Artan döviz kurları ve buna bağlı olarak otomobil fiyatlarının yükselmesi artık hepimizi zorunlu olarak ikinci el otomobile itiyor. Tabi sıfır otomobillerin artışı bu sebepten dolayı ikinci el fiyatlarını da büyük oranda etkiliyor. İkinci el otomobil için internette ve oto pazarlarında arayışa başlayan kullanıcılar aynı modellerde farklı fiyatlandırmalar görmekteler. Yazımda emsallerine göre düşük kilometre ve daha uygun fiyatları ile akıl karıştıran pert kayıtlı otomobiller hakkında bilgi vereceğim.
Pert Ne Demek
Pert kelime anlamı ile “değersizleşme, zarar” demektir.(TDK) Sigorta şirketlerince araç bedelinin %70’i oranında hasar görmüş, tamir olamayacak otomobiller için kullanılan terimdir. Bu otomobiller tramer kaydına “ağır hasarlı” olarak işlenir. Pert olarak ayrılmış otomobillerin sahiplerine sigorta şirketleri aracın kaza sırasındaki güncel değerine göre ödeme yapar ve eksper tarafından belirlenen hasarı otomobilin siciline işler. Bedeli ödeyen sigorta firması açık artırma ile satışa çıkarır ve araç çekme belgeli olarak(trafiğe çıkamaz durumda) satılır.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç
Sonrasında bazı otomobiller parçaları kullanılmak üzere parçalanır, tamir edilebilecek araçlar ise onarılarak tekrardan kullanılabilir hale getirilir. Otomobil onarım sonrası trafiğe çıkabilecek halde araçlar ağır hasar kayıtlı araç olarak tekrardan muayene onayı alabilir ve satışı gerçekleştirilebilir.
Araba Nasıl Perte Çıkar?
Yapılan bir kaza, doğal afet sonucu otomobilin ciddi bir hasar görmesi ve hasarın onarımının aracın güncel ikinci el satış bedelinin %70’ini aşıyor olması durumunda sigorta şirketleri otomobili perte ayırır ve sahibine rayiç bedeli ödeyerek aracı satın alır.
Genellikle güncel ikinci el değeri hesaplanarak ödenen rayiç bedel sonrası hasarlı araç sigorta firması tarafından tekrar ihaleye çıkarılır ve satışa sunulur. Kimi araçlar sadece parça olarak kullanılırken bazı kazalı arabalar ise onarılarak trafiğe çıkabilir.
Pert Kayıtlı Araba Nasıl Anlaşılır?
Almaya karar verdiğiniz otomobilin ilk olarak şasi numarasını almalı ve 5664’ten hasar sorgulamasını gerçekleştirmelisiniz. Satıcıdan şasi numarasını ruhsatın fotoğrafı ile değil otomobilin ön camındaki numaranın fotoğrafı ile istemelisiniz.(Bazı otomobillerde kaza sonrası şasi numarası değiştirilebilmekte.) Eğer bu sorguyu sadece plaka üzerinden yaparsanız ve eğer plaka yakın zamanda değişmişse şasi numarasına ait hasarlar görünmeyebilir.
Pert Kayıtlı Arabanın Satışı Yapılabilir Mi?
Hasar onarılmış ve otomobilin güncel tarihli TUVTURK muayenesi varsa satış noterden olağan şekilde gerçekleştirilebilir. Tuvtürk muayenesi yoksa çekme belgeli olarak satılabilir.
Pert Kaydı Olan Otomobile Trafik Sigortası ve Kasko Yapılır Mı?
Pert kayıtlı araçlar bir kez ciddi bir hasar görmüş ve sigorta şirketlerince o anki sahiplerine ödeme yapılmıştır. Gerek ciddi onarım geçirmiş olması gerek trafik üzerinde hasarsız bir otomobil kadar güvenli olamaması sigorta firmalarının pert araçlar konusunda soğuk davranmasına sebep olmaktadır. Ağır hasarlı otomobiller için sigorta primleri hasarsız modellere göre yüksek çıkmakta ve genellikle kasko yapılamamaktadır.
Ağır Hasar Kayıtlı Araba Alınır Mı?
Ağır hasar kayıtlı otomobiller muadillerine oranla ortalama %20-30 gibi daha uygun fiyatla satılmaktadır. Eğer hayati bölgelerde (direkler, podyeler vs.) ciddi onarım geçirmemiş ve motor kısmından ciddi darbe almamışsa fiyatı da düşünüldüğünde sıkı bir uzman kontrolü sonrası alınabilir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ancak pert araçlar alınırken gerekli güvenlik donanımlarının (hava yastıkları, emniyet kemeri fişekleri vs.) fabrika standartlarında değiştirilmiş olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ağır hasar kayıtlı bir araç satın alırken;
- Aracın kazalı fotoğraflarına ulaşmaya çalışın. Buradan şaside, motor aksamlarında vs. nasıl bir hasar oluştuğunu öğrenebilirsiniz.
- Uzman bir ekspertiz tarafından şasi kontrolü yaptırın. Düzeltilen kısımların uygun olup olmadığını teyit ettirin.
- Emniyet kemeri ve airbaglerin yerinde olup olmadığını, direnç ile arıza ışıklarının söndürülmediğini kontrol edin.
- Mümkünse yol testine çıkarak aracın yüksek hızlarda çekme yapıp yapmadığını test edin. Genellikle uygun düzeltilmeyen şasiler aracın bir noktaya çekme yapmasına neden olur. Ayrıca lastiklerin içten aşınmasını vs. kontrol ederek alt takımdaki arızaları da gözle inceleyebilirsiniz.