Kontak Kilitlenmesi Neden Olur? Çözümü

Özellikle yeni otomobil sürmeye başlamış kişilerin başına sık gelen bir durumdur kontak kilitlenmesi. Araca binip anahtarı kontağa takarsınız ancak anahtar dönmez. Kısa süreli panik havası yaratan bu durumun sebebi aslında oldukça basit.

Arabanın Kontak Anahtarı Dönmüyor

Günümüzde neredeyse tüm otomobillerde hırsızlığı önlemek amacı ile araba kontağı takılı değilken direksiyon hareketini önlemek amacı ile direksiyon kilidi bulunur. Anahtarı kontaktan çıkardıktan sonra direksiyonu döndürmeye çalışırsanız bir “çıt” sesi duyarsınız ve direksiyon sabit kalır. Bu kilidi açmak için ise tek yol anahtarı takmaktır.

Diyelim ki arabanıza bindiniz ve direksiyon kilitli. Direksiyon kilitli haldeyken kontak anahtarını taktığınızda dönmeyecek ve bazı araçlarda uyarı çıkacaktır. Bu durumda direksiyonu biraz hareket ettirmeye çalışırken anahtarı çevirmeye çalışırsanız kilit çözülecektir.

Direksiyon Kontak Kilitlenmesinin Sebepleri

Aracınızda direksiyon kilitlendi kontak dönmüyor, bu bir güvenlik önlemi olan bu sistem, anahtar takılı değilken aracın tekerleklerinin yön değiştirmesini engellemeyi sağlar ve hırsızlık durumuna karşı ciddi koruma sağlar. Ancak bazen aracınıza bindiğinizde direksiyonu kilitlenmiş bulabilirsiniz. Bunun birkaç nedeni vardır.

Kontak Neden Dönmüyor?

  • Araçtan inerken veya binerken direksiyondan destek alıyor olabilirsiniz. Anahtar takılı değilken güç uygulanan direksiyon kendini korumaya alacak ve kilitlenecektir. Aynı zamanda binişte vs. dizinizin çarpması sonucu da direksiyon kilitlenebilir.
  • Aracınız tam olarak sabitlenmemiş olabilir.(el freni kaçırması vs.) Siz araçtan indikten sonra hareket edip tekerlekler engelle karşılaşmış olabilir. Bu durumda direksiyon kilitlenecektir.
  • Sistemde bir arıza olabilir ve mekanizma kontak anahtarını görmüyor olabilir. Bu durumda mutlaka tamir yaptırılmalıdır. Aksi halde hareket halinde direksiyon kilitlenmesi gerçekleşebilir.
İlginizi Çekebilir  İkinci El Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey

Start-Stoplu Araçta Direksiyon Kilitlenmesi

Fiziksel bir anahtar takılmaksızın tuş vasıtası ile çalışan araçlarda da güvenlik amaçlı direksiyon kilitlenebilir. Bu durumda anahtarı takıp direksiyonu hareket ettiremeyeceğiniz için farklı bir prosedür uygulamanız gerekir. Bu prosedürler;

  • Aracınıza bindikten sonra frene basın ve anahtarın araç içerisinde olduğuna emin olun.
  • Daha sonra start butonuna basarken direksiyonu hareket ettirmeye çalışın. Sonrasında direksiyon kilidi devre dışı kalacaktır.

Kontak Termiği Arızası Belirtileri

  • Arabanıza binip anahtarı çevirdiğinizde araç marş motorunu döndürüyor ancak anahtarı bıraktığınız anda stop ediyor olması.
  • Sürüş sırasında anahtarın en ufak hareketinde vs. stop etme ve gösterge panelinde arıza lambaları yanıyorsa.
  • Kontağı kapattığınızda aracın hala stop etmemesi.
  • Anahtarı bastırdığınızda veya salladığınızda bu arızalar geçici olarak da gidiyorsa kontak termiğinizde arıza olması yüksek ihtimaldir.

Arabanın Anahtarı Kontakta Kaldı

Bazı durumlarda aracı stop ettiğiniz halde anahtarı kontaktan alamayabilirsiniz. Birçok modern otomobilde araç stop edildikten sonra el freni çekilmeden veya otomatik vites ise Park moduna alınmadan anahtarın çıkmasına izin verilmez. Eğer aracınızı stop ettiğiniz halde anahtar çıkmıyorsa vitesi P’ye almalı ve el frenini çektikten sonra tekrar denemelisiniz.

Direksiyon kilitlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Yazı Özeti
Kontak Kilitlenmesi Neden Olur? Çözümü
İçerik
Kontak Kilitlenmesi Neden Olur? Çözümü
Açıklama
Anahtarı kontaktan çıkardıktan sonra direksiyonu döndürmeye çalışırsanız bir "çıt" sesi duyarsınız ve direksiyon sabit kalır. Bu kilidi açmak için ise tek yol anahtarı takmaktır. 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here