2022 plaka basım ücreti ne kadar? Sorusu, son dönemde yaşanan kafa karışıklığı nedeniyle daha fazla sorulmaya başlandı. Plaka basımında iki fiyatla karşılaşılır olsa da, bunlardan biri plaka değişimi ücretleridir.
Plakanın okunamaz hale gelmesi veya mevzuata uygun olmaması halinde yapılması gereken, plaka yenileme işlemi olmalıdır. İnternette karşılaşacağınız diğer fiyat ise, plaka değişimi için belirtilen ücrettir. Plaka değişimi, bir araç satın aldığınızda plaka numara veya harflerinde değişiklik yapmak istenmesi halinde ödeyeceğiniz ücrettir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Şoförler Odası Plaka Basım Ücreti
Kafa karışıklığını önlemek için plaka basım ücreti hakkında verilen iki fiyat üzerinden bir açıklama yapmak, daha doğru olacaktır.
Herhangi bir nedenle mevzuata uymayan plakanın yenilenmesi için ödenecek ücret; Tek plaka için 21 TL, iki plaka için ise 43 TL’dir.
Güncelleme: 2022 itibari ile iki plaka değişimi için ödemeniz gerek tutar 75 TL’dir.
Araç aldığınızda plakanın harf ve rakamlarında değişiklik yapmak suretiyle yapılacak plaka değişim ücreti ise; 290 TL’dir. Buna ek olarak, 75 TL plaka basım ücretinin de fiyata eklenmesiyle birlikte toplam tutar, 365 TL’yi bulmaktadır.
Muayene belgesi ile noterli plaka basımlarında ise ödenecek tutar, 90 TL’dir.
Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Plaka yenileme işlemi yapmak için, aşağıda verdiğimiz evrakların hazır edilerek notere başvuru yapılması gerekmektedir.
Noter başvurusundan sonra herhangi bir engel bulunmuyorsa, yenileme işlemi için noter tarafından size verilecek evrakla birlikte, Şoförler Odası plaka basım birimine başvuru yapılası gerekmektedir.
Plaka yenilenmesi için, aşağıdaki evrakların temin edilmesi gerekir.
- Araç sahibine ait nüfus cüzdanının fotokopisi ve aslı
- Aracınızın mevcut plakaları (sökülerek teslim edilmelidir)
- Araç ruhsatının fotokopisi ve aslı
Bunlar ile Şoförler Odasına giderken, yanınızda Şoförler Odası plaka yenileme ücreti kadar paranın olması gerektiğini de unutmayın.
Plaka Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Hazır plaka değiştirme konusuna da değinmişken, bu işlemin nasıl yapılacağından da bahsedelim. Aldığınız aracın mevcut plakasını değiştirmek istiyorsanız, öncelikle aracı noterde üzerinize alırken, bunu belirtmeniz gerekir.
- Araçta bulunan mevcut plakalar sökülerek teslim edilmelidir.
- Şirket aracının plaka değişimi için şirketin imza sirküleri, oda kayıt sicil belgeleri, ticari sicil gazetesi gibi belgelerin temin edilmesi gerekir.
- Noter satış belgesinin fotokopisi ve asıl sureti
- Aracınıza ait tüm belgeler
- Şoförler odasına nakil dosyası
- Araç sigorta poliçesinin fotokopisi ve aslı
Gibi belgeler temin edilmelidir. Diğer yandan plaka değişikli yapmak istediğiniz araç üzerine, hiçbir borcun olmaması da gerekmektedir.
Noterden satış işleminin gerçekleşmesinin ardından, yine noterde devir esnasında plaka değişikliğine dair beyanda bulunulması koşuluyla devirden sonraki 1 ay içerisinde değişikliğin yapılması gerekir. Tüm bu belgelerle birlikte, bulunduğunuz yere bağlı olan Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne plaka değişikliği başvurusu yapılmalıdır.
Araç Alırken Plaka Değişikliği Zorunlu mudur?
Mevcut mevzuata göre, araç alırken plaka değişikliğinin yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Daha önceki yıllarda alınan aracın ikamet edilen il plakası ile aynı olması zorunluluğu kaldırıldığı için, farklı bir ilin plaka kodunun değiştirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Yıpranmış Plaka Değişimi
Aracınız ile yapmış olduğunuz kaza, ufak sürtmeler sonucu plakalar kolayca hasar görebilir. Hasarlı, bükülmüş plakalar net olarak görülemeyeceği için olası bir trafik kontrolünde sorun oluşturabilir. Böyle durumlarda yukarıdaki adımları takip ederek hasarlı plakanızın değişimini yaptırabilirsiniz.
