Ön Cam Filmi Yasak Mı? 2022

Daha önce cam filmi ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. Ancak ön cam filmi ile ilgili bilgi olmaması ve yasak durumunu anlatan bir içerik olmaması sebebi ile bu yazıda “ön cam filmi yasak mı” konusunda bilgi vereceğim.

Ön Cam Filmi Yasak Mı?

Güncel yasalara göre otomobillerde ön-arka yan ve arka camlarda film kullanımı serbest hale geldi. Herhangi bir polis çevirmesinde bu camlarınızda karartma olması durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmıyor. Ancak, ön camınızda herhangi bir film uygulaması ile karartma var ise cezai işlem uygulanabiliyor. Özellikle son dönemlerde ön cam filmi kontrolünün sıklaştırıldığını da belirtelim.

Özetle; ön camınızda tonu ne olursa olsun film bulunması yasak ve tespiti halinde cezai işlem uygulanma ihtimali yüksek.

Ön Cam Filmi Cezası 2022

2022 yılında ön cam filmi için herhangi bir farklılık olmadı. Olası trafik kontrollerinde cezai işlem uygulanıyor.

2021 yılı için ön camda film bulundurma cezası 314 TL 427 TL olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca emniyet kontrollerinde filmin tespiti durumunda mutlaka sökmeniz de istenecektir. Aksi halde sonraki trafik kontrolünde tekrar cezai işlem uygulanabilmektedir.

ön cam filmi yasak mı

Ön Cama 0.5 Cam Filmi Yasak Mı?

Cam filmi uygulayan yerler genellikle ön cam için en açık tondaki malzemeyi kullanarak içerinin nispeten görünür kalmasını sağlamaktadır. Her ne kadar gündüz araç içi görünür olsa ve güneşi kesiyor olsa da geceleri ön camda film olduğu net 0.5 numara dahi olsa belli olmaktadır.

Kontrol sırasında ön camınızda en düşük tonda film olsa dahi içeriden yapılacak ufak bir kontrolde film görülebilmekte ve cezai işlem uygulanmaktadır. Ne kadar açık tonda olursa olsun ön camda cam filmi yasaktır.

İlginizi Çekebilir  Araç İçi Kamera Gerekli Mi?

Ön Cam Filmi Muayeneden Geçer Mi?

Geçen yıl değiştirilen yönetmelik ile otomobillerdeki cam filmi artık ağır kusur olarak değerlendirilmiyor. Aracınızın yan ve ön camlarında film olsa dahi hafif kusurlu “Aracın camlarına sonradan film yapıştırılmış” şeklinde not ile muayeneden geçebiliyorsunuz. Tabii ki ön camlarınızın sürücü tarafında herhangi bir çatlak olmaması gerekli.

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Her ne kadar özellikle gündüz sürüşlerinde güneşin etkilerini azaltarak konforlu bir sürüş sağlasa da eğer ön camınızda film var ise ceza yememek için sökmeniz gerekiyor. Bunun için kendi aracımda da yaptığım yöntem;

  • Güneşli bir günde ön camınız güneş alacak şekilde park edin ve 1-2 saat aracın güneşte kalmasını sağlayın.
  • Sonrasında araç içinden ön camın sağ veya sol köşesinden tırnağınızla filmin ucunu bulun. Ufak bir zorlama ile film çıkmaya başlayacaktır.
  • Cam filmini çekerek camdan ayırın. Bu şekilde tüm camdan filmi ayırın.
  • Sonrasında hafif nemli bir mikrofiber bez ile filmin kalıntılarını camdan bastırarak kaldırabilirsiniz.

Bu şekilde cam filmi sökme ücreti ödemeden kolayca ön camdan filmi sökebilirsiniz. Eğer ısı tabancanız var ise güneşte ısıtmaya gerek kalmadan filme ısı vererek de kolayca camdan kaldırabilirsiniz.

Yazı Özeti
Ön Cam Filmi Yasak Mı?
İçerik
Ön Cam Filmi Yasak Mı?
Açıklama
Araçlarda cam filmi yan camlarda serbest olsa da ön camda yasaktır. Tespiti halinde cezai işlem uygulanmaktadır.

2 YORUMLAR

  1. Ustam anladığım kadarı ile ceza yemişsiniz. Cezası ne kadar acaba bu işin. Onuda açıklarsanız çok sevinirim… :)

    • Merhabalar,
      388 TL ceza yazıyorlar güncel tutar :) Ancak standart bir ceza yok sanırım 132 TL ceza yazılan arkadaşlar da var.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here