ve 4 rakamla devam eden kısım ise lastiğin üretim tarihini ifade eder. DOT 0204 olan bir lastik 2004 yılının 4.haftasında imal edilmiş demektir.

M/S sembolü ise kışlık lastiklerde görülür ve uygun olduğu iklim koşullarını belirtir. Mud / Snow kısaltması olan bu değer lastiğin karda ve çamurda yol almaya uygun olduğunu anlatır.

Rotation(ok) bazı lastiklerde bulunur. Özellikle deseni yönlü lastiklerde öne hangi desenin geleceğini belirtir. Genelde simetrik ve yazlık lastiklerde rotation(yön) bulunmaz.

İlginizi Çekebilir  Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Fark Nedir?

Lastik Ölçüleri Anlamı

Biraz karışık olan ve pek fazla anlatım olmayan lastik ölçüleri ile ilgili kısa bir açıklama ile anlatım yapalım:

Örneğin Ford Focus araca sahipsiniz ve aracınızın üzerindeki lastikler 245/45/17 ebadında. Bu rakamların bize ifade ettiği şey; lastiklerinizin yere basan taban kısmının genişliği 24,5 cm, jant ile lastik tabanı arasındaki mesafe(lastik yanağı) lastik tabanının %45’i, ve jantınızın ölçüsü 17 inç demektir.

Aracınıza üzerindeki ebattan farklı lastik takmak isterseniz ilk olarak kapı direğindeki veya yakıt depo kapağı üzerindeki etiketlerden üreticinin onayladığı ebatları incelemeniz gerekiyor. Eğer üretici tarafından onaylanmamış ebatta lastik kullanırsanız maalesef muayenede ağır kusurlu olarak değerlendiriliyorsunuz.

Lastik Yük Endeksi Ne Demek

Otomobil lastikleri üzerinde 88T, 91V gibi değerler bulunur. Bu değerdeki sayılar birim lastiğin ne kadar ağırlığa mukavemet gösterebileceğini belirtir. Aşağıdaki tabloda lastik yük endekslerini görebilirsiniz.

lastik yük endeksleri

Lastik Yük Endeksi Önemli Mi?

Lastik yanaklarında ağırlığı taşımasını sağlayan teller bulunur. Bu teller lastiğin yük endeksine göre güçlendirilir. Eğer aracınızda sürekli tam kapasite seyahat ediyor veya yük taşıyorsanız özellikle çukurlarda vs. lastiğinizin yarılma ihtimali artar ve lastik yanaklarında diş derinliği azalmadan çatlamalar meydana gelebilir.

Lastik Hız Endeksi Ne Demek

Otomobil lastikleri, ebatlarına göre farklı dayanım gücüne sahiptir. Örneğin 175/70/13 lastik 160 km hıza kadar emniyetli sürüş sağlıyorsa 245/35/19 lastik 280 km hıza kadar emniyetli sürüş sağlayabilir. Bu değer lastik yanaklarında 85V, 88T gibi harfler ile belirtilir. Aşağıdaki tabloda lastik hız endekslerini görebilirsiniz.

lastik yük endeksi

Lastik hız endeksi önemli mi sorusuna ise kesinlikle önemli olduğunu belirterek yanıt verebiliriz. Eğer aracınıza motor performansından daha düşük bir lastik takarsanız yüksek hızlarda hızlı aşınma, yarılma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  LPG Ruhsata İşli Ne Demek? LPG Ruhsata Nasıl İşletilir?

88T Lastik Ne Demek

Alacağınız ve aracınızın üzerindeki lastikte yazan 88T değeri ne anlama gelir? 88 değeri bir lastiğin taşıyabileceği maksimum ağırlık değerini işaret eder. T değeri ise lastiğin maksimum mukavemet göstereceği hızı işaret eder. 88T lastik maksimum 190 km hıza ve 560 Kg yük taşımaya uygundur. Yani aracınıza 88T 4 lastik taktıysanız toplam araç ağırlığı ile beraber 2240 kg yükleme yapabilirsiniz.

Lastiklerde T ne demek sorusuna ise hız endeksi olarak yanıt verebiliriz ve T değeri lastiğin maksimum 190 km hıza kadar kullanılabileceğini belirtmektedir.

Lastikte 87H Ne Demek

Aracınızın lastiğinde 87H yazıyor ise bir lastiğin maksimum taşıma kapasitesi 545 KG’dir ve maksimum 210 km hıza kadar dayanım göstereceğini belirtir.

Lastiklerde H ne demek sorusuna ise hız endeksi olarak yanıt verebiliriz ve T değeri lastiğin maksimum 210 km hıza kadar kullanılabileceğini belirtmektedir.

Lastik Aşınma Göstergesi

lastik aşınma göstergesi

Lastiklerin ortalama 5 yıl veya 50.000 km ömrü vardır. Bu süreç içerisinde ya diş derinliği çok azalır yada lastiğin hamuru sertleşerek yola tutunamaya başlar. Lastiğin sertleştiğini frene bastığınızda çok sık ABS açılması ile kolayca anlayabilirken diş derinliğini lastiğin tabanındaki işaretlerden anlayabilirsiniz.

Her araçta yukarıdaki görselde olduğu gibi lastik aşınma göstergesi bulunmaktadır. Güvenli sürüş için lastiklerin bu sınıra gelmeden değiştirilmesi ciddi önem arz etmektedir.

Hangi lastik markasının hangi ülkede üretildiğini öğrenmek isterseniz bu linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yazı Özeti
Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı
İçerik
Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamı
Açıklama
Lastik üzerinde lastiğin üretim tarihi, taban, yanak ve jant genişliği gibi bilgiler yer alır. Bu yazımızda onları nasıl okuyabileceğinizi anlattık.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here