Yakıt istasyonlarında her ne kadar teknolojik gelişmeler ile plaka tanıma sistemi, taşıt tanıma sistemi gibi yanlış yakıtı engelleyen önlemler alınsa da hala dizel araca benzin veya benzinli araca dizel konulması gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılıyor. Peki, dizel araca benzin konulursa ne olur? Bu soruyu yakın zamanda kendi yaşadığım olumsuz deneyimdeki problemleri anlatarak açıklayacağım.
Yazı Başlıkları(İncele)
Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur?
Dizel motorlu araçlarda benzinli motorlar gibi buji bulunmaz. Piston içerisindeki yüksek sıkıştırma sayesinde dizel ateşlenir ve yanma gerçekleşir. Ayrıca dizelin yanma derecesi de benzine göre çok daha yüksektir. Bu şekilde çalışan bir motora neredeyse bulunduğu kap içerisinde parlayabilen yanıcılığı çok yüksek bir yakıt olan benzin konulduğunda araç çalışır ancak aşağıdaki durumlar oluşacaktır;
- Dizel yakıtı yağlıdır. Yakıt pompası, enjektörler bu yağ sayesinde sorunsuz çalışırlar. Aksine benzin kuru ve son derece yanıcı bir yakıttır. Bu sebepten ötürü benzinin geçtiği parçalar yağsız kalacak ve arızalanacaktır. Dizel motorların neredeyse en pahalı parçaları da enjektör ve yakıt pompasıdır.
- Dizel motor blokları hava ve yakıt karışımı ile çalışır. Ekstra bir buji ile ateşlenmez. Bu sistemle çalışan bir motora dizele oranla yanıcılığı çok yüksek bir yakıt konursa motor bloğu, pistonlar hasar görebilir.
- Benzinli araçlar dizele göre zengin karışımla çalışır. Dizel bir motora benzin püskürtülmesi aşırı patlamaya yol açar ve motor bloğuna kalıcı zararlar verir.
- Enjektörler kuru benzin yakıtı ile çalışamayacağından kilitlenir ve motor bir süre sonra stop eder.
Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Yapmalı?
Geçen ay benim de başıma gelen ve ciddi anlamda can sıkıcı olan dizel araca benzin konulması durumunda ne yapmalısınız?
Yakıt istasyonundan çıktınız, aracınızı çalıştırdınız ve yoldasınız. Araçta olağan dışı bir durum olması durumunda (rölantinin dengesizliği, tekleme, gaz yememe) mutlaka hemen güvenli bir yere aracınızı çekerek stop edin ve fişinize bakın. Eğer zamanında motoru durdurursanız ciddi masraflardan kurtulabilirsiniz. Motordaki dengesiz çalışmayı fark edip erkenden stop ederseniz;
- Yakıt aldığınız firmayı hemen arayıp durumdan haberdar etmeli ve yardım istemelisiniz. (İstasyonların böyle durumlar için sigortası bulunur.)
- Hemen aracınızı markanın yetkili servisine çekici ile çektirmelisiniz. Burada aracın yakıt deposu sökülerek temizlenecek ve yakıtın geçtiği tüm parçalar kontrol edilecektir. Yapılacak olan testlerden sonra aracınız tekrar kullanılabilir hale gelecektir.
- İlgili durumda aracın yakıt hattında hali hazırda bulunan dizel yakıt sebepli motora ciddi bir zarar gelme olasılığı düşüktür.
Eğer yanlışlıkla benzin aldığınızı fark etmez ve aracınız giderken bir anda stop eder ve bir daha çalışmaz ise;
- Bu durumda işiniz biraz daha zor ve masraflı olacaktır. Yukarıda anlatmış olduğumuz gibi benzin motora, enjektörlerine ve yakıt pompasına ciddi zarar vermiş ve kullanılamaz hale getirmiş olabilir.
- Yine vakit kaybetmeden yakıt aldığınız istasyonu arayın ve çekici talep edin. Sonrasında en yakın yetkili servise aracınızı çektirmeniz gerekecektir. Burada gerekli testler yapıldıktan sonra yakıt sistemi ve motorun onarımı veya tümüyle değişimi gerekebilir.
Yanlış Yakıt Konulursa Ne Yapılmalıdır?
Kurumsal yakıt istasyonlarının bu tarz hatalı durumlar için sigortaları mevcuttur. Böyle bir durumda sizin masraflarınızın istasyonun sigortası tarafından karşılanması gerekmektedir.
Öncelikle yapmanız gereken; istasyonda almış olduğunuz yakıtın fişini iyi bir şekilde saklamak olacaktır. Olası durumda ispat için fiş kanıtınız olacaktır. Aracın motorunu çalıştırmadan çekiciye yükleterek yetkili servise bırakmalısınız. Sonrasında ise ortaya çıkan onarım bedelini istasyon sigortası ödeyecektir.
Bazı durumlarda istasyonlar ilgili sorunu kabul etmemekte ve hasar ödemesini yapmamaktadır. Böyle durumlarda hukuki süreçlere başvurularak ortaya çıkan zarar yakıt firmasından tahsil edilebilmektedir.