Motor Kulağı Ne İşe Yarar? Arızası ve Değişim Fiyatı

Motor kulağı (motor takozu olarak da bilinir) motorun taşıyıcı ve şasiye bağlanmasını sağlar. Otomobilden otomobile yapısal ve sayısal olarak farklılıklar gösterebilir. En çok tercih edilmekte olanı, kauçuk tipi motor kulağıdır. Günümüzde üretilen çoğu otomobilde 2 adet motor bir adet de şanzımanı taşıyan takoz parçası kullanılmaktadır.

Motor Kulağı Ne İşe Yarar?

Motor, çalışmasıyla birlikte titreşimler yaratmaya başlar. Bu titreşimler eğer şasiye gelirse konforu düşürecektir. Motor kulağı, motorun çalışmasıyla beraber ortaya çıkan titreşimleri absorbe eder. Araç seyir halindeyken, şanzıman ve motor bir bütün halinde, otomobilin üzerinde kısmi olarak harekete başlar. Bu kısmi olan hareket, motor ve şanzıman kulakları sayesinde kontrol altına alınır.

Kısaca motor kulağı, motorun vibrasyonunu kauçuk malzemesi ile azaltarak şasinin titremesini engeller. Özellikle düşük devirlerde motorun düzensiz çalışması sebebiyle titreşimler artar.

motor-kulağı

Motor Kulağı Arıza Belirtileri Nelerdir?

Arızalı bir motor takozunun görünür belirtileri genellikle çatlaklar, kauçukların arasında yırtılma, sıvı sızıntısı ve kauçuk ayrılmaları olarak sıralanabilir. Arızalı motor kulakları değiştirilmeden önce kesinlikle emin olunması gerekmektedir. Özellikle modern araçlarda işçiliği bir hayli zor olduğundan arızanın kesin tespiti gerekir.

Motor kulağı arıza belirtileri şöyledir;

  • Titreşim ve tıkırtı sesleri
  • Çok fazla titreşim
  • Araç donanımlarında bulunan titreşime bağlı sesler
  • Vites geçişleri zorlanır
  • Rölantide, gaza basıldığı zaman aracın titremesi
  • Kaput açıldığında motorun yerinden çıkacakmış gibi sallanıyor olması
  • Özellikle ilk kalkışta direksiyonda ve torpido üzerinde ciddi sarsıntı olması

Motor kulağı arızasının en belirgin ve net belirtisi titreşimdir. Titreşimler zamanla parça iyice bozuldukça daha fazla artış gösterir.

İlginizi Çekebilir  Volan Nedir? Ne İşe Yarar?

Tıkırtı sesleri ise motorun gevşek olduğunun en belirgin göstergesidir. Genellikle hızlanma durumlarında ve ani fren yapıldığı durumlarda motordan tıkırtı sesleri gelebilir.

Motor Kulağı Neden Bozulur?

Arabanın motor kulağı arızası neden olur sorusuna parçanın kullanım ömrü ve aracın kullanılış tarzını en büyük etken olarak sıralayabiliriz. Motor takozu arızası sebepleri;

  • Sürekli ani dipgaz ve ani gazdan çekilerek kullanılması sonucu motorun çok sarsılması.
  • Vites değişimlerinde debriyajdan ayağın hızlı çekilmesi.
  • Çok düşük devirlerde aracın uzun süre kullanılması.
  • Araçta olan tekleme, fakir karışım, zengin karışım gibi yakıt problemlerinin giderilmemesi.
  • Kauçuk ve sürekli motorun sıcaklığına maruz kalan bir parça olması sebebiyle ortalama 10 yıl kullanım ömrünü doldurabilir.

Motor Kulağında Kopma Olursa Ne Olur?

Motor kulağı koptuğu zaman sanılanın aksine motor yere düşmez. Kulakların dış aksamları genellikle metal malzemelerden üretilmektedir.

Motor takozu oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Belirti vermeden triger kayışı gibi bir anda kopmaz. Sadece iç kısmındaki kauçuk yapı kopar ya da aşınır. Arızalar bu kauçuk yapının kopmasından kaynaklanır. Sanılanın aksine kulak koptuğu vakit, motor düşmez ancak şasi üzerinde az da olsa hareket etmeye başlar.

Motorun yerinden düşmemesi, motora zarar gelmeyeceği anlamına gelmez. Kauçuk koptuğu zaman ya da aşındığı zaman motor çalışırken şasi üzerinde vibrasyon oluşturacak ve araç içerisinde ciddi sarsıntı olacaktır. Ayrıca motordaki hareketli parçaların da hesaplanmayan bu sarsıntı sebebi ile zarar görme ihtimali artacaktır.

Diğer yandan sürüş konforu oldukça düşecek özellikle en çok sarsıntının olduğu kalkış yaparken direksiyonu ve vitesi tutmak çok zor hale gelecektir.

Aşağıdaki videoda motor kulağı kopmuş bir motoru görebilirsiniz.

Motor Kulağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Motorun alttan sabitlenmesi gerektiğinden ve lifte ihtiyaç olduğundan mutlaka yetkin bir serviste motor kulağı değişimi işlemini yaptırmanız gerekir. Araç servise geldikten sonra motor alttan takoz ile desteklenir ve üstten takoz sökülerek motor boşa çıkarılır. Sonrasında yeni parça takılır ve işlem tamamlanır.

İlginizi Çekebilir  Suv Açılımı - Suv Araç Nedir?

Aşağıdaki videoda motor kulağı değişimini görebilirsiniz. (Her aracın parça ve motor yapısı farklı olduğundan işçilik daha zor olabilir.)

Motor Kulağı Değişimi Fiyatı

Motor takozu çoğu araçta 2 adet bulunur. 1 adet de şanzımandaki vibrasyonları absorbe eden şanzıman takozu bulunur. Araçtan araca değişmekle birlikte ortalama 1 adet motor kulağı 250-400 lira aralığındadır. İşçilik olarak da bazı araçlarda zorlu olsa da 30-45 dakikada yapılan bir onarımdır. Ortalama 100-150 TL işçilik ücreti ile değişimi yaptırabilirsiniz.

Yazı Özeti
Motor Kulağı Ne İşe Yarar? Arızası ve Değişim Fiyatı
İçerik
Motor Kulağı Ne İşe Yarar? Arızası ve Değişim Fiyatı
Açıklama
Motor kulağı araçlarda motorun sabit durmasını sağlar. Kullanım şartları veya parça ömrü sebebiyle arızalanabilir. Ortalama değişim ücreti sanayide 300-500 TL aralığındadır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here