Aracınızla Uzun Yola Çıkmadan Önce Kontrol Etmeniz Gereken 7 Şey

Uzun bir çalışma hayatından sonra seyahate çıkmak herkesin hayalidir. Yola çıkmadan önce otomobilinizin bakımı aksatılmadan yapılmalı ve istenmeyen kötü sürprizlerle karşılaşılmaması en önemli etkendir. Aracınız ile seyahate çıkmadan önce bazı ufak hamlelerle hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güven altına alabilirsiniz. Uzun yolda yaşanılan aksilikler bireyleri hem maddi hem de manevi açıdan olumsuz yönde etkiler. Bu sebepten dolayı aracınız ile yola çıkmadan yapılması gereken bazı işlemler pek çok sorunu baştan giderecektir.

1-Yağ ve Yakıt Kontrolü

Bir aracın sorunsuz çalışması ve gitmesi için yağ ve yakıtının kontrol edilmesi gerekir. Özellikle motorun yağ seviyesi uzman kişilerce kontrol edilmeli ve eksik ise yeterli seviyeye getirilmesi zorunludur. Eksik olan yağ motorun bozulmasına sebep olacağından bu konuya dikkat edilmelidir. Eğer aracınızın yağ eksiltme gibi bir problemi var ise mümkünse farklı bir araç ile yola çıkmalı veya bagajınızda eklemek için yağ bulundurmalısınız.

Yakıt kullanımı gidilecek mesafeye göre ayarlanmalı ve bilinen güvenilir yerlerden alınması en mantıklı karar olacaktır. Aracınızda oluşacak bir sürpriz arıza(debriyaj balatasının kaçırmaya başlaması gibi) planlanan tüketimden daha fazla yakıt kullanımına sebep olabilir. Yağ ve yakıttan sonra aracın kontrol edilmesi gereken yeri lastiklerdir.

2-Lastikler Aracınızın Yerle Temasını Sağlar

Otomobile binmeden önce dikkat edilmesi gereken lastik bölümüdür. Lastiklerin havası yeterli seviyede olması gerekir. Ayrıca kontrol sırasında yanak kısımları incelenmeli ve ciddi yarık, aşınma var ise değişimi yapılmalıdır. Aracınızda stepne var ise mutlaka havaları kontrol edilmeli ve en az 25 psi olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde olası bir lastik patlaması durumunda servisi aramak zorunda kalabilirsiniz.

Uzun yola çıkmadan önce lastiklerin son kontrolleri mutlaka yapılması gerekir. Unutmayın ki lastiklerin aracınızın yolla olan tek bağlantısıdır. Bu konudaki hassasiyet hayati önem teşkil eder.

İlginizi Çekebilir  Triger Kayışı Nedir? Triger Sistemi Hakkında Her Şey

3-Frenler Hayat Kurtarır

Fren bir aracın olmazsa olmaz aksamıdır.  Freni tutmayan bir aracın yarattığı sorunlar kişilere önemli ölçüde zarar verecektir. Yolculuk esnasında frenlerin kullanımı daha sık olduğundan bakımlarının seyahat öncesinde mutlaka yapılması gerekir. Frenin hidrolik seviyesi depo ağzından 1,5 santimetre aşağısına düştüğünde mutlaka yeterli seviyeye getirilmesi gerekir.

Sol tekeri sağa veya sağ tekeri sola döndürerek balata kontrolü yapabilirsiniz. Aşınma sınırına gelmiş balatalar aracın frenleme performansının azalmasına ve özellikle yokuş inişi gibi ısının çok açığa çıktığı sürüşlerde frenin tutmamasına neden olacaktır.

4-Silecekler Bazen Çok Değerli Olabilir

Özellikle kış aylarında uzun yola çıkarken mesafe ve lokasyona bağlı olarak birden fazla hava muhalefetini görmeniz çok olasıdır. Güneşli bir Antalya’dan yola çıkıp sağanak yağmur, kar ve tipi ile yolculuğunuza devam ederken yolu görmenizi sağlayan en önemli şey silecekleriniz olacak. Sileceklerinizin iz bırakmıyor olması, camı yeterli şekilde temizliyor olması sürüş konforu ve güvenliği bakımından çok önemlidir.

5-Cam Suyu Donar Mıymış?

Yoldayken sürekli kirlenen camlarımızı tek bir hareketle yıkayıp tertemiz hale getirebiliyoruz. Peki o su donarsa ne yapacağınızı hiç düşündünüz mü? Özellikle kış aylarında mutlaka antifirizli özel cam suyu kullanmanız yolculukta görüş kalitenizin düşmemesi açısından çok önemlidir.

Ayrıca cam suyunun sürekli donması, deponun çatlamasına ve ciddi masraflara da neden olabilir.

6-Araç İçi Havalandırması Çok Önemli

Uzun yolda yüksek hızlı sürüş sırasında genellikle camlarınız kapalı olacak ve aracın klima veya kaloriferi çalışır durumda olacak. Bakımlarda genellikle fiyatından ötürü ihmal edilen polen filtrenizi zamanında değiştirmemişseniz içeride pis bir hava dolaşacak ve sizi ve yolcuları olumsuz etkileyecektir.

Özellikle araç içerisinde sigara içiyorsanız polen filtresini 2-3 ayda bir değiştirmeniz hava kalitesi bakımından çok önemlidir.(Filtreyi alıp kendiniz de 1-2 video izleyerek kolayca değiştirebilirsiniz.)

İlginizi Çekebilir  A1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? 2022 Güncel

7-Temiz bir Araçta Seyahat Etmek Başkadır

Uzun yola çıkmadan önce aracınızı iç-dış detaylı yıkatmanız sürüş konforunu olumlu yönde etkileyecektir. Ancak hava şartları ve zaman sebebiyle her zaman bu mümkün olmaz. Bu sebeple özellikle yan camları ve aynaları sürekli temiz tutmanız, ön ve arka camı aracın kendi yıkama sistemi ile sürekli yıkamanız yeterli olacaktır.

İç aksamda ise en azından paspasları yıkamanız, torpido ve koltukların tozunu almanız uzun yolda o tozların sizle temas etmesini engelleyecektir.

Yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri göz önüne aldıktan sonra sık sık mola vererek yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Halk arasında bilinen uzun yolda araba dinlendirme ise günümüz otomobillerinde tamamen gereksizdir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here