İçten yanmalı motorlarda yağ, yüksek sıcaklık, segmanlar arasından oluşan sızıntı, contalar arasından sızıntılar vs. gibi sebeplerden ötürü bakım aralıkları süresince bir miktar azalabilir. Tüm üreticiler araçların kullanım kılavuzlarına motorun yağ eksiltme toleransını eklerler. Örneğin 1.3 CDTI ünite için Opel bakım aralığında(15.000 km) 1 litre yağ eksiltmeye kadar normal karşılamaktadır. Ancak bundan fazla yağ eksiltme varsa segmanlarda ciddi aşınma olduğuna ve motorun rektefiye istediğine işaret olarak gösterilebilir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Araba Neden Yağ Eksiltir?
- Motorun içinde yer alan pistonların derecede aşınması
- Motor içinde yer alan emme subaplarının aşınmış olması
- Çizik ve aşınma olan iç gömlek denilen yerde yani segmanlarda aşınma meydana gelmesi ve bu aşınmalardan yağın yanma odasına karışması
- Motor keçesinden yağ sızdırması
- Arabayı sürekli şekilde yüksek devirde kullanmak
- Motorda yer alan yağ miktarının fazla olması
- Arabada yer alan yağ pompasının arızalanması durumunda
- Tercih ettiğiniz motor yağının arabanız için uygun olmaması
Bu gibi nedenlerden ötürü aracınızda yağ eksiltme durumu olabilir. Yağ eksiltme durumu geçici bir durum olabileceği gibi bazı zamanlarda da oldukça sıkıntılı sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin son zamanlarda sürekli yüksek devirde sürüş yaptıysanız yağ eksiltme normal karşılanabilir. Ancak sürüşünüzde değişiklik yok ve ciddi eksilme var ise mutlaka kontrol ettirmeniz gerekir.
Aracın Yağ Yakması
Aracın motorunun yağ yakımındaki en önemli unsurlardan biri aracın segmanlarının aşınmasından kaynaklanır. Segman, silindir ile pistonlar arasında bulunan ve içerisinde yağ kanalları bulunan parçadır. Aşınması durumunda yağı tamamen süzemez ve yanma odasında sızan yağ yanarak egzozdan mavi duman şeklinde atılır. Motorun yağ yakması özellikle turbo dizel motorlar için ciddi problem oluşturabilir. Motorun ambale kalkması adı verilen durum aracın yağ yakması sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Motorun Yağ Yakması Nasıl Anlaşılır?
Motorun yağ yakması durumunda ortaya çıkacak belirtilerden bunu kolayca anlayabilirsiniz. Eğer motor yağ yakıyorsa;
- Egzozdan gaza basıldığında mavi duman gelir ve ağır bir koku ortaya çıkar.
- İki bakım arasında mutlaka yağ seviye lambanız yanar ve araca yağ eklemeniz gerekir.
- Motora benzin veya motorinden farklı bir yakıt girmesi sebebiyle aracın performasında değişiklikler fark edilebilir.
Araba Neden Yağ Yakar?
En basit sebebi yazının üst kısımlarında söylediğimiz gibi genellikle yüksek km yapmış motorlarda segmanların aşınmasıdır. Ayrıca uygun olmayan yağ viskozitesi de yağ yakmaya sebep olur. Şöyle ki 10w40 yağ kullanılması gereken motoru 0w30 değerinde yağ eklerseniz subaplar ve segmanlar arasından sızan yağ yanma odasına karışabilir.
Yağ Yakan Arabaya Ne Yapılır?
Yağ yakan araba için önerilecek olan şeylerden biri, aracı çok yüksek devirde kullanmamaktır. Ayrıca aracınızın bakımlarını ertelemeyip zamanında yaptırmanız gerekir. En kısa sürede soruna sebep olan durum saptanmalı ve segman atılması, rektefiye edilmesi gibi işlemlerin yapılması gerekir.
Yağ katkısı kullanarak yağın kalınlaştırılması sadece geçici bir çözümdür ve uzun vadede motorun onarılmasını çok daha zor hale getirir.