Frank Marugg tarafından 1944 yılında bulunan İmmobilizer sistem; artan hırsızlık olaylarına karşı tüm otomobil firmalarının kullandığı bir teknolojidir. İmmobilizer İngilizce bir kelime olup, Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” demektir. Genellikle “çipli araç anahtarı sistemi” diye bilinir. Kullanımı giderek yaygınlaşan immobilizer sistemi hemen hemen bütün araçlarda kullanılmaktadır.
Yazı Başlıkları(İncele)
İmmobilizer Sistemi Nasıl Çalışır?
İmmobilizer araç hırsızlıklarına karşı alınan en önemli önlemlerden bir tanesidir. Araç hırsızlarının sık sık başvurduğu bir yöntem olan düz kontak yaparak araç çalmayı tamamen devre dışı hale getiren bir sistemdir.
İmmoblizer düz kontak ile araç çalınmalarına karşı %99’a varan koruma sağlar. Otomobilin kontak sistemi değiştirilmediği sürece (oldukça zordur) araç motor çalıştırılarak çalınamaz.
İmmobilizer Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
İmmobilizer, motor sistemine yerleştirilen parçalarla kontak anahtarının birbirine eşleşmesi üzerine kurulmuş bir sistemdir. Sistem genellikle anahtar ile birleştirilir fakat bazı markalar değişik teknikler geliştirerek sistemi farklı şekillerde kullanmaktadır.
Bazı firmalar immobilizeri kontak sistemine yerleştirmek yerine ayrı şifre isteyen bir klavyeye yerleştirmiştir. Fakat bu sistemde şifre girilince elektronik kilit açıldığı için güvenliği tartışmaya açıktır..
Bir başka firmanın immobilizer sisteminin özelliği ise gaz akışının kilitlenmesini sağlayarak aracın çalışmasını önlemektir.
Sistem Araç Güvenliği İçin Yeterli midir?
İmmobilizer sistemi otomobilin çalınmasını maalesef tam olarak engelleyemez ancak Avustralya’da yapılan araştırmalara göre sisteme sahip araçlarda hırsızlık olaylarının %75 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Bu oran immobilizer kullanımının araç çalınmalarının önemli ölçüde önlendiğini gösterir.
İmmobilizer Sistemin Dünyada ve Türkiye’de Kullanımı
Dünyada ve ülkemizde sıklıkla kullanılan bu teknoloji 2000 model ve üzeri neredeyse tüm araçlarda standart donanım olarak sunulmaktadır. İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde araçlarda immobilizer sistemin bulunması zorunludur. Sistemin Türkçe’de belirli bir karşılığı yoktur. “Çipli oto anahtarı” “araç çalınma engelleme sistemi” gibi farklı tabirlerle anılmaktadır.
İmmobilizer Sistemin Araca Zarara Var mıdır?
İmmobilizer sistem araca zarar vermez. Fakat bu sistemi kullanmanın şöyle bir riski vardır. Aracınızın anahtarının kaybolması ya da zarar görmesi durumunda aracınıza düz kontak vs. yapamayacağınız için fabrika aracınız için yeni bir kontak üretene kadar aracınızı kullanamazsınız. Yeni bir anahtar ücretinin maliyeti de immobilizer sistemin zararlarına eklenebilir.
İmmobilizer Arızası Belirtileri
Kontak anahtarının düşmesi, sıvı teması veya kullanım ömrü ile alakalı olarak sistem arıza verebilir. Anahtarı kontağa taktığınızda;
- Anahtarı çevirdiğiniz halde ışıkların geç gelmesi
- Motorun marş alması ancak çalışmaması
- Aracın uzaktan kumanda ile açılmamaya başlaması
- Göstergede immobilizer arızası işaretinin yanması
aracınızda bu sistemin arızalı olduğunu gösterebilir.
İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?
Kontak anahtarının düşmesi, sıvı teması veya kontak içerisindeki bir arıza sebebi ile otomobil çip ile iletişim kuramayıp çalışmayabilir. İmmobilizer arızasını şu şekilde anlayabilirsiniz. Aracınıza bindiniz, kontağı çeviriyorsunuz aracınız marş motorunu döndürüyor ancak bir türlü çalışmıyor, o sırada gösterge panelinde anahtar şeklinde immoblizer ışığı çıkacaktır.(bazı modellerde ne yazık ki çıkmıyor.) Bu durumda ilk olarak oto anahtarını temizleyip, sallayarak içerisinde sallanan bir parça vs. var mı onu kontrol edin, sonrasında denediğinizde yine çalışmıyorsa yedek anahtar ile aracınızı çalıştırabilirsiniz.
