Pert ne demek sorusuna; trafik kazası sonucu değerinin %70’i kadar hasarı olan araçlara pert adı verilir şeklinde cevap verebiliriz. Pert araç için güncel kasko bedeli sigorta firması tarafından araç sahibine ödenir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Araç Nasıl Perte Çıkar?
Araçların pert olabilmesi için ikinci el, sovtaj ve hasar onarım bedeli dengelerinin yeterli şartlara sahip olması gerekir. Aracın hasarlı durumundaki halinin kaç TL olduğuna sovtaj bedeli adı verilir. Sigorta şirketleri aracın hasarlı haline ve ne kadar hasarlı olduğuna bakmaksızın daha az miktarda para ödenecek yolları ve yöntemleri uygular.
Dolayısıyla 60.000 TL’lik bir araç 25.000 TL hasarı olup pert olabileceği gibi aksine 35.000 TL hasarı olmasına rağmen araba pert durumunda olmayabilir. Sigorta firması onarımın pertten daha karlı olacağını düşünmesi aracın tamirinin yapılmasını sağlayabilir.
Pert Kaydı Nasıl Belirlenir?
İlk olarak servis, hasarlı aracın onarım maliyetini liste şeklinde sigortaya sunar. Ardından eksper, hasarlı durumda olan aracın o şekilde ne kadar miktara satılabileceğini araştırır. Sonrasında aracın ikinci el bedelinden düşürülüp hangisi daha verimli ve kârlı gelirse sigorta şirketi o yolu uygular. Kısaca bu durumu izah etmek gerekirse: 60.000 TL’lik bir aracın hasarı 25.000 TL değerindedir. Ve bu durumda iki ihtimal oluşur.
Birinci ihtimal: Hasarlı durumdaki bu araca 38.000 TL fiyat biçilirse aracın ikinci el bedeli 60.000 TL olur. Bu durumda sigorta şirketi eğer aracın onarımını sağlarsa 25.000 TL kadar miktarı elden çıkaracak. Fakat aracı perte çıkartması durumunda sigorta sahibine 60.000 TL ödeyecek. Aracın hasarlı halini 38.000 TL’ ye satması durumunda da sadece 22.000 TL’ yi elden çıkarmış olacak. Yani sigorta şirketi 3.000 TL kadar daha az miktar da para kaybedeceği için aracı perte çıkarma seçeneğini seçecek ve kasko bedelini araç sahibine ödeyecektir.
Pert kayıtlı araçlar daha sonra pert araç satış ihaleleri ile hasarlı araçları satmaktadır.
İkinci İhtimal: Aracın hasarlı durumuna 34.000 TL fiyat uygun görüldüğünü düşünelim. Bu durumda da sigorta şirketi hasarlı aracı perte çıkardığı zaman sigorta sahibine 60.000 TL ödeyeceği ve hasarlı durumdaki aracı 34.000 TL’ ye satacağı için elden 26.000 TL miktarında para çıkaracak. Bunu yapmak yerine kasko sigortasına sahip araç perte çıkarmayıp onarım seçeneğini uygulayarak 2.000 TL kâr ile 24.000 TL miktarına hasarı kapatmış olacak ve araç tamir edilecektir.
Hangi Durumlarda Bu Şartlar Sağlanmaz?
Bazı araçlara ait parçalar bulunamaz ve aynı zamanda onarıma engel olan durumlar yaşanırsa sigorta şirketi kâr durumuna bakmadan müşteri memnuniyetini sağlamak için aracı perte çıkarabilir. Genellikle eski model otomobillerde karşılaşılan bir durumdur. Ancak eski araçlar için kasko ücreti çok yüksek olduğundan pek karşılaşılan bir durum değildir.
Kaskosuz Araç Perte Çıkarsa Ne Olur?
Otomobilin kaza sonrasında kaskosu olmadan pert olması halinde eğer kusur oranı karşıda ise onun sigortasından araç bedeli alınabilir. Ancak kusur sizde ve kaskonuz yok ise maalesef sigortadan herhangi bir hak talep edemezsiniz.
Pert Kaydı Sorgulama
Pert arabalar kasko bedeli ödendikten sonra firma tarafından satın alınır ve çeşitli ihaleler ile parça parça veya tümüyle satışa sunulur. Şahıs veya şirketlerce alınan pert araçlar bazen onarılıp tekrar piyasaya sunulmaktadır. Türkiye’de sıkça yapılan bu işlemi ikinci el araç alırken anlamak için otomobilin şasi numarası ile 5664’den tramer kaydını sorgulamalı ve ağır hasarlı ibaresinin olmadığına emin olmalısınız. Plaka değiştirilmiş olabileceğinden mutlaka sorgulamalarda şasi numarası kullanılmalıdır.
Pert araç satışı ve pert araba alınırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bu yazımızı okuyabilirsiniz.