Aracınızda marşa bastıktan sonra hemen çalışmama, sarsıntılı çalışma gibi problemler var ise bu yazımızda çözüm yollarını bulacaksınız.
Yazı Başlıkları(İncele)
Arabanın Geç Çalışmasının Sebepleri
Onlarca, binlerce parçadan oluşan otomobillerdeki bazı parçaların görevini yerine getirememesi sonucu motor geç çalışabilir.
- Dizel araçlarda ilk çalışma esnasında piston içerisini ısıtma görevi olan kızdırma bujileri arıza yapmış olabilir. Bu arıza olması durumunda aracın çok uzun süre marş yapılması gerekecektir.
- Hava filtrelerini iyi çalışmayacak duruma sokacak bir tıkanma sorunu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu da motorun hava alamaması ve geç çalışma sorunu olarak karşınıza çıkacaktır.
- İlk çalışma görevlerinden biri olan ve ateşlemeye yarayan bujilerde veya buji hortumlarında meydana gelecek bir sıkıntı geç çalışmaya sebep olur.
- Aracın var olan aküsünün durumunun kontrolü sağlanmalı zamanı dolmuş akü ile çalışma sorunları yaşanabilmektedir. Özellikle kış günleri akü problemi ile sık sık karşılaşılmaktadır.
- Kullanılan yakıt türüne göre araçlarda geç çalışma görülebilmektedir. Özellikle lpgli araçlarda ilk çalışmada benzin ile çalıştırılması gerekmektedir.
- Yakıt enjektörlerinde yaşanan sorunlar da pistonlara yeterli yakıt gelmeyeceğinden zor çalışacaktır.
- Yakıt deposunun çok kirli olması ve yakıt hattındaki hasarlar(pislik ile tıkanma vs.) aracın ilk çalışmasının gecikmesine sebep olur.
- Karbüratörde yaşanan yine tıkanıklık ile sorun yaratabilecek bir olay çalışmayı zora sokacak bir durumdur.
Dizel Geç Çalışma Sorunu
Özellikle soğuk havaları pek sevmeyen dizel araçlar, hava soğudukça geç çalışma eğilimi gösterebilir. Dizel yakıtının soğuk havalarda kalınlaşması ve akışkanlığının azalması, patlama ile yanan bir yakıt olduğu için silindir içinin sıcak olması gerekliliği ve kızdırma bujisi arızaları geç çalışmaya sebep olabilir.
Modern dizellerde genellikle kızdırma bujileri vs. arıza yaptığında araç uyarı vermektedir. Diğer yandan yakıt sistemindeki arızalar da geç çalışmaya sebep olabilir. Yakıt hattının hava yapması, mazot geri dönüş hortumlarının kaçırması sonucu çalışma süresi uzayabilir.
Benzinli Araçlarda Geç Çalışma Sorunu
Benzin ile çalışan otomobiller içinde geç çalışma problemleri sıkça görülebilen sorunlar arasındadır. Geç çalışma sorununa en önemli parçaların eksikliğinde oluşabilecek benzin pompası tıkanıklığı ya da herhangi bir hasarı söz konusu ise, yakıt besleme pompasında görülen hasar ya da eskimiş olması gibi durumlar aracın geç çalışmasına neden olacak başlıca karşılaşılan en çok sorunlar arasındadır. Yakıt besleme borusunda herhangi bir hasar yok ise bu parçanın en doğru çalışması için depoda doğru miktarda yakıt olması gerekmektedir. Nedeni olarak ise içerisinde ki benzim miktarı benzin deposunun soğumasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Eğer az benzin kullanılmış ise depoda bu sefer benzin deposu ısınmaya başlayacak ve geç çalışmalara neden olacak sorunlar ile karşılaşılacaktır.
LPG’li Araçlarda Geç Çalışma Sorunu
LPG türünde ki araçlarda görülen bu olayın en büyük neden enjektörlerden kaynaklanmaktadır. Enjektörde LPG ve benzim karışımının yanma yaşaması bu işlerde çalışma sorunu oluşturmaktadır. Bu sorundan kurtulmak isteyenler enjektör değiştirme işlemi yaparak kolayca sorunlarına çözüm bulabilirler.