Otomobillerde şasiyi insanlardaki iskelete benzetebiliriz. Tüm vücudu ayakta tutan ve en güçlü kısım iskeletimizdir. Araçlarda da şasi tek parça şeklinde çok sağlam bir malzemeden üretilir ve kaza durumunda hasarı sönümler. Podye de araçlarda şasinin başlangıcı olarak kabul edilir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Podye Nedir?
Otomobilin A sutunundan kaput ucuna doğru uzanan, çamurlukların ve amortisör takozlarının bağlandığı şasi elemanına podye denmektedir. Sanayi dilinde podya veya şase ucu terimi de bu parça için sıkça kullanılmaktadır.
Ekspertizlerde kılıç sacı, tüfek sacı olarak da adlandırılan bu parça sağdan ve soldan aracın başına kadar uzanır ve ön tampon demiri ile birleşir. Aracın önden ve yandan aldığı hasarları sönümleyerek yolcu kabinine ulaşmasını engellemek gibi hayati bir görevi vardır.
Podye Neresi?
Araçlarda ön kapının bitiminden ön farlara kadar olan kısımda bulunan şasi parçasına podye adı verilir. Daha basit bir anlatımla çamurluğun arkasındaki şasi elemanıdır. Genellikle araçlarda kaput açıldığında görülebilir.
Podyesi Hasar Görmüş Araç Alınır Mı?
Podye diğer şasi elemanlarına göre biraz daha hafif olması ve kolay hasar alabilecek bir konumda olması sebebiyle 2.el araçlarda sıkça işlem görmüş olarak karşınıza çıkabilir. Basit kavşak ihlalleri sonucu ortaya çıkan çamurluğa çarpma, önden ciddi bir kaza sonucu şase ucunun hasar görmesi podyenin zarar görmesine sebep olabilir.
Çoğu araçta motoru taşıma görevini de üstlenen podyenin hasar almış ve düzgün onarılmamış olması durumunda aracın gidişinde çekmeler, yol tutuş kaybı gibi hasarlar olabilecek ve sonraki hasarda gerekli korumayı sunmayacaktır.
Eğer alacağınız araçta podye hasarı var ise yetkili serviste onarılmış ve şasi ucunun değişmiş olmasına dikkat etmelisiniz.(Kasko firmaları genellikle bu durumlarda parça maliyetleri çok olduğundan ve airbag açılmış olabileceğinden ötürü perte çıkarmaktadır. Bu sebeple hasarlı parçanın tamir görmüş olma olasılığı çok yüksektir. Aracı almaya karar verirseniz fiyat olarak hasarsızlardan daha düşük olmasına dikkat etmeli ve olası o bölgeden kazada yeterli korumayı sağlamayacağına dair bilgi sahibi olmalısınız.
Podye Tamiri Nasıl Yapılır?
Şase ucu hasar gören araçlarda genellike o parçanın maliyetli olması sebebi ile onarım tercih edilir. Parça uygun ekipmanlar ile çektirilerek orijinal haline geri döndürülür. Ayrıca hasarlı kısmın mukavemetini artırmak için kaynak ile parça güçlendirilir.
Podye Hasarı Nasıl Anlaşılır?
Alacağınız araçta ön tampon değişmiş, kaput değişmiş veya sökülüp takılmış durumdaysa, sağ ve sol ön çamurluklardan en az birinde işlem var ise podye hasarından şüphelenebilirsiniz. Ekspertizlerce en sık kontrol edilen kısımlardan olan podye hasarını siz de kaputu açarak aracın sağ ve sol kısımlarındaki şase uçlarını inceleyerek görebilirsiniz. Ancak modern araçların çoğunda kaput altı çok dolu olduğundan şase kontrollerini aracı kaldırıp yapmak daha kolay olmaktadır.
Şase Ucu İşlemli Ne Demek?
İkinci el piyasasında sıkça kullanılan tabirlerden biri de şase ucu işlemli tanımıdır. Genellikle önden orta şiddette bir kaza sonucu podyesi hasar görmüş araçların şasisinde onarım gerekir. Bu tür kazalar sonucu da podye ucundaki onarımı gören ekspertiz firmaları “şase ucu işlemli” şeklinde bir tespitte bulunurlar.