İkinci El Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey

İki bayram arasına ve yaz dönemine geldiğimiz şu zamanlarda özellikle ikinci el araç satışları epey hareketlenecek gibi görünüyor. Sıfır fiyatlarının yüksek olması tüketicileri ikinci ele yönlendirirken akıllarda da bir sürü soru işareti getiriyor. İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyim?

1- Motor Durumunu Dikkatle İnceleyin

Unutmayın, aracı taşıyan ve gitmesini sağlayan motordur. Kaporta, donanım her zaman motordan sonra gelir. Almaya karar verdiğiniz otomobilin motorunu sağlam bir usta veya ekspertize kontrol ettirmeli ve testini yaptırmalısınız. İlerleyen süreçte çıkacak bir motor arızası ciddi can sıkabilecektir.

Dyno Testi Ne Kadar Güvenilir?

Ekspertizler, dükkanlarına gelen araçların motor performansını ve sağlığını ölçmek için otomobili dyno cihazı üzerine çıkarır ve son hızına çıkarmaya çalışır. Burada aracın hızlanış değerine göre motor beygiri ölçülür ve motor gücü % olarak verilir. Aracın tüm yükünün tekerleklerde olmaması, rüzgar sürtünmesinin olmaması, olası aktarma sistemlerindeki arıza ve motora konulabilecek olan bir katkı bu yüzdeyi yanıltabilir.

O sebeple dyno testlerine güvenmemeli, almak istediğiniz otomobili mutlaka yolda test etmeli ve iyi bir motor ustasına iyice inceletmelisiniz.

2-Şanzıman Sistemini Kontrol Edin

İkinci elde genellikle ihmal edilen ve ciddi masraflar açan otomatik şanzımanlar mutlaka kontrol edilmeli ve olası arızalar belirlenmelidir. Aracın vites geçişlerinde vuruntu, vites düşürmeme, geri vitese geçişte zorlanma vs. ciddi bir masrafın habercisi olabilir.

Manuel şanzımanlarda da volan ve baskı balatanın ne zaman değiştiğini veya ömrünü öğrenmeniz aracı aldıktan sonra çıkabilecek yüklü bir masraftan sizi koruyacaktır.

3-Lastiklerin Durumuna ve Aşınma Şekline Bakın

İkinci el araba aldığınızda eğer lastikler eskimişse aracı aldıktan sonra değiştirmeniz ve ciddi bir masraf yapmanız gerekir. Bu sebeple almadan önce kontrol etmeniz ve durumu alıcıya söylemeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir  Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır? Lastiğe Zararlı Mı?

Diğer yandan aracın balans problemi veya şasisinde bir problem olması durumunda lastikler düzensiz aşınmış olacaktır. Böyle araçları iyice kontrol ettirmeden almamalısınız.

4-Kilometreyi Kontrol Edin

Özellikle son yıllarda ciddi oranda artan kilometre sahtekarlığı sebebiyle alacağınız aracın muayene kayıtlarını ve yeni bir model ise servis kayıtlarını mutlaka alın. Buradaki veriler ile aracın kilometresini karşılaştırın.

Kilometre Düşürülmesi Nasıl Anlaşılır?

Diğer bir ipucu da araç üzerinde fren ve debriyaj pedalındaki aşınmalar, direksiyon simidindeki ve vites topuzundaki aşınmalar olacaktır. Genellikle kilometre düşürülse bile bu kısımdaki aşınmalar ihmal edilmektedir.

5-Ruhsatta Yazan Donanım Seviyesi ile Aracı Karşılaştırın

Bazı araç sahipleri araçtaki fabrikasyon donanımları satmadan önce sökebilmekte ve alıcıya mağduriyet yaratabilmektedir. Bunu önlemek için alacağınız aracın donanım seviyesini inceleyerek aracı test etmeye gidebilirsiniz.

Genellikle stepne, kriko, ilk yardım setleri, paspaslar, orijinal jantlar vs. en sık sökülen parçalardır.

6-Test Sürüşü Yapın

Almak istediğiniz araç ile ilgili fiyat pazarlığınızı vs. yaptıktan sonra mutlaka test sürüşüne çıkın. Sürüş sırasında aracın vites geçişlerini, gaz tepkilerini iyice inceleyin. Bozuk yollardan düşük hızlar ile geçin ve trim sesleri, yürüyen aksam bozukluğu seslerini dinleyin.

Test sürüşünü mümkünse uzun süredir almak istediğiniz model aracı kullanan bir arkadaşına yaptırın. Bu şekilde araçta olan olası bir arızayı kolayca tespit edebilir ve satıcıdan fiyatta indirim veya onarım yaptırmasını talep edebilirsiniz.

7-Aracın Tramerini ve Geçmişini Sorgulayın

Otomobili beğendiğiniz, kontrol ettirdiniz ve alma aşamasına geldiniz. Noter satışına geçmeden önce 5664’den şasi numarası ile kaza geçmişini sorgulayın ve bir sigorta firmasına rica ederek araçta pert kaydı vs. olup olmadığını sorgulayın.

Yazı Özeti
Açıklama
Sıfır fiyatlarının yüksek olması tüketicileri ikinci ele yönlendirirken akıllarda da bir sürü soru işareti getiriyor. İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeliyim?

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here