Boğaz Kelebeği Arızası – Boğaz Kelebeği Tamiri

Gaz kelebeği adı verilen boğaz kelebeği motorlarda gaz pedalına basıldığında silindir içerisine hava çekilmesini sağlayan parçadır. Gaz pedalına basıldığında elektronik valf pedaldaki basınca göre açılarak motor hacmine hava iletilmesini sağlar.

Benzinli motorlarda boğaz kelebeği ile doğrudan aracın motor devri ayarlanır. Gaz pedalına basıldıkça gaz kelebeği açılarak motora daha fazla hava alınır ve ECU hava oranına göre yakıt gönderir.

boğaz kelebeği arızası

Boğaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Boğaz kelebeği elektronik ve mekanik olmak üzere iki çeşittir. Elektronik ya da tel sistemi ile aktif olan boğaz kelebeği, motorun ihtiyacı olan hava desteğini ve akışını sağlar. Boğaz kelebeğinin açılması yakıtı etkileyen en önemli faktördür. Kelebek açıldığında hava oranına göre yakıt iletileceğinden yakıt otomatik olarak artar.

Boğaz kelebeği arıza yapmadan önce ve sonra bazı belirtiler gösteriyor. Yapı itibari ile gaz pedalına tel yardımı ile sabitlenen gaz telli boğaz kelebeği basit olduğundan genelde bozulmuyor. Aracınızda gaz kelebeği arızalandığında;

  • Gaz pedalının tepkisi azalır, motor gaza basıldığında tekleme yapar.
  • Sürüş sırasında anlık olarak araç güçten düşebilir.
  • İlk çalıştırmada düzgün çalışmayan gaz kelebeği yeterli havayı pistonlara iletemeyeceğinden geç çalışma meydana gelir.
  • Rölanti ayarı bozulur ve buna bağlı düşük devirlerde stop etme gözlenebilir.
  • Enjeksiyon sistemine sahip araçlarda motor arıza lambası yanar ve arıza tespit cihazında boğaz kelebeği arızasına ait kayıt bulunabilir.

Yeni araçların nerdeyse tamamında gaz pedalı elektronik olduğu için gaz pedalındaki sensörlerin arızası sonucu da gaz kelebeği arızasına benzer belirtiler olabilir. Özellikle modelli bir aracınız var ise onarım öncesinde mutlaka arıza tespit cihazı ile kontrol yaptırmanız gerekir.

Boğaz Kelebeği Arızası Tamiri

Boğaz kelebeği arızasından sonra yapmanız gereken güvenilir ve işinde uzman bir servise gitmek olmalıdır. Hassas ve pahalı olan gaz kelebeğinin takılması mutlaka yetkili kişilerce yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Araba Aküsü Ne İşe Yarar? Akü Biterse Ne Yapılmalı?

Boğaz kelebeği takılan araç için adaptasyon işlemi yapılması da dikkat etmeniz gereken tamir işlemlerin arasında olmalıdır. Araç motoru algılamadığı ve adapte olmadığı zaman yeni boğaz kelebeği açıklığını ayarlayamaz. Motor ile uyumlu olmayan bir boğaz kelebeği aracınızın, daha fazla yakıt tüketmenize sebep olur.

Boğaz kelebeği arızası için tamir esnasında tüm parçalar, bağlantı ve kablolar tespit edilir. Kontrol edilerek, boğaz kelebeğinin temizliğine bakılır. Daha sonra durumun kaynağı tespit edilerek yenisi ile değişim yapılır.

Motorla uyumlu çalışması adına adaptasyon işlemine geçilir ve motora boğaz kelebeği tanıtılır. Bu işlem kullanım sırasında boğaz kelebeğinin açıklık zamanını ve oranını algılaması adına motor için önemlidir.

Yazı Özeti
Boğaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır
İçerik
Boğaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır
Açıklama
Boğaz kelebeği arızasında araçta gaz yememe, aniden stop etme ve zor çalışma gibi belirtiler ortaya çıkar. Temizlik ve adaptasyon sonrasında genellikle arıza düzelecektir.

1 YORUM

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here