Motor Hacmi Nedir? Motor Hacmi Ne İşe Yarar?

Bu yazıda yalnızca otomobille doğrudan ilgili insanların anlayacağı çok teknik ayrıntılar yerine, herkesin anlayabileceği şekilde bilgiler bulacaksınız. Hepimiz 1600 motor 2000 motor vs. cümleler duyarız. Bu bizler için aracın motorlu taşıtlar vergisini ve performansını etkileyen bir durumdur. Peki motor hacmi tam olarak nedir?

Motor Hacmi Nedir?

Motorda yer alan her bir silindir hacminin toplanması motor hacmini gösterir. Yani motor hacmini bulmak için silindir hacmi ve silindir sayısının çarpılması gerekir. Eğer bir arabanın motor hacmi aynı özelliklere sahip olan bir arabanın motor hacminden büyükse bu onun genellikle daha güçlü olduğunu gösterir.

Silindirin hacmini bulmak için yapılması gereken silindir çapı ve strok boyutunun santimetre cinsinden çarpılmasıdır. Motor hacmini bulmak için ise motordaki silindir sayısının silindir hacmi ile çarpılması gerekir. Eğer ki silindir çapı ve piston stroku birbirine eşitse bu durumda kare motor var demektir. Bu dizayn günümüze son derece yaygındır.

Özetle; motorun çalışırken alabileceği maksimum hava ve yakıt oranını belirten bir değerdir. Bir motorun silindir hacmi ne kadar fazla ise o kadar hava ve yakıt karışımı ile daha performanslı çalışabilir.

turbo-vs-atmosferik.png

Motor Hacmi Ne İşe Yarar?

Motor hacminin kullanılma nedeni araçların güçlerinin karşılaştırılması için bir ölçüt oluşturmasıdır. Motor hacmi ne işe yarar? sorusu sorulduğu zaman buna pistona giren yakıtın en fazla hacimde kapladığı alan olarak nitelendirilebilir. Bu alan ne kadar fazla olursa daha yakıt yakılır. Bu durum da daha fazla enerji ve hız anlamına gelir. Son dönemde otomobil firmalarının çok düşük motor hacmine sahip turbo şarjlı motorlar üretmeye başladığını görüyoruz.

İlginizi Çekebilir  Araç Klima Arızası, Araç Klima Bakımı Ve Arıza Nedenleri

Atmosferik motorlu araçlarda motor hacmi aracın performansı için en önemli metrik iken turbo beslemeli araçların popülerleşmesi ile çok daha düşük hacimli motorlar yüksek güç üretebilmektedir.

Öyle ki; 4.0 Litre hacmindeki bir atmosferik motorun ürettiği 250 hp gücü 1.4 litre hacmindeki çift turboya sahip motor üretebilir.

Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik motorlu otomobillerde herhangi bir turbo beslemesi bulunmaz. Motor kendi oluşturduğu silindir basıncı ile içerisine hava alır ve çalışır. Atmosferik motora sahip araçların yüksek güç üretebilmesi için yüksek devirlere çıkması gerekir.

Turbo beslemeli araçlarda ise motorun egzoz manifoldu çıkışına bağlı olan turbo palleri aracın havayı daha basınçlı çekmesini sağlar. Düşük devirlerde dahi atmosferik motorlara kıyasla çok daha fazla havayı silindirlere çekerek yüksek güç üretimi sağlar. Turbolu motorlar atmosferik motorlara düşük devirlerde çok daha yüksek tork ve beygir gücü üretirler.

Ortalama Binek Araçlarda Motor Hacmi Ne Kadar Olur?

Orta segment binek arabalarda en yaygın motor hacimlerini şu şekilde listelemek mümkündür:

  • 1.2
  • 1.4
  • 1.6
  • 2.0

Yukarıda sayılan ölçüler litre bazındadır. Daha üst sınıf binek arabalarda ise bu sayısı 2.0 ve üstüne kadar çıkmaktadır. Yük ve yolcu taşıyan ticari arabalara bakacak olursak motor hacimlerinin 6.0 ve 12.0 arasında değiştiğini görmek olası. Saymış olduğumuz bütün arabalarda silindir sayısı değişebilir. Fakat binek araçlarda genellikle 4 silindir, ticari araçlarda da genellikle 6 silindir kullanılır. Bazı yarış araçlarında 8 silindir kullanılmaktadır.

Motor hacmi kw olarak ifade edilir. Kw hp ölçümü yapmak için belirli hesaplamalar yaparak aracınızın beygir gücünü öğrenebilirsiniz.

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here