Citroen Cx 40 Yaşında

Citroen’in ilk kez 1974 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda örtüsünü kaldırdığı CX 2000 modeling tanıtımından bugüne tam 40 yıl geçti.

citroen-cx-40-yasinda-6422368_o

Citroen’in ilk kez 1974 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda örtüsünü kaldırdığı CX 2000 modeling tanıtımından bugüne tam 40 yıl geçti. İlk yılında Yılın Otomobili de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanan ve tüm dikkatleri üzerine çeken CX efsanesi bugün tam 40 yaşında…

Tanıtılan ilk CX, Robert Opron tarafından tasarlanmış ve gerek çizgileri gerekse de boyutlarıyla otomobil tarihinde adeta devrim yaratmıştı. 4.63 m. uzunluğa sahip ilk CX modeli, Fransız üreticinin bu sınıfta dizel motor kullandığı ilk modeli olması açısından da büyük önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında CX’in daha ilk yılında Avrupa Tourer pazarında benzinli rakipleri için çok iyi bir alternatif olması çok da şaşırtıcı bir durum değil. 1973 yılındaki petrol krizinin üzerinden sadece bir yıl geçtikten sonra satışa sunulan CX, dönemine göre düşük yakıt tüketimi değerleriyle hemen her kesimin ilgisini çekmeyi başarmıştı.

1975 yılında station wagon karosere sahip versiyonla CX model gamını genişletmeye başlayan Citroen, 1977 yılında ise  2400 GTi ile spor versiyonunu da aileye kazandırmış oldu. CX’in spor versiyonu, döneminin en hızlı Fransız Tourer modeli olma özelliğine sahip. Bu geliştirme sürecini 1978 yılında orjinal otomobilden 28 cm daha uzun prestijli versiyonun tanıtımı takip etti.

CX, Yalın ama şık tçizgileri ve aerodinamik açıdan döneminin çok ilerisinde olan gövde tasarımını yanı sıra, DS model gamından alınan ve yüksekliği ayarlanabilen hidropnömatik süspansiyon sistemiyle de ayrıcalıklı bir yere sahip. Araçta kullanılan C-Matic Tork Konvertörü sayesinde debriyaj pedalının kullanılmadığını düşünecek olursak, o dönem için yine önemli bir özellik olan sürücü için daha konforlu bir sürüş ve daha geniş bir bacak mesafesi sunması da CX’i öne çıkaran etkenler arasında sayılabilir.

İlginizi Çekebilir  Geçmişten Günümüze: Toyota Tarihi

Bu arada otomotiv tarihindeki birçok yeniliğe imza atmış plan Citroen CX, 1985 yılında ABS fren sistemi kullanılan ilk Fransız otomobili olma ayrıcalığına da sahip.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here