ABS Nedir? Nasıl Çalışır?

Sürüş sırasında yapılan ani frenlemelerde ABS fren destek sistemi büyük oranda güvenli bir duruş sağlar. Şimdi sistemin ayrıntılarına ve nasıl çalıştığına bakalım.

ani-fren-abs

ABS Nedir?

ABS(Anti-lock Braking System) temel olarak taşıtlarda ani fren durumunda tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek manevra kabiliyetini kaybetmemesi için kullanılır. Sistem 1920’li yıllarda Voisin adlı bir firmanın patent alması ile ilk kez ortaya çıktı. Otomobillerde yer alması ise 1978 yılında ilk olarak Mercedes’in S serisi modelleri ile oldu. Günümüzde ise otomobillerin neredeyse tümünde standart olarak sunulan bir güvenlik donanımıdır.

abs

ABS Nasıl Çalışır?

ABS sistemi, tekerleklerin hareketlerini ölçen sensörler sayesinde çalışır. Frenleme esnasında kazıklama şeklinde duran tekerlekler sistemi aktif eder ve fren hidroliğinin azaltılıp artırılmasını sağlayarak manevra şansının kaybedilmemesini sağlar. Sistem sayesinde ani fren durumlarında, özellikle kaygan zeminlerde direksiyon hakimiyeti kaybolmaz, olası kazaların önüne geçilebilir.

abs-frenleme

Panik durumlarında ani frene basıldığında kilitlenen tekerlekler ABS sistemi sayesinde sürücüden bağımsız olarak saniyenin beşte biri sürede fren hidroliğinin basıncını düşürüp artırır kazıklamayı önleyerek direksiyon kontrolünün kaybedilmemesini sağlar.

Ani Fren Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda aracın ani olarak durdurulması gerekir. Böyle zamanlarda aracınızda abs var ise frene sonuna kadar bastığınızda  pedal ayağınıza tepki verecektir. Bu tepkiden dolayı panik yapmamalı ve durana kadar freni bırakmamalısınız. ABS sistemi anlık olarak fren pedalını devre dışı bırakarak tekerleklerin kilitlenmesi engelleyecektir.

Eğer aracınızda abs yok ise “fren pompalama” adı verilen teknik ile tekerleklerin kilitlenmesini engelleyebilirsiniz.

Sistemin nasıl çalıştığı ile ilgili aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz.

ABS Neden Önemli?

Göz önünde olmayan ve çok ekstrem durumlar haricinde aktif olmayan bu güvenlik donanımı, özellikle virajlı yollarda veya frenleme esnasında manevra gerektiren koşullarda tekerleklerin kilitlenmesini engelleyerek kazanın oluşma riskini en aza indirir.

İlginizi Çekebilir  Marş Motoru Nedir?

Ayrıca karda, buzda sürüş sırasında fren yapıldığında aracın kızaklamasını engelleyerek fren mesafesinin aşırı uzamasını engeller.

En çok sorulan sorulardan olan frene basınca pedal titriyor sorusu sürücülerin abs’nin çalışma sistemini bilmemesinden kaynaklanıyor. Siz de kendi aracınızda boş alanlarda ara ara panik fren denemesi yapmalı ve sistemin tepkilerini öğrenmelisiniz. Aksi halde olası acil durumda yanlış tepki vererek kaza yapabilirsiniz. Ayrıca abs sistemin çalışmasına en yardımcı iki şeyin fren sistemi ve lastikler olduğunu unutmayın.

ABS’nin Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

Her ne kadar bazı otomobillerde ani fren durumunda turuncu abs lambası yanıp sönerek sistemin çalıştığını bildirse de birçok modelde bu sistem yok. Genel olarak araç çalışırken kadranda abs ışığı yanmıyor ise sistem her zaman aktiftir.

Aniden fren yaptığınzda fren pedalının size doğru ters bir güç uyguladığını hissederseniz sistem iyi çalışıyor demektir. Karlı, buzlu yollarda abs sistemi sürtünme az olduğundan pedala çok az basılsa bile çalışabilir.

ABS Sonradan Takılabilir Mi?

Fren mesafesi açısından ciddi oranda etkili olan sistem ani yavaşlama esnasında sürücüye manevra imkanı da sunuyor. Abs beyni, tekerlek sensörleri ve özel fren tertibatı ile beraber çalışan sistem maalesef bir araca sonradan takılamaz.

Otomobilin elektronik kontrol ünitesi, direksiyon sistemi(elektronik direksiyonlu araçlarda açı sensörü ile abs bağlantılıdır.) ile birlikte çalışan abs’nin bir otomobile sonradan takılması hem çok maliyetli olacak hem de stabil çalışmayacaktır.

Yazı Özeti
ABS Nedir? Nasıl Çalışır?
İçerik
ABS Nedir? Nasıl Çalışır?
Açıklama
ABS(Anti-lock Braking System) temel olarak taşıtlarda ani fren durumunda tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek manevra kabiliyetini kaybetmemesi için kullanılır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here