Daha önce lastik ömrü ile ilgili yazımızda lastiklerin raf ömrü, araç üzerindeki kullanılabilir süresi ile ilgili bilgi vermiştik. Bu yazımızda da lastiklerin üretim tarihi nasıl okunur sorusunu yanıtlayacağız.
Yazı Başlıkları(İncele)
Lastik Tarihi Nerede Yazar?
Otomobillerde lastiklerin dış yüzünde birçok yazı bulunur. Lastiğin içerdiği maddeler, mevsimsel kullanım şartları, üretici logosu vs. gibi birçok veri lastik üzerinde görülebilir. Ayrıca üretilen tüm lastiklerde üretim haftası ve yılı yanak kısmında belirtilmektedir. Bu değerler genellikle DOT(Date Of Production) kısaltması ile 1220(2020’nin 12.haftası) üretim gibi hafta ve yıl şeklinde belirtilir.
Aracınızın lastiklerine baktığınzda dış kısımda DOT yazısını ve sonrasında yukarıda halka içerisine alınmış 4 haneli rakamı göreceksiniz. Bu rakam sırasıyla üretim haftası ve yılını ifade etmektedir.
Lastik Üretim Yılı Nerede Yazar?
Bazı lastik markalarında lastiğin yönü olmaması nedeniyle üretim tarihinin bulunduğu kısım iç tarafta kalabilir. Bu durumda da aracı lifte alarak veya altına eğilerek üretim tarihini görebilirsiniz. Üretilen tüm lastiklerde tarih bilgisi olması zorunludur. Almak istediğiniz veya aracınızda takılı olan lastiklerde Dot yazısını bularak sonraki 4 rakamlı kısımdan üretim bilgisine ulaşabilirsiniz.
Lastik Üretim Yılı
Lastik bir otomobil için belki de en önemli güvenlik unsurudur. Tonlarca ağırılıktaki taşıtınızın yere temas eden tek noktası lastiklerdir. Kauçuktan üretilen bu parça sıcak, soğuk, kullanım şartlarından ötürü zamanla özelliğini yitirebilmekte ve ciddi sürüş risklerine sebep olabilmektedir.
Kendi sürüş tecrübelerim ve araştırmalar sonucunda bir lastiğin ortalama 5 yıl kullanılması ve sonrasında mutlaka değiştirilmesi gerekiyor(yazlık ve kışlık ayrı lastiklerim olduğu ve yılda 15.000 km yol yaptığım şartlarda) Her ne kadar lastiklerinizin diş derinlikleri fazla olsa da kauçuk eskidikçe sertleşen bir maddedir. Sertleşen lastiklerin de yola tutunma oranı azalır ve bu sebeple fren mesafesi ciddi oranda artar.
Ayrıca eskiyen lastikler yanak kısımlarında çatlamalara sebep olarak sürüş halinde patlamaya, parçalanmaya da sebep olabilmektedir.
Lastik Tarihi Nasıl Okunur?
Lastiklerin yanak kısmında bulunan üretim tarihleri nasıl yorumlanmalı? Yeni lastik en fazla kaç aylık olmalı? Ülkemize genellikle ithal yollarla gelen lastiklerin eğer sıfır olarak alıyorsanız 3-6 aya kadar eski üretim tarihli olması normal karşılanabilir.
Lastik markaları genelde sezonluk üretim yaptığından kış döneminde yazlık lastik almanız durumunda 4-5 ay önce üretilmiş bir ürünle karşılaşabilirsiniz. Lastik tarihinden bağımsız olarak değişim gerekliliğini aşağıdaki durumlarla sık karşılaşıyorsanız anlayabilirsiniz;
- Aracınız frenlemelerde önceki zamanlara oranla daha fazla ABS açıyorsa
- Çok sert girmeseniz bile virajlarda, dönüşlerde lastik sesi geliyor ve araç ESP sistemini aktif ederek dengeyi sağlamak zorunda kalıyorsa
- Aquaplanning adı verilen su birikintilerinde kızaklama denilen durumla sık sık karşılaşmaya başladıysanız lastiklerinizin diş derinliği kritik seviye gelmiş veya kauçuk hamuru çok sertleşmiş olabilir. Bu durumda sürüş güvenliği için lastik değişimi önerilmektedir.
Diğer yandan her konuda belirttiğimiz gibi lastik hava basıncı eğer uygun değilse fren mesafesinde uzama, yol tutuşta düşüş, lastiğin orantısız aşınması gibi durumlar ortaya çıkabilmekte. Eğer aracınızda bu belirtiler varsa mutlaka ilk olarak en kolay adım olarak lastik basınç değerlerini kontrol etmelisiniz.
Michelin Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Fransız lastik üreticisi Michelin marka lastiklerde yazının yukarısında anlattığımız gibi dış yüzeydeki DOT yazısını bulmalı ve oradaki 4 haneli rakamı görmelisiniz. Örneğin Michelin lastiğinizde DOT 4819 yazıyorsa ürününüz 2019’un 48.haftasında üretilmiş anlamına gelmektedir.
Lassa Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Ülkemizde fiyat ve kalite anlamında ciddi avantajlı olan ve yerli üretim olan Lassa lastiklerin üretim tarihi diğer lastiklere göre biraz daha farklı öğrenilebiliyor. Yine lastiğin dış yüzeyinde DOT yazısını bulmanız gerekir. Ancak diğer lastiklerin aksine 4 haneli değil d e 8 haneli bir sayı göreceksiniz. Bu sayının son 4 hanesi sırasıyla üretim haftası ve yılını ifade eder.
Aynı şekilde Bridgestone marka lastik üretim tarihini de bu şekilde öğrenebilirsiniz.