İkinci el bir araç almadan önce mutlaka aracın şasi numarası üzerinden 5664‘e hasar sorgulaması yapmanız gerekiyor. Buradan gelecek sonuçların içinize sinmesinden sonra bir ekspertiz yaptırarak aracı almanızı tavsiye ediyoruz. Ancak 5664 sorgusunda karşınıza çıkan KTT, ERP gibi kısaltmalar ne anlama geliyor? Bu yazımızda bu soruları detaylandırdık.
Yazı Başlıkları(İncele)
KTT Çarpma Nedir?
KTT terimi özellikle araç alım satım işlemlerinde oldukça önem taşıyor. Bu terim araç alacak kişiler için sorgulama yaptıkları bir durumdur. Bu nedenle çoğu insan tarafından merak edilmekte ve hakkında araştırma yapılıyor.
KTT, Kaza Tespit Tutanağının kısaltılmışı olup araç satın alma işlemlerinde aracı satın alacak kişinin dikkat etmesi gereken bir konudur. Trafikte yaşanan küçük ölçekli ve aracın hasar ile sürüşüne devam edilebileceği durumlarda genelde KTT şeklinde hasar girişi yapılır.
KTT Hangi Durumlarda Tutulur?
KTT, yalnızca en az iki aracın karıştığı kaza durumlarında tutulur. 1 Nisan 2008 tarihinden beri yalnızca maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan bireyler anlaşmalı bir biçimde aralarında tutanak tutabilir. Bu şekilde kazaya karışan sürücülerin trafikte uzun saatler beklemesine gerek kalmıyor. Bunun yanında bu tutanaklar çevrimiçi olarak internet üzerinden de takip edilebilir.
Ktt Çarpma Tutar Yok Ne Demek?
Araçların tramer sorgusu yapılırken sıklıkla “ktt çarpma tutar yok” şeklinde hasar kaydı da karşımıza çıkmaktadır. Bunun anlamı; otomobil farklı bir araçla çarpıştı ve kaza tespit tutanağı tutuldu ancak ilgili araç sigorta tarafından onarılmadı (eksper atanmadı) şeklindedir.
Örneğin; siz aracınız ile 8/8 kusurlu olarak farklı bir araca çarptınız. Karşılıklı kaza tespit tutanağı tuttunuz ancak kaskonuz da olmadığı için aracı dışarıda kendi imkanlarınızla yaptırdınız. Bu durumda ilgili hasar ile ilgili “ktt çarpma tutar yok” kaydı tramerinize işlenecektir.
ERP Çarpma Nedir?
Son yıllarda herkes ERP Çarpma Ne demek sorusunu soruyor. Exper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP kelimesi son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. Bu tür kazalarda sigorta experi gelir, araçtaki hasarı tespit eder. Örneğin 10.000 TL civarında hasar belirlediğini düşünelim. Sigorta şirketi arabayı yaptırmak yerine rapor edilen bu para miktarını, araç sahibine verir. Hasarlı arabayı olduğu gibi sahibine teslim eder. Sigorta şirketi arabada herhangi bir tamir işlemi yapmaz.
ERP Çarpma Hasar Kaydında Nelere Dikkat Edilmeli?
ERP kayıtlı araçlar satış işlemlerinde sıkıntı yaşatabilir. Bunun nedeni sigorta şirketinden parayı alan aracın sahibi aracın orijinal parçalarını kullanmak yerine yan sanayi parçalar kullanma yoluna gidebilir.
Genellikle hava yastıkları açılan ve onarımı için ciddi masraf gereken durumlarda sigorta firmaları aracı perte çıkarmayı daha uygun görür. Bu süreç sonrasında çekme belgeli olarak perte ayrılan araç onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabilir. Ancak ERP hasarlı araçlarda;
Şaside hasar olabilir, Emniyet kemerlerine direnç atılmış olabilir veya airbagler değiştirilmek yerine tamir edilmiş olabilir. Almayı düşündüğünüz araçta bu türde bir hasar var ise çok detaylı inceletmenizi öneririz.
Araç Satın Alacakların Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?
Araç satın alırken ilk sorulması gereken sorulardan biri plaka sorgulamasında ktt ett çarpma nedir? sorusudur. Alacağınız aracın ERP kaydı olup olmadığını sorgulamak için yöntemler mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:
- İlk olarak telefonun SMS kısmına KTT yazılır
- Daha sonra boşluk bırakılır
- Plaka numarası yazılarak 5664 adresine gönderilir
- Aracın ERP kaydı bilgisi anında SMS olarak telefonunuza gelir
Yukarıdaki işlemleri sırayla uygulayarak satın alacağınız araca ait ERP bilgisini sorgulayabilirsiniz.
Araba alırken dikkat etmeniz gerekenler için ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz.
TC Kimlik Numarasıyla ERP Sorgulanabilir Mi?
TC kimlik numarası ile de KTT sorgulaması yapılabiliyor. Bunun için de KTT yazdıktan sonra boşluk bırakıp T.C. kimlik numarasını yazılmalıdır. Adınıza kayıtlı olan aracınızın ERP sorgu sonucu telefonunuza mesaj olarak gelecektir.