Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Benzin pompası, araçların hayati parçalarından biridir. Araç yakıt deposunda bulunan ve depodaki yakıtı motora aktarmak üzere görev yapan bu parça zaman zaman arızalanabilmekte. Bu arıza özellikle lpgli araçlarda sıkça görülmektedir.

Bu tip durumlarda benzin pompası arızası tespiti yapabilmek için araçtan biraz olsun anlamak gerekecektir. Elbette çalışmayan ve arıza yapan bir benzin pompası, aracın da çalışamamasına neden olur. Her an, her saniye, sebepli ya da sebepsiz bir şekilde gerçekleşebilecek olan yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? Bu tür durumlarda neler yapmak gerekir? Arıza belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarına geçelim.

Araç Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda yaşanan arızaların tespiti için arabanın dilinden anlamak ve hangi durumlarda ne tepkiler vereceğini bilmek gerekiyor. Yıllarca bu işte ustalaşan ve araç dinamiğini iyi bilen ustalar dahi gerçekleştirdikleri bakım ve tespit işlemleri esnasında yanılabilirler. Otomobil, kamyon, kamyonet ve benzeri araçların benzin yakıt pompalarında yaşanan arızanın tespiti için de aynı durum söz konusu olabilir.

Benzin pompası arızası, kendisini farklı şekillerde gösterebilir. Birçok sebebe dayalı olarak ortaya çıkabilecek olan bu arıza, genel olarak araçların yakıtsız kalması ya da çok az yakıt ile kullanılması sonra oluşur.

Ortalama 40 litrelik bir benzin deposunda bu türden bir arıza olmaması için aracın çeyrek deponun altına düşmeden kullanılması ve mümkün mertebe yarım deponun altına inmemesi önerilir. Bu örnekten yola çıkıldığında, 40 litrelik bir yakıt deposu bulunan araçlarda 20 litre benzin muhafazası ve aracın bu seviyenin altına inmeden tekrar yakıt takviyesi alması önemlidir.  Aksi durumda düşen benzin seviyesi nedeni ile benzin pompası sağlıklı ortamda çalışamayacak ve soğutulamayacaktır. Soğuyamayan benzin pompası kısa sürede elektronik devre sorunu yaşayacak ve işlevini kısmen ya da tamamen kaybedecektir.

İlginizi Çekebilir  Teyp Kodu Nedir? Nasıl Bulunur?

Benzin pompasının yaşadığı arızanın anlaşılması için araç deponuzu fulleyerek tekrar çalıştırmayı denemeniz gerekebilir. Eğer daha sağlıklı bir işlem ile arızanın anlaşılmasını istiyorsanız, en yakın servise gitmek ve burada yapılacak kontrolden faydalanmak daha kesin bir sonuç verecektir. Genellikle lpg’li araçlarda benzin kullanımının olmaması sebebiyle deponun boş olması sürekli çalışan pompanın aşırı ısınarak arıza yapmasına sebep olmaktadır.

Benzin Pompası Arıza Belirtileri

Benzin pompası arızası belirtileri bir veya birden fazla sebep nedeni ile kendisini gösterebilir.

En yaygın yakıt pompa arıza belirtileri ise;

  • Motorda tekleme
  • Marş Almama
  • Aracın arka kısmından sürekli ve tiz bir ses gelmesi
  • Yakıt kesme ve boğulma
  • Gaz yememe
  • Araç performansında düşüklük, hızlanamama

Bu problemlerin kendilerini gösterme aşamaları ise kontak çevirdikten sonra ortaya çıkar. Eğer biraz olsun aracınızın dilinden anlıyorsanız ve benzeri bir problemle daha önce karşılaşmadıysanız, aracınızın arızasını kolay bir şekilde anlama ihtimaliniz de oldukça yüksektir.

Benzin Pompası Arızası Nasıl Belli Olur?

Benzin pompası arızası, kendisini araç çalıştırmaya çalışıldığında ya da çalıştıktan sonra belli eder. Benzin pompasındaki arıza ciddi ise aracınızın çalışma ihtimali yoktur. Bu durum marş alamama ya da marş aldıktan sonra çok kısa bir sürede stop etme ile özetlenebilir. Eğer aracınız ilk etapta çalışıyor ve kısa bir süre sonra stop ediyorsa, benzin pompa arızası kuvvetle muhtemel bir arızadır. Aracınız kontak almıyor ise bu durumda ateşleme sistemi veya immoblizer arızasından söz edilebilir.

benzin pompası arızası

Benzin Otomatiği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Benzin otomatiği ya da bir diğer adı ile benzin pompası arızası, anlaşılması kolay bir arızadır. Ancak, pek çok arızada olduğu gibi araç sistemi içerisinde aynı belirtileri gösteren farklı aktarma organları ya da motor parçaları da olabilir. Arızanın anlaşılması için bir servise gitmek ya da arıza ihtimali olan daha maliyetsiz parçaları değiştirmek yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Dizel Mi Benzinli Mi 2021

Diğer yandan aracınızda ECU var ise bir arıza tespit cihazı aracılığı ile benzin pompası arızasını teşhis edebilirsiniz. Parça elektronik olduğu için arıza durumunda mutlaka araç beynine arıza kaydı düşecektir.

Maliyeti düşük olan hortum, elektrik sigortası, ateşleme sistem parçalarını değiştirerek bu parçalarda arıza olma ihtimalini eleyebilirsiniz. Eğer arıza hala giderilemediyse, problemin benzin otomatiğinde olma ihtimali de kesinleşir.

Yazı Özeti
Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?
İçerik
Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?
Açıklama
Arıza, aracın zor çalışması, tekleme veya hiç çalışmaması durumunda belirlenebilir. Kesin çözüm için aracın Obd cihazı ile kontrol edilmesi veya pompanın sökülerek incelenmesi gerekir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here