Kışları 7 derecenin altında olan ve kar yağışının çok olduğu bölgelerde güvenlik ve sürüş kolaylığı açısından kış lastiği takılması gerekir. Genellikle sonbaharın son ayları Kasım gibi takılması tavsiye edilen kış lastikleri havalar ısındığında değiştirilmesi gerekir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Kış Lastikleri Ne Zaman Çıkarılmalıdır?
Kış lastikleri içerdiği özel kauçuk yapısı ve özel tasarımı ile yağmur, kar ve buzda optimum yol tutuşu ve fren mesafesi sunar. Yaz lastiklerinin hamuru 7 derece altında sertleşip yol tutuşunu kaybederken kış lastiklerinde böyle bir problem olmaz.
Hava durumunun 15-20 dereceleri geçmesi ve güneşli günlerin artması ile aracınızın fren mesafesi artacak ve abs daha sık devreye girmeye başlayacaktır. Bunun sebebi sıcak havalarda kış lastiklerinin aşırı yumuşayarak yol tutuşuna olumsuz etki yapmasıdır.
Yasal olarak 1 Nisan’a kadar ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu vardır. Mevsimsel ve bölgesel şartlara göre 1 Nisan’dan itibaren hava durumunu inceleyerek yazlık lastiklerinize geçebilirsiniz. Ancak özellikle uzun yollarda gece nisan ayında dahi eksilere düşebilmektedir. Bu sebeple uzun yola sık çıkılan otomobillerde mayısa kadar beklenmesini tavsiye etmekteyiz.
Yazlık Lastiklere Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracınızın mutlaka fabrika tarafından önerilen ebatlarında lastik kullanın. Uygun olmayan lastikler araçta sürtmelere, olumsuz yol tutuşuna sebep olabilir.
Yazlık lastiklerde diş derinliği sınırı 1.6 mm’dir. Diş derinliğinin bu sınırın altına düşmesi durumunda fren mesafesi, yağmur tahliyesi zorlaşacak ve sürüş güvenliği düşecektir.
Lastikler 5 yaşından büyükse mümkünse değiştirilmelidir. Eğer değiştirme imkanınız yok ise yanak kısmındaki çatlaklar kontrol edilmeli, yanaklarda çatlama, hasar varsa mutlaka değiştirilmelidir.
Her lastik değişiminde lastiklerinize ön-arka rotasyonu yapmanız eşit bir aşınma olmasına olanak sağlayacaktır.