İmmobilizer Arızası Çözümü
Burada sıklıkla karşılaşılan akü bitmesi ile immoblizer anahtar arızasının karıştırılmasıdır. Akü bitmesi durumunda göstergede akü lambası yanıp sönecek ve araç marş motorunu döndürmeyecek veya çok az döndürecektir.
Eğer yedek anahtarınız yoksa veya uzaktaysanız bir oto anahtarcıya veya kaskonuza başvurarak yeni anahtar yaptırmalısınız. Ancak sorun kontak sisteminde ise arızanın çok daha yüksek tutarlara çıkabileceğini söyleyelim.
İmmoblizer Bozulursa Ne Olur?
Aracınızın immoblizer sisteminin doğru çalışmaması durumunda aracın motorunu çalıştırıp hareket ettirmeniz olanaksızdır. Ayrıca bazı modellerde immoblizer doğrulaması olmadan direksiyon kilidi dahi açılmamaktadır. Ayrıca akü, lastik değişimi gibi kolayca yapılabilecek bir tamir olmadığından yolda bırakma riski yüksek bir arızadır.
İmmoblizer Fiyatları
2019 itibari ile artık bu sisteme sahip olmayan araçlar satışa sunulmuyor olsa da özellikle eski araç sahipleri kolay çalınma risklerinden ötürü araçlarına sonradan immoblizer sistemi yaptırabiliyor. Birçok oto anahtarcısı tarafından kolayca yapılabilen immobilizer montajı ortalama 500 ila 1000 lira aralığında otomobile ve kite göre değişkenlik gösterebiliyor.
İmmobilizer İptali Nasıl Yapılır?
Güvenlik anlamında ciddi artıları olan bu sistem, eski araçlarda parça maliyetinden ötürü vs. iptal edilebilmekte. Kontak sisteminden donanımın çıkarılması ve motor kontrol ünitesinden yazılımın kaldırılması ile yapılabilen işlemi güvenlik nedeni ile tavsiye etmiyoruz. İmmoblizer araç çalınmalarını %80-90 oranında düşüren bir güvenlik donanımıdır.
Düz Kontak Yapılabilir Mi?
İmmoblizer sisteminin kontrol ünitesi, motorun ateşleme yapabilmesi için gerekli komutu verir. Çipli oto anahtarı olmadan ateşlemenin gerçekleşmesi için kontrol sisteminin motordan sökülmesi gerekir. Motorun en ulaşılması güç bölgelerine yerleştirilen bu parçaya kolayca ulaşılamadığından düz kontak ile çalıştırma imkansıza yakındır.
İmmobilizerli Araba Çalınabilir Mi?
Sistem, kodlanmış anahtar takılmaz ise motora ateşleme için elektrik vermez ve araç çalışmaz. Bu sebeple immoblizerli bir aracın başka anahtar ile çalıştırılması mümkün değildir. Ancak aracın motor beyni, kontak sistemi vs. değiştirilerek araç hırsızlığı haberleri görülebilmektedir.
Kontak termiği arızası ve kontak kilitlenmesi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İmmoblizer Nasıl Sıfırlanır?
Bazı otomobillerde kontağa araca ait olmayan anahtar takıldığında sistem kendini korumaya alarak orijinal anahtarla da çalışmayabilir. Bu durumda;
- Aracınızın kendi anahtarını kontağa takın ve kontağı açın.(Çalıştırmayın, tüm ışıkların yandığı konumda olsun.)
- Daha sonra anahtar takılıyken “kilit açma” tuşuna basılı tutun. Araçta arıza kaydı gidince anahtarı çıkarın.
- Sonrasında anahtarı takın ve marşa basın. Sistemde başka arıza yok ise araç çalışacaktır.
Anahtar Pili Biterse İmmobilizer Çalışır Mı?
Anahtar içerisinde ve kontakta bulunan immobilizer çipi elektrikle çalışan bir sistem değildir. Tamamen manyetik şekilde işleyen bu donanım kontak anahtarının pilinin bitmesi ile devre dışı kalmaz. İmmoblizer pili bittiğinde aracı uzaktan kilitleme işlemini gerçekleştiremez ve anahtara programlanmış bazı özellikler sıfırlanabilir. Ama araç çalışacaktır.