Otomobillerin yoldaki engebelerden, çukurlardan minimum düzeyde etkilenmesini sağlayan, kontrolün daima sürücüde kalmasını sağlayan süspansiyon sistemi birçok parçadan oluşur. En başta helezon yaylar ve amortisörleri bu sistemin parçaları arasında sayabiliriz. Aracın yükünü taşıyan yayların içerisinde bulunan amortisörler bozuk yol koşullarında aracın salınım yapmasını engelleyerek optimum yol tutuşunu sağlarlar. Amortisörler, amortisör takozu adı verilen parçaya bağlanırlar ve sistemin son sönümleme noktası takozlardır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Amortisör Takozu Nedir?
Otomobillerin süspansiyon sistemlerinin şasiye bağlanma noktasında amortisör takozları bulunur. Kauçuk malzemeden üretilen bu parçalar amortisörün hareketlerini sönümler ve şasiye iletilmesini engelleyerek konforu artırır. Genel olarak basit bir işlevi olan bu parçanın arızası durumunda değişimi biraz meşakkatlidir.
Amortisör Takozu Arızası
Süspansiyon sisteminin şasi ile birleşen parçası olan amortisör takozlarının arızası oldukça kolay şekilde fark edilebilir. Bozuk yollarda sürüş sırasında lok lok sesi, direksiyon dönüşlerinde gelen rahatsız edici bir ses, özellikle çukurlarda gelen ciddi vurma sesleri amortisör takozu arıza belirtileri arasındadır.
Genellikle ön düzenden gelen sesler ile karşılaştırılan amortisör takozu arıza sesleri vaktinde giderilmediğinde ön düzendeki birçok parçayı da bozmakta ve masrafı ciddi oranda artırabilmektedir.
Amortisör Takozu Değişimi Nasıl Yapılır?
Parça olarak 30-100 Tl arasında değişen takozlar, süspansiyon sisteminin bağlı olması sebebi ile zorlu bir işçilik süreci ile değiştirilebilmektedir. Değişim işlemi sırası ile;
- Aracın lifte alınarak tekerleklerin sökülmesi
- Porya, fren sistemi gibi parçaların sökülmesi ve amortisör sistemininin takozdan ayrılması.
- Amortisör sisteminin helezondan çıkarılması.
- Amortisör takozunun çıkarılması ve yenisinin montajının yapılması.
- Tüm işlemin tersine yapılması.
Ortalama 1 saat gibi bir süre alan bu işlem için ciddi işçilik fiyatları da ortaya çıkmaktadır.
Amortisör Takozu Neden Bozulur?
Genel olarak belirli bir ömrü olmayan bu parçalar tamamı ile kullanım ile alakalı bir ömre sahiptir. Aracın sürekli bozuk yollarda kullanılması, küçük yanaklı lastikler ile kullanılması, otomobilin süspansiyon sisteminin sert olması, aracın sürekli yüklü sürülmesi gibi etkenler parçanın ömrünü ciddi oranda kısaltır.