Marş Motoru Nedir?

Marş Motoru Çalışma Prensibi

Kısaca marş motoru aracın içinde yer alan akümülatör adı verilen enerji kaynağından elektrik alarak çalışan bir kollektif yapıdaki sistemdir. Aracın kontağının döndürülmesiyle birlikte krank mili adı verilen yapıya ait olan volan dişli yapı birbirine geçmeli çelik kısmın enerjisini diğer millere aktarımı sonucu aracın ilk hareketi sağlanmış olur. Marş motorunun dişlilerinin dönmesi sonucu hava- benzin-motorinin birbirine karışmasıyla pistonlar birincil hareketini gerçekleştirmiş olur. Bu hareketi sağlayan parçaya marş motoru adı verilir.

Marş Motoru Ömrü Nasıl Artırılır?

Çok fazla enerji tükettiği için marş motorunun bakım ve kontrolleri çok önemlidir. Marşa dokunulduğu ilk anda aracın farları  arka ön ve araç içi ışıklı kısımlar ilk anda bir sıkışma veya fazlaca enerji ihtiyacı diyebileceğimiz uzun olmayan bir kasılma meydana gelebilir. Bu durum yaklaşık olarak 10 sn kadar sürebilir. Bu süre biraz uzatılırsa marş dinamosunda enerji azalması veya tükenmesi söz konusu olabilir. Buna dikkat edilmelidir. Zaten üretici firmalar malzeme kullanırken bu tür aksamlar için çoğunlukla hafif denebilecek malzemeler kullanmaktadırlar. Yani kırılma riski diğer aksamlara nazaran daha fazladır. Dolayısıyla hassas olunmalıdır.

Marş Motoru Neden Bozulur?

Bu durumun birden çok gerekçesi olabilir. Bunlardan birisi Şase adı verilen enerji aktarım aksamının gevşemesi söz konusu olmuş olabilir. Marş basmada esasi öneme haiz olan motoru çalışmıyor olabilir. Direk Marş motorundan kaynaklanmayan aküden kaynaklı eksi-artı (+,-) kutup başları nem veya soğuk havadan ötürü bozulmuş olabilir. Bir de ‘kömür’ adı verilen marş motorunun can suyu da diyebileceğimiz kaynağı tükenmiş olabilir.

Marş Motorunun Bozulması Durumunda Yapılması Gerekenler

Tüm bu olumsuzluklarla karşılaşılması halinde ne yapılmalı? İlk yapılması gereken akü sistemine bağlanan iki sağlam takviye kablosu ile araç motoru çalıştırılabilir. Bunun için başka bir araca ihtiyaç olacağı için çoğunlukla araç sahiplerinin ihtiyaç anında zor bulunabilen bir yöntemdir. Bununla birlikte çokça denenen bir yöntem de  ki yeni nesil otomobillerde zararlı bir tekniktir: Aracın kontağı açık vaziyette iken başka bir aracın desteği ile hızlandırılarak birdenbire viteslere yüklenmek koşuluyla motor kısmı yeniden aktifleştirilebilir. Zaman zaman bu yolla bir kısım araçlara zarar verildiği ve denememesi gerektiği de söylenir.

İlginizi Çekebilir  Hidrojen Motorlu Toyota Mirai

Bu şekilde çalıştırılan otomobillerin triger kayışında sente atlaması gerçekleşebilir ve bu sebeple piston ve subaplar birbirine çarpabilir. O nedenle yeni nesil otomobiller için sadece akü takviyesi denenmeli, marş motorunda sorun var ise mutlaka servise çekici ile götürülmelidir.

Start-Stop’lu Marş Motoru

Günümüzde üretilen tüm otomobillerde start-stop sistemi bulunmakta. Emisyon ve verimlilik açısından üreticilerin zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu sistem için kullanılan marş motorları standart araçlardakilerden farklıdır.

Genel olarak daha çok marş yapacak şekilde tasarlanan bu parçanın ömrü sanılanın aksine standart sistemlere oranla kısa değildir.

Yazı Özeti
Marş Motoru Nedir?
İçerik
Marş Motoru Nedir?
Açıklama
Marş motorunun dişlilerinin dönmesi sonucu hava- benzin-motorinin birbirine karışmasıyla pistonlar birincil hareketini gerçekleştirmiş olur.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here