Honlama Nedir? Araba Motoru Honlama

İçten yanmalı motorlar rektefiye edilirken silindir hacimlerindeki aşınan yüzeyin ortadan kaldırılması gerekir. Bu aşınmış yüzey de honlama ile temizlenir. Honlama işlemi rektefiye ustası tarafından özel cihazlar ile silindir içerisinin temizlenmesi ve aşındırılması ile gerçekleştirilir. Bu sayede eskimiş yıpranmış silindir hacmi yenilenir ve pistonların sorunsuz çalışması sağlanır.

motor honlama nedir

Honlama Nedir?

Birçok parça üzerinde talaşlama görevi üstlenen honlama, silindir bir aletin üzerine aşındırıcı özellikli taşların yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bu silindir parçalar kendi etrafında dönerek parça üzerindeki pürüzleri ortadan kaldırır. Talaşlamaya benzer yapısı olsa da talaşlama arasında farklar mevcuttur.

Bunlar;

  • Honlamanın daha düşük maliyetli
  • Honlamanın daha kolay
  • Honlamada yüzey üzerinde kusursuzluk
  • Uzun ve kısa deliklerde kullanılması
  • Tüm parça ve sert malzemelerde kullanılması
  • Honlama motor silindirleri için önemli olması

Honlama görüldüğü üzere talaşlamaya göre daha ayrıcalıklı ve kullanışlıdır. Bu nedenle daha çok motorda honlama tercih edilen yöntemlerin başında gelir.

Araba Motoru Honlama

Krank mili yatağının, rulman hareket kanalı, motor silindiri, hidrolik ventil kumanda gövdesi, biyel kolu, motor bloğu honlaması şeklinde araba motoruna uygulanan honlama işlemleri vardır.

Honlama işlemi; rektefiye işleminden sonra araç motorundaki silindirik segmanların çalışması, aşınmaması ve pürüzsüz olması adına yapılan bir işlemdir. Araç motorunun daha uzun ömürlü olması, yağdan tasarruf edilmesi adına oldukça önemli bir işlemdir. Yağ cepleri bulunması, honlama işlemi sonrası önemlidir.

Çünkü honlama işleminden sonra, silindrik yüzey segmanı tarafından akan yağın muhafaza altına alınabilmesi için önemlidir. Bu sebeple yeterli derinlik ve sayıda yağ ceplerinin bulunması önem teşkil eder. Özellikle çok ince işleme ve pürüzsüzleştirme özelliği ile krank mili yatağını temizler ve temiz bir iş çıkarır. Dairesel hareketleri ve uyguladığı basıncın orantılı olması ile daha yüksek verim elde edilir.

İlginizi Çekebilir  Lpg Sızdırmazlık Raporu Nasıl Alınır? 2022 Güncel

Honlama Nasıl Yapılır?

Honlama taşları; silisyum karbür, alüminyum oksit ve elmas gibi malzemelerden oluşur. Honlama taşı kullanılacak yüzeye 10 n/cm2 ve 100 n/cm2 şeklinde basınç uygular ve yüzeye bastırılır. 5 m/s düşük kesme hızıyla ve az basınç uygulanmalı, yüzey sıcaklığı azami 100° olmalıdır. Honlama taşı zımpara taşına benzer.

Honlama taşları aynı zımpara taşı gibi kendi kendine sürtünerek ufalanır ve pürüzleri kendiliğinden yok eder. Honlama taşları, silindir mekanizmanın ucuna yerleştirilerek, kendi ekseni yönünde hareket ederek döner. Silindir malzeme çapı, kullanılan yüzeyin iç parça çapı ile hemen hemen aynıdır. Honlama işlemi elle honlama ya da makine ile honlama şeklinde yapılır. Elle honlama işlemi; honlama aparatları alınarak el matkabının ucuna takılır ve kullanıma başlanır.

Makine honlama işlemi ise delik büyüklüklerine göre ve derinliğe göre tutucular tarafından 3-12 adet honlama taşını tutar. İstenilen ölçüye ulaşıldığında otomatik olarak işlemi sonlandırır. Yüzey pürüzsüzlüğünün daha verimli olabilmesi için dönüş hızını arttırmayın. Çünkü honlama dönüş hızı arttıkça metal çıkarma işlemi artar. Buna bağlı olarak pürüzsüzlük seviyesi azalır.

Aşağıdaki videoda honlamanın nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Yazı Özeti
İçerik
Honlama Nedir?
Açıklama
İçten yanmalı motorlar rektefiye edilirken silindir hacimlerindeki aşınan yüzeyin ortadan kaldırılması gerekir. Bu işlem de honlama ile yapılır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here