Salıncak Arızası Nasıl Anlaşılır? Salıncak Ne İşe Yarar?

Salıncak veya diğer adı ile alt tabla, aracın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için süspansiyon sistemi içerisinde yer alan, amortisörleri barındıran bir süspansiyon parçasıdır. Diğer ismi otomobil alt tablasıdır. Bu parça, araçların ön takımlarının herhangi bir darbeye karşı korunmasını sağlamaktadır.

Araba Salıncağı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda meydana gelen arızalar, kendilerini bir şekilde belli etmektedir. Otomobiller için son derece önemli olan araba salıncaklarının bazı arıza belirtileri bulunmaktadır.

Bu belirtiler şöyledir;

  • Ön takımlardan ya da ön tekerlerden gelen, normalin dışındaki gıcırdama sesleri.
  • Frene basıldığı zaman frenlerin sağa ya da sola kayması ile oluşan titremeler.
  • Araç çukur veya tümsekten geçerken, direksiyonda oluşan titremeler.
  • Araç salıncağından kaynaklı olarak amortisör de meydana gelen sert.
  • Lastiklerin dengesiz şekilde eskimeye başlaması.

Bu belirtileri, araç kullanan kişileri hissetmesi halinde fazla zaman kaybedilmeden servise gidilmelidir. Bozuk salıncak hem sürüş güvenliğini bozacak hem de aracın lastik, süspansiyon gibi farklı parçalarına zarar verecektir.

araba salıncak arızası

Araba Salıncağı Ne İşe Yarar?

Arabaların ön tekerlek düzeninde, bir tane sağda bir tane solda olmak üzere iki tane salıncak bulunur. Aracın ön tekerlekleri bu salıncaklar ile traverse yani şasiye bağlanmaktadır.

Araba salıncağı, aracın güvenli kullanılabilmesi için süspansiyon sisteminin içerisinde yer almaktadır. Ayrıca amortisörleri de barındırmakta olan süspansiyon parçasıdır. Araba salıncağının bir diğer ismi ise otomobil alt tablasıdır. Bu parça araçların ön takımlarının, darbelere karşı korunmasını sağlamaktadır. Araba salıncağı, otomobil ön takımlarının kontrolünü sağlamaktadır.

Salıncak Burcu Nedir?

Salıncak ismi verilen parça, ön tekerleri şaseye bağlar. Yoldan gelen darbeleri absorbe ederek, şaseye az titreme iletir. Salıncak ve salıncak burçları, ön düzen geometrisinde yer alan açıların mümkün olabildiğince sabit kalmasını sağlar. Salıncakların bağlantı yerlerinde, burç adı verilen malzemeler bulunur.

İlginizi Çekebilir  Yağmurlu Havalarda Sürüş Tavsiyeleri

Bu burçlar sayesinde diğer malzemelerin hasar görmesi ve yorulması engellenmiş olur. Herhangi bir zorlanma durumunda burçlar, metal parçaların hasar görmesini engellemektedir. Salıncak burçları oldukça ucuz olduğundan dolayı, değişim maliyeti düşüktür. Salıncak burçlarının zamanlar, özelliğini yitirmesi muhtemeldir. Özelliğini yitiren burçlar, vakti geldiği zaman değiştirilir.

Modern otomobillerin birçoğunda salıncak burcu alt tabla ile tümleşik olduğundan maalesef burç için komple parça değişimi gerekebilmektedir.

Salıncak Değişimi Nasıl Yapılır?

Önden çekişli otomobillerde sadece ön aksta salıncak bulunur. Nadiren lüks ve arkadan itişli araçlarda arka akslarda da salıncak bulunabilir. Ön salıncak değişimi pek fazla işçilik gerektirmez. İşçilik ve uğraş gerekmediğinden dolayı değişim maliyeti oldukça ucuzdur. Ayrıca ön salıncak değişimi pek fazla zaman almaz. Kısa bir süre içerisinde tamir işlemi gerçekleşmektedir.

Değişim için araç lifte kaldırılır. Teker yerinden çıkarılır. Salıncak, uygun aparatlar ile yerinden çıkartılır. Yerine yeni salıncak takılır. Daha sonrasında tekerler takılarak, güzelce sıkılır. Son olarak tekerlek havada kontrol edilir. Oynama olup olmadığına bakılır. Araba indirilir. Kısa bir süre test edilerek arızanın giderildiği onaylanır ve işlem tamamlanır.

Yazı Özeti
Salıncak Arızası Nasıl Anlaşılır?
İçerik
Salıncak Arızası Nasıl Anlaşılır?
Açıklama
Salıncak arızası, aracın altından gelen gıcırtı, çukurlardan vs. geçerken anormal sarsıntılar ve lastikteki anormal aşınmalar ile anlaşılabilir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